- Berichten
- 768
Lang over nagedacht wat ik zou kunnen maken en ik heb het redelijk eenvoudig gehouden. Het is een bereiding die de meeste forumleden wel eens gemaakt hebben. Met dit recept zou je iets van de oorspronkelijke smaak moeten herkennen zoals de Indianen het misschien 200 jaar geleden al aten. Het recept komt uit Planet BBQ, blz 421.
Voor het bosvruchtenlaagje
2 koppen gemengde bosvruchten (diepvries AH of Makro) bosbessen, bramen, kruisbessen, frambozen, of wat je zelf nog lekker vind om erbij te doen
1/4 kop ahornsiroop ook wel bekend als maplesyrup of meer naar smaak
Voor het jeneverbessenmengsel
1 theel. Jeneverbessen
1 theel. Zwarte peperkorrels (niet inheems in Amerika, maar erg lekker bij de zalm)
2 theel. Zeezout
1 stuk zalm (700-900g) het liefst wilde maar mag ook kleiner natuurlijk
Ook nodig
Cederhouten grillplank, minimaal 1 uur geweekt
Voorbereiding
Geen-maar je kan het bosvruchtenmengsel enkele uren vantevoren maken.
1. Maak het bosvruchtenmengsel:doe de vruchten en ahornsiroop in een pan met een dikke bodem en voeg 2 el water toe. Dek de pan af en verwarm het mengsel 2 minuten op matig vuur, tot de vruchten zacht worden. Haal het deksel van de pan, draai het vuur iets lager en laat het geheel in 10 minuten inkoken tot een dikke puree. Roer regelmatig om met een pollepel. Voeg indien nodig meer water toe om het mengsel vloeibaar te houden-laat het niet aanbranden. Voeg indien nodig meer ahornsiroop toe.
2. Maak het jeneverbessenmengsel: doe de jeneverbessen en peperkorrels in een specerijenmolen en maal ze fijn. Voeg het zout toe en laat de motor steeds kort draaien. (Als je geen molen hebt, kan het ook in een vijzel, of desnoods met een deegroller)
3. Ga met je vingers over de zalmfilets, op zoek naar graten en verwijder die met een pincet.
4. Maak de bbq klaar voor de indirecte grillmethode en verhit hem tot hij matig heet tot heet is.
5. Wrijf de zalm aan beide kanten royaal in met het jeneverbessenmengsel. leg de zalm met het vel omlaag op de grillplank. Schep de helft van het bosvruchtenmengsel over de vis. Plaats de plank midden op het rooster en sluit het deksel van de barbecue. Gril de zalm 20-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de vis gaar is. Gare zalm valt uitelkaar als je erop drukt. De randen van de plank verschroeien maar vatten als het goed is geen vlam. Als dit toch gebeurt, kun je de vlammen doven met een waterpistool/plantenspuit.
6. Leg de vis op de plank op een schaal en lepel het overgebleven bosvruchtenmengsel erover.
Opmerking: je kunt de grillplank laten weken op een bakplaat met opstaande randen. Plaats een gewicht op de plank, zodat hij onder water blijft.
Lekker met grillaardappeltjes en grillgroente. Eet smakelijk, Edwin
Voor het bosvruchtenlaagje
2 koppen gemengde bosvruchten (diepvries AH of Makro) bosbessen, bramen, kruisbessen, frambozen, of wat je zelf nog lekker vind om erbij te doen
1/4 kop ahornsiroop ook wel bekend als maplesyrup of meer naar smaak
Voor het jeneverbessenmengsel
1 theel. Jeneverbessen
1 theel. Zwarte peperkorrels (niet inheems in Amerika, maar erg lekker bij de zalm)
2 theel. Zeezout
1 stuk zalm (700-900g) het liefst wilde maar mag ook kleiner natuurlijk
Ook nodig
Cederhouten grillplank, minimaal 1 uur geweekt
Voorbereiding
Geen-maar je kan het bosvruchtenmengsel enkele uren vantevoren maken.
1. Maak het bosvruchtenmengsel:doe de vruchten en ahornsiroop in een pan met een dikke bodem en voeg 2 el water toe. Dek de pan af en verwarm het mengsel 2 minuten op matig vuur, tot de vruchten zacht worden. Haal het deksel van de pan, draai het vuur iets lager en laat het geheel in 10 minuten inkoken tot een dikke puree. Roer regelmatig om met een pollepel. Voeg indien nodig meer water toe om het mengsel vloeibaar te houden-laat het niet aanbranden. Voeg indien nodig meer ahornsiroop toe.
2. Maak het jeneverbessenmengsel: doe de jeneverbessen en peperkorrels in een specerijenmolen en maal ze fijn. Voeg het zout toe en laat de motor steeds kort draaien. (Als je geen molen hebt, kan het ook in een vijzel, of desnoods met een deegroller)
3. Ga met je vingers over de zalmfilets, op zoek naar graten en verwijder die met een pincet.
4. Maak de bbq klaar voor de indirecte grillmethode en verhit hem tot hij matig heet tot heet is.
5. Wrijf de zalm aan beide kanten royaal in met het jeneverbessenmengsel. leg de zalm met het vel omlaag op de grillplank. Schep de helft van het bosvruchtenmengsel over de vis. Plaats de plank midden op het rooster en sluit het deksel van de barbecue. Gril de zalm 20-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de vis gaar is. Gare zalm valt uitelkaar als je erop drukt. De randen van de plank verschroeien maar vatten als het goed is geen vlam. Als dit toch gebeurt, kun je de vlammen doven met een waterpistool/plantenspuit.
6. Leg de vis op de plank op een schaal en lepel het overgebleven bosvruchtenmengsel erover.
Opmerking: je kunt de grillplank laten weken op een bakplaat met opstaande randen. Plaats een gewicht op de plank, zodat hij onder water blijft.
Lekker met grillaardappeltjes en grillgroente. Eet smakelijk, Edwin