- Berichten
- 948
Bratwurst
Vleesmix
In basis is het 1 deel rund op 3 delen varken
Ik heb bij de slager de volgende mix gehaald:
750gr hamlappen / varkenslappen
250gr speklappen
350 gr runderlappen
Kruidenmix
Onderstaande kruiden zijn gebasseerd op 1 kilo vlees totaal
(na het snijden vlees wegen en juiste verhouding uitrekenen)
3/4 eetlepel zout
1/2 theelepel karwijzaad (gekneusd)
1 eetlepel marjoraan
1/2 theelepel witte peper
1/2 theelepel foelie
1/2 theelepel mosterpoeder
100ml water
Gereedschap
- Gehaktmolen met fijne plaat en 16mm plaat
- Vulpijp of stopbus
Bereiding:
1. snij het vlees in brokken
2. Wegen, kruiden afgwegen en vlees half uurtje in de vriezer (hakt het mooier)
3. Casings uitspoelen en veel water en laten wellen.
4. Vlees voor eerste keer door de gehakt molen (fijne plaat)
5. Het gehakt wat uit de molen komt vermengen met kruidenmix en water (goed vermengen)
Mocht je een stopbus hebben kun je nu direct dit mengsel in de stopbus doen en beginnen met het vullen
van de casings. Heb je geen stopbus vervang de fijne plaat van de gehaktmolen voor een grove en monteer de vulpijp.
Nu is het zaak om het gehakt mengsel rusting in de casing te krijgen.
Schuif de darm over de vulpijp maar laat het uiteinde open. Gehakt tot aan het einde van de pijp doordrukken en vervolgens darm over het einde van de vulpijp met een klein knoopje erin.
Tip: zorg dat dat je wat water op de pijp heb zitten en op het bord/plaat waar de worst op komt. Hierdoor glijdt alles wat beter.
Langzaam druk opbouwen en de worst afvullen. Bij luchtbellen met een speld gaatje prikken in de luchtbel.
Maak 1 lange worst, deze kun je later op de gewenste lengte krijgen door op de gewenste afstand in de worst te knijpen en deze op dat punt rond te draaien.
Hier de fotos:
(niet op het gewicht op de foto letten.. dit is inclusief schaal)
wat vonden we ervan:
Volgende keer gebruik ik vetter vlees, worst was wat droog maar dat is natuurlijk persoonlijk en ik zal wat experimenteren met de kruiden, voor mij mag het pittiger, de rest van de fam was er blij mee zoals hij was.
Bedankt voor het kijken... en alle input is welkom...
Boel

Vleesmix
In basis is het 1 deel rund op 3 delen varken
Ik heb bij de slager de volgende mix gehaald:
750gr hamlappen / varkenslappen
250gr speklappen
350 gr runderlappen
Kruidenmix
Onderstaande kruiden zijn gebasseerd op 1 kilo vlees totaal
(na het snijden vlees wegen en juiste verhouding uitrekenen)
3/4 eetlepel zout
1/2 theelepel karwijzaad (gekneusd)
1 eetlepel marjoraan
1/2 theelepel witte peper
1/2 theelepel foelie
1/2 theelepel mosterpoeder
100ml water
Gereedschap
- Gehaktmolen met fijne plaat en 16mm plaat
- Vulpijp of stopbus
Bereiding:
1. snij het vlees in brokken
2. Wegen, kruiden afgwegen en vlees half uurtje in de vriezer (hakt het mooier)
3. Casings uitspoelen en veel water en laten wellen.
4. Vlees voor eerste keer door de gehakt molen (fijne plaat)
5. Het gehakt wat uit de molen komt vermengen met kruidenmix en water (goed vermengen)
Mocht je een stopbus hebben kun je nu direct dit mengsel in de stopbus doen en beginnen met het vullen
van de casings. Heb je geen stopbus vervang de fijne plaat van de gehaktmolen voor een grove en monteer de vulpijp.
Nu is het zaak om het gehakt mengsel rusting in de casing te krijgen.
Schuif de darm over de vulpijp maar laat het uiteinde open. Gehakt tot aan het einde van de pijp doordrukken en vervolgens darm over het einde van de vulpijp met een klein knoopje erin.
Tip: zorg dat dat je wat water op de pijp heb zitten en op het bord/plaat waar de worst op komt. Hierdoor glijdt alles wat beter.
Langzaam druk opbouwen en de worst afvullen. Bij luchtbellen met een speld gaatje prikken in de luchtbel.
Maak 1 lange worst, deze kun je later op de gewenste lengte krijgen door op de gewenste afstand in de worst te knijpen en deze op dat punt rond te draaien.
Hier de fotos:

(niet op het gewicht op de foto letten.. dit is inclusief schaal)








wat vonden we ervan:
Volgende keer gebruik ik vetter vlees, worst was wat droog maar dat is natuurlijk persoonlijk en ik zal wat experimenteren met de kruiden, voor mij mag het pittiger, de rest van de fam was er blij mee zoals hij was.
Bedankt voor het kijken... en alle input is welkom...
Boel