BasBQ
Beef en Steak

Kip: Gerookte kip

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
12.252



Ingredi?nten:

- 6 kipfilets
- 2 liter water
- 200 gram zout
- 1 eetlepel gekneusde peperkorrels
- 1 eetlepel tijm
- 1/2 theelepel rozemarijn
- 4 laurierblaadjes.

Werkwijze:

De kipfilets moet gepekeld worden. Hiervoor maak je een pekeloplossing door het water, zout en alle kruiden even aan de kook te brengen, zo lost het zout goed op en komt de smaak van de kruiden in het water.

Laat dit goed afkoelen, en leg dan de kipfilets ongeveer dertig minuten in de pekeloplossing. De kipfilets daarna afspoelen en droog deppen en laten nadrogen in de koelkast.

Intussen de Weber Smokey Mountain klaargezet met de Minion Methode en twee blokken appelhout.



Bij de Minion methode leg je een aantal brandende briketten bovenop een stapel briketten die nog niet branden. Hierdoor kan je langer roken bij een lagere temperatuur.

Daarboven de zes kipfilets.



Drie uur later bij een temperatuur van 100 graden C, waren de kipfilets klaar (78°C).



Toen af laten koelen en daarna inpakken.



Ik heb er vijf ingepakt, de zesde heb ik gelijk geprobeerd.





Hij was heerlijk, meer rooksmaak dan bij gerookte kip uit de winkel, maar niet te overheersend.

Bedankt voor het kijken.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
10.620
Dat staat nog steeds op de to do lijst hier, lekker in een salade o.i.d.
 
S

smokey bandit

Guest
Kip eet ik het liefst naturel maar zoals gezegd door een salade o.i.d. vindt ik dit erg lekker
 

Kees Duym

Kooltjesharker
Berichten
161
heb ook al meerdere keren met gerookte kip ge experimenteerd...
iedere keer weer een prettige verrassing.... :)
 
M

maurice70xx

Guest
Ook ik eet liever kip van de grill, maar denk dat de kinderen dit wel lekker zullen vinden, dus gaat ook in de map:)
 

Blacklegend

Stoker
Berichten
300
Ik gooi gerookte kip ook door de salade.
Ga zo een kilo maken, brine staat al een paar uur af te koelen...
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
10.620
Ik maak mijn brine altijd met een deel van het water en daarna gooi ik er de rest aan ijs bij... liter weegt een kilo als ik goed heb opgelet bij natuurkunde vroeger.
 
M

maurice70xx

Guest
noskos zei:
Ik maak mijn brine altijd met een deel van het water en daarna gooi ik er de rest aan ijs bij... liter weegt een kilo als ik goed heb opgelet bij natuurkunde vroeger.
ijs weeg ongeveer 0,95 kg per liter, een ijsberg steekt hierdoor ook altijd 1/11 boven het water uit;-), had je moeten weten Dennis.
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
12.252
Maurice, wat je zegt klopt maar wat Dennis bedoelt is dat je het zout oplost in 1 liter water (1 kilo) en dat je daarbij 1 liter water dat ijs geworden is (ook 1 kilo) doet om het af te koelen en de juiste percentages te krijgen.

Beide berekeningen geven trouwens een goed pekel.
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
10.620
Ik had het over het gewicht en niet over het volume :) we hebben met z'n allen ooit eens afgesproken dan 1 liter water 1 kilo weegt, dus als ik een kilo ijs neem, dan kom ik vast weer op een liter water uit als ik het ontdooi, of spelen er duistere krachten die daar wat vanaf snoepen?!?  ;)
 
M

maurice70xx

Guest
Een liter water weegt volgens de huidige normen 0,995 kg/l;-)
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
10.620
Ik kom ook 0,998 tegen en bij 4°C gewoon een kilo.... Trouwens, lekker belangrijk die 2-5 gram op 2 liter pekel.... Ik flikker er dus gewoon ijs bij om het snel af te laten koelen ;)
 

henkk

Stoker
 
 
Berichten
308
Dat gel...l over dat water en ijs :'(

Maar wordt je kip files niet droog?
 

noskos

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
10.620
Dat is nou juist waarvoor je de pekel gebruikt, de cellen in de kip zoeken een natuurlijk evenwicht met het zoute water er omheen, en door een proces dat osmose heet zullen de celwanden open gaan en de pekel binnenlaten. Hierdoor wordt je kip dus sappiger en droogt minder snel uit.
 
Bovenaan Onderaan