Aangezien ik veel op reis ben voor mijn werk vond ik dat het recept dat ik zou kiezen wel uit het boek Planet BBQ moest komen.
En uiteraard uit een land waar ik zelf ben geweest en als het even kon ook iets wat ik daar dan zelf had gehad.
Er waren genoeg landen waar ik een keus uit kon maken, maar eindelijk gekozen voor:
"hartaanval" uit buenos Aires - entrecote met bacon en eieren uit Planet BBQ blz 157
met
"Echte chimichurrisaus" ook uit Planet BBQ blz 159
Benodigheden voor 1 persoon:
1 Entrecote (ca. 3 cm dik en 340 gr.)
1 eetl. plantaardige olie, of meer indien nodig
4 plakken bacon
2 grote eieren
Zeezout en versgemalen peper (peper naar keuze)
Chimichurri saus (blz 159) recept en bereiding aan het eind
1:
Leg het vlees op een snijplank.
Snijd het vanaf de smalle kant langs de zijkant bijna doormidden.
Snijd in de riichting van de brede kant, maar snijd het het vlees niet helemaal door.
Houd in je ene hand het mes parallel aan de snijplank en leg je andere hand op het vlees.
Vouw het vlees open als een boek
2:
Maak de barbeque klaar voor de directe grillmethode en verhit hem tot hij heet is.
3:
Zet de zijbrander van de barbeque op matig en verhit de olie in een koekenpan.
Als je geen zijbrander hebt, bak je de bacon in een pan op de barbeque of het fornuis.
Bak de bacon 2-4 minuten per kant, tot hij knapperig is en laat het hem dan uitlekken op keukenpapier.
Zet de koekenpan apart.
4:
Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie.
bestrooi het vlees met zout en peper en leg het opengevouwen diagonaal op het hete grillrooster.
Grill het vlees naar wens, 2-3 minuten per kant voor rood tot ros?.
Druk op het vlees om te zien hoe gaar het is (zie blz147)
leg de steak op een bord en houd hem warm.
5:
Als je van baconvet houdt, bak je de eieren in de pan waarin je de bacon hebt gebakken.
Giet anders eerst het vet uit de pan, voeg 2 eetlepls olie toe en bak de eieren.
2-3 minuten als je een spiegeleieren wilt, of bak de onderkant 2-3 minuten en de bovenkant 1 minuut.
6:
Leg de eieren naast elkaar op de steak.
en leg de plakken bacon naast elk ei.
Serveer de steak met de chimichurrisaus
"De echte chimichurrisaus"
Benodigheden:
3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
1 theel. zout, of meer naar smaak
1 eetl. gedroogde oregano
1-2 theel. chillivlokken
2 eetl. rode wijnazijn of naar smaak een paar druppels vers citroensap
1/4 kop extra vergine olijfolie of plantaardige olie
1/4 kop fijngehakte verse bladpeterselie (naar keuze)
Bereiding:
Doe de knoflook, het zout en de peper in een kom en wrijf alles met de achterkant van een pollepel tot een pasta.
Roer de oregano, chillivlokken, wijnazijn en het citroensap erdoor.
Klop in een dunne straal de olijfolie erdoor, gevolgd door de peterselie.
Proef het mengsel en voeg zo nodig meer zout en/of azijn toe.
je kunt de chimichurri direct opdienen of hem een uur laten staan om de smaken te laten intrekken.
Opmerking:
Roer er voor een rode chimichurri 1 eetlepel tomatenpuree door.
En uiteraard uit een land waar ik zelf ben geweest en als het even kon ook iets wat ik daar dan zelf had gehad.
Er waren genoeg landen waar ik een keus uit kon maken, maar eindelijk gekozen voor:
"hartaanval" uit buenos Aires - entrecote met bacon en eieren uit Planet BBQ blz 157
met
"Echte chimichurrisaus" ook uit Planet BBQ blz 159
Benodigheden voor 1 persoon:
1 Entrecote (ca. 3 cm dik en 340 gr.)
1 eetl. plantaardige olie, of meer indien nodig
4 plakken bacon
2 grote eieren
Zeezout en versgemalen peper (peper naar keuze)
Chimichurri saus (blz 159) recept en bereiding aan het eind
1:
Leg het vlees op een snijplank.
Snijd het vanaf de smalle kant langs de zijkant bijna doormidden.
Snijd in de riichting van de brede kant, maar snijd het het vlees niet helemaal door.
Houd in je ene hand het mes parallel aan de snijplank en leg je andere hand op het vlees.
Vouw het vlees open als een boek
2:
Maak de barbeque klaar voor de directe grillmethode en verhit hem tot hij heet is.
3:
Zet de zijbrander van de barbeque op matig en verhit de olie in een koekenpan.
Als je geen zijbrander hebt, bak je de bacon in een pan op de barbeque of het fornuis.
Bak de bacon 2-4 minuten per kant, tot hij knapperig is en laat het hem dan uitlekken op keukenpapier.
Zet de koekenpan apart.
4:
Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie.
bestrooi het vlees met zout en peper en leg het opengevouwen diagonaal op het hete grillrooster.
Grill het vlees naar wens, 2-3 minuten per kant voor rood tot ros?.
Druk op het vlees om te zien hoe gaar het is (zie blz147)
leg de steak op een bord en houd hem warm.
5:
Als je van baconvet houdt, bak je de eieren in de pan waarin je de bacon hebt gebakken.
Giet anders eerst het vet uit de pan, voeg 2 eetlepls olie toe en bak de eieren.
2-3 minuten als je een spiegeleieren wilt, of bak de onderkant 2-3 minuten en de bovenkant 1 minuut.
6:
Leg de eieren naast elkaar op de steak.
en leg de plakken bacon naast elk ei.
Serveer de steak met de chimichurrisaus
"De echte chimichurrisaus"
Benodigheden:
3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
1 theel. zout, of meer naar smaak
1 eetl. gedroogde oregano
1-2 theel. chillivlokken
2 eetl. rode wijnazijn of naar smaak een paar druppels vers citroensap
1/4 kop extra vergine olijfolie of plantaardige olie
1/4 kop fijngehakte verse bladpeterselie (naar keuze)
Bereiding:
Doe de knoflook, het zout en de peper in een kom en wrijf alles met de achterkant van een pollepel tot een pasta.
Roer de oregano, chillivlokken, wijnazijn en het citroensap erdoor.
Klop in een dunne straal de olijfolie erdoor, gevolgd door de peterselie.
Proef het mengsel en voeg zo nodig meer zout en/of azijn toe.
je kunt de chimichurri direct opdienen of hem een uur laten staan om de smaken te laten intrekken.
Opmerking:
Roer er voor een rode chimichurri 1 eetlepel tomatenpuree door.