- Berichten
- 193
Pizza bakken in de BGE stond al een aantal weken op de shortlist maar op de een of andere manier kwam het er maar niet van. Woensdag dan eindelijk het deeg voor de bodem en de tomatensaus gemaakt. Zodat ik de volgende dag lekker aan de gang kon gaan. Voor het deeg heb ik gebruik gemaakt van Farina tipo "00" en omdat ik deeg dat lang rijst een lekkerder resultaat vind geven heb ik het deeg woensdag overdag gemaakt, vervolgens 4 uur op kamertemp. laten verdubbelen en daarna verdeeld in bakjes in de koelkast 24 uur laten rusten. Ik moet zeggen, het deeg smaakte prima.
Het recept voor 4 pizza's met een dunne bodem:
750 gram Farina tipo 00
1,2 gr. Gist (is dus erg weinig, maar het werkt perfect)
20 gr. Zout
4 dl. Water
Gist bij het water, 10 min. gewacht en daarna de bloem erdoor Gemengd. Kneden, ik heb dit 10 min. in de standmixer gedaan en op het eind het zout toegevoegd. Daarna nog 5 min. Op de hand kneden. Bol maken, insmeren met een beetje olijfolie en in een afgedekte kom laten rijsen tot het deeg verdubbeld was, bij mij duurde dat 4 uur. Daarna lucht eruit geslagen en het deeg verdeeld over 4 bakjes, deze netjes afgesloten en nog een paar uur buiten de koelkast laten staan. Tegen de avond de bakjes in de koeling.
Ondertussen ook de saus gemaakt door simpelweg tomaten in de oven te verhitten op 200 graden besprenkeld met wat citroentijm en knoflook en olijfolie. Even pureren en door een fijne puntzeef geduwd, beetje zout erbij, helemaal goed.
Ik las op dit forum over de taaiheid en elastisiteit van het deeg en keek met spanning uit naar mijn sessie. Eerst maar even de BGE gevuld en opgewarmt tot 300 gr met de Plate Setter, met de poten naar boven en de pizza steen erin.
En dan het deeg, ik moet zeggen, dat viel niet tegen. Ok? nog niet helemaal rond maar het begin is er.
Daarna de saus en wat mozzarella aan de ene kant en wat gewone kaas aan de andere kant. Maar hoe krijg je dit nu op de pizza steen, ik heb geen peel, dan maar de bodem van een springvorm gebruiken, werkt ook goed!
Helaas was de temp iets te laag, 270 gr. waardoor de pizza te lang in het ei moest blijven. Zo'n 6 minuten. Maar echt ontevreden was ik nu ook weer niet. De bodem was iets te krokant maar wel gaar.
Nog even wat basilicum erop, paar druppels olie en genieten maar. Biertje erbij, wat wil een mens nog meer.
De overige bakjes deeg zitten inmiddels in de vriezer.
Het recept voor 4 pizza's met een dunne bodem:
750 gram Farina tipo 00
1,2 gr. Gist (is dus erg weinig, maar het werkt perfect)
20 gr. Zout
4 dl. Water
Gist bij het water, 10 min. gewacht en daarna de bloem erdoor Gemengd. Kneden, ik heb dit 10 min. in de standmixer gedaan en op het eind het zout toegevoegd. Daarna nog 5 min. Op de hand kneden. Bol maken, insmeren met een beetje olijfolie en in een afgedekte kom laten rijsen tot het deeg verdubbeld was, bij mij duurde dat 4 uur. Daarna lucht eruit geslagen en het deeg verdeeld over 4 bakjes, deze netjes afgesloten en nog een paar uur buiten de koelkast laten staan. Tegen de avond de bakjes in de koeling.
Ondertussen ook de saus gemaakt door simpelweg tomaten in de oven te verhitten op 200 graden besprenkeld met wat citroentijm en knoflook en olijfolie. Even pureren en door een fijne puntzeef geduwd, beetje zout erbij, helemaal goed.
Ik las op dit forum over de taaiheid en elastisiteit van het deeg en keek met spanning uit naar mijn sessie. Eerst maar even de BGE gevuld en opgewarmt tot 300 gr met de Plate Setter, met de poten naar boven en de pizza steen erin.
En dan het deeg, ik moet zeggen, dat viel niet tegen. Ok? nog niet helemaal rond maar het begin is er.

Daarna de saus en wat mozzarella aan de ene kant en wat gewone kaas aan de andere kant. Maar hoe krijg je dit nu op de pizza steen, ik heb geen peel, dan maar de bodem van een springvorm gebruiken, werkt ook goed!



Helaas was de temp iets te laag, 270 gr. waardoor de pizza te lang in het ei moest blijven. Zo'n 6 minuten. Maar echt ontevreden was ik nu ook weer niet. De bodem was iets te krokant maar wel gaar.
Nog even wat basilicum erop, paar druppels olie en genieten maar. Biertje erbij, wat wil een mens nog meer.


De overige bakjes deeg zitten inmiddels in de vriezer.