- Berichten
- 761
Laatste bij de Hanos in Delft een mooie Hereford Cote de Boeuf gekocht, vandaag eindelijk tijd gehad om dit stoere stuk vlees op de BGE te leggen.

Omdat de Ribeye die ik laatst volgens de T-Rex methode klaar gemaakt had toch wel indruk achter gelaten had was het vanzelf sprekend dat deze Cote de Boeuf de zelfde behandeling zou krijgen. De T-Rex methode wil zoveel zeggen als je vlees aanbraden op 400?C , 90 seconde aan iedere zeide, 20 minuten rusten onder alufolie en dan low en slow garen naar de gewenste temperatuur.
Vorige keer had ik een beetje gesmokkeld door zowel mijn MiniMax als mijn Large op te stoken om zeker te zijn dat ik op 107?C de steak kon af garen. Het leek mij niet eenvoudig om je Ei van 400?C naar 107?C te krijgen maar ik wilde het dit keer toch proberen. Dus de MiniMax gevuld met een verse lading houtskool en op gestookt tot 400?C. Ik wilde ook wel eens weten wat het verschil zou zijn als ik in plaats van de gietijzeren grill de RVS grill zou gebruiken hier later meer over.
Spullen klaargezet onder m'n afdak want het weer wilde nou niet echt meewerken vandaag.

Vlees 1,5 uur van te voren uit de koelkast, daarna droog gedept en ingesmeerd met een klein beetje olijfolie. Peper en zout er op, dit mag echt wel flink want er verbrand het nodige aan peper met deze methode. Ik had er dit keer te weinig peper op gedaan vond ik achteraf.
Botje ingepakt voor de zekerheid maar ik kan niet echt zeggen of dit iets uitgehaald heeft.

Even wachten tot de thermometer eenmaal de 400?C aantikte (niet alleen van de vlammen, het moet gewoon een gloeiende massa zijn als je de deksel opent).

Stukje vlees er op en 90 seconde wachten, omdraaien en nogmaals 90 seconde wachten

Vlees na het aanbraden 20 minuten laten rusten onder alufolie, ik heb toen ik het vlees er af haalde gelijk de dop op de MiniMax gedaan en de schuif dicht gezet. Na 10 minuten wad de temperatuur ongeveer 225?C en heb ik de deksel opengezet. De kolen waren nagenoeg uit maar na een paar minuten zal ik weer wat opgloeien en heb ik de koude platesetter geplaatst en de RVS grill er weer opgelegd. Schuifje onderaan en de daisy wheel minimaal opengezet. Af en toe de deksel weer even geopend om de ergste warmte er uit te krijgen en uit eindelijk op 116?C uitgekomen.

Met andere woorden, het is dus mogelijk de boel van 400?C naar 116?C te krijgen in 20 minute. Belangrijk is denk ik wel dat ik het vlees erop gegooid heb zodra de thermometer 400?C aangaf en dat daarmee het keramiek nog niet op die temperatuur zat. Bij de T-Rex methode gaat het vooral om de directe hitte van onderaf bij het aanbraden.
Dan het resultaat


De garing was perfect, prachtig ros? en de smaak van het vlees was goed. Maar ik miste die smaak van het aanbraden (dat net niet verbrande) die ik vorige keer wel proefde. Ik denk dat dit komt doordat ik de RVS grill gebruikt heb in plaats van de gietijzeren grill. Daarnaast had ik al eerder gezegd dat ze flink gul mag zijn met peper en dat had dit keer beter gekund. Al met al een heerlijk stuk vlees en een leerzame sessie. Volgende keer weer op gietijzer en dan laat ik weten of ik de wow factor weer terug proef

Omdat de Ribeye die ik laatst volgens de T-Rex methode klaar gemaakt had toch wel indruk achter gelaten had was het vanzelf sprekend dat deze Cote de Boeuf de zelfde behandeling zou krijgen. De T-Rex methode wil zoveel zeggen als je vlees aanbraden op 400?C , 90 seconde aan iedere zeide, 20 minuten rusten onder alufolie en dan low en slow garen naar de gewenste temperatuur.
Vorige keer had ik een beetje gesmokkeld door zowel mijn MiniMax als mijn Large op te stoken om zeker te zijn dat ik op 107?C de steak kon af garen. Het leek mij niet eenvoudig om je Ei van 400?C naar 107?C te krijgen maar ik wilde het dit keer toch proberen. Dus de MiniMax gevuld met een verse lading houtskool en op gestookt tot 400?C. Ik wilde ook wel eens weten wat het verschil zou zijn als ik in plaats van de gietijzeren grill de RVS grill zou gebruiken hier later meer over.
Spullen klaargezet onder m'n afdak want het weer wilde nou niet echt meewerken vandaag.

Vlees 1,5 uur van te voren uit de koelkast, daarna droog gedept en ingesmeerd met een klein beetje olijfolie. Peper en zout er op, dit mag echt wel flink want er verbrand het nodige aan peper met deze methode. Ik had er dit keer te weinig peper op gedaan vond ik achteraf.
Botje ingepakt voor de zekerheid maar ik kan niet echt zeggen of dit iets uitgehaald heeft.

Even wachten tot de thermometer eenmaal de 400?C aantikte (niet alleen van de vlammen, het moet gewoon een gloeiende massa zijn als je de deksel opent).

Stukje vlees er op en 90 seconde wachten, omdraaien en nogmaals 90 seconde wachten

Vlees na het aanbraden 20 minuten laten rusten onder alufolie, ik heb toen ik het vlees er af haalde gelijk de dop op de MiniMax gedaan en de schuif dicht gezet. Na 10 minuten wad de temperatuur ongeveer 225?C en heb ik de deksel opengezet. De kolen waren nagenoeg uit maar na een paar minuten zal ik weer wat opgloeien en heb ik de koude platesetter geplaatst en de RVS grill er weer opgelegd. Schuifje onderaan en de daisy wheel minimaal opengezet. Af en toe de deksel weer even geopend om de ergste warmte er uit te krijgen en uit eindelijk op 116?C uitgekomen.

Met andere woorden, het is dus mogelijk de boel van 400?C naar 116?C te krijgen in 20 minute. Belangrijk is denk ik wel dat ik het vlees erop gegooid heb zodra de thermometer 400?C aangaf en dat daarmee het keramiek nog niet op die temperatuur zat. Bij de T-Rex methode gaat het vooral om de directe hitte van onderaf bij het aanbraden.
Dan het resultaat


De garing was perfect, prachtig ros? en de smaak van het vlees was goed. Maar ik miste die smaak van het aanbraden (dat net niet verbrande) die ik vorige keer wel proefde. Ik denk dat dit komt doordat ik de RVS grill gebruikt heb in plaats van de gietijzeren grill. Daarnaast had ik al eerder gezegd dat ze flink gul mag zijn met peper en dat had dit keer beter gekund. Al met al een heerlijk stuk vlees en een leerzame sessie. Volgende keer weer op gietijzer en dan laat ik weten of ik de wow factor weer terug proef
