- Berichten
- 3.153
In het kader van het thema van de fotowedstrijd September 2013 (schelp- en schaaldieren) heb ik vandaag een Canadese kreeft op de OTP57 tot een ware lekkernij bereid.
Dit Canadese exemplaar van 690 gram heb ik vanuit het "homarium" bij Sligro een uurtje of 4 in een natte doek gewikkeld en in de koelkast bewaard.
Aanvankelijk wilde ik deze jongeheer/jongedame morgen gaan bereiden, maar nadat ik rond het middaguur op internet las dat het op deze manier bewaren van de kreeft hem/haar nog maar 12-24uur overleving geeft en dat na het doodgaan direct ongewenste afvalproducten worden gevormd (deels zelfs giftig) en de kreeft niet meer kan worden geconsumeerd, heb ik toch maar besloten om de kreeft vandaag te bereiden, ondanks de 4 spareribs en de beercan chicken die ook op het programma stonden.
Uiteindelijk wat flexibel met de timing omgegaan zodat alle 3 gerechten konden worden gemaakt.
De kreeft was behoorlijk levendig, ook nog vlak voor het moment dat ik met het koksmes op de juiste wijze in een fractie van een seconde de kop splitste door de punt van het mes met enige kracht in het kruisje van de nek te plaatsen en de kop meteen in 2 delen sneed en de kreeft aldus aldus supersnel en diervriendelijk naar de "kreeftenhemel" ging.
Niet iedereen zal zich in een comfort zone voelen hierbij, als je het echter zo uitvoert is dit volgens de profi's wel een goede methode.
Zodra ik de kreeft volledig in 2 stukken had gesneden volgde allereerst het verwijderen van de ingewanden en het darmkanaal.
De 2 scharen verwijderd bij het eerste scharnier vanuit het kreeftlichaam (bij 1 zat ik een scharnier te ver...)
Daarna het glazig uitziende kreeftvlees licht met olijfolie ingesmeerd , klein beetje peper en zeezout en toen met de snijkant naar beneden op de OTP57 gelegd (hoge temperatuur, directe hitte).
Na max. 4 minuten is de kreeft gaar, de scharen legde ik nog wat apart op indirect om op temperatuur te blijven.
Ik moet zeggen dat het vlees in de scharen bij deze Canadese kreeft lekkerder is dan in het lichaam, dit is echter algemeen bekend.
Er voltrekt zich een waar schouwspel van verandering van kleuren en geuren, van een donkerbruine schaal in enkele tientallen seconden naar "kreeften rood"
De saus die ik op de kreeft smeerde na het opdienen was een combinatie van gezouten boter, fijn gehakte knoflook, verse bladpeterselie, worcestersaus, limoensap en zwarte peper + zeezout.
Al met al een geslaagde primeur, ik zal dit zeker vaker gaan doen en de volgende keer in plaats van een Canadese kreeft dan een Noordzeekreeft / Oosterschelde kreeft, deze schijnen nog lekkerder te zijn.
Hier volgen dan nu een paar foto's die het verhaaltje wat meer ondersteunen:
Levende Canadese kreeft op mijn aanrecht
onder een vochtige doek in de koelkast
Little RedFox wil hem ook even vasthouden
en nu nog even voor de laatste keer alles strekken
het over de lengte doorsnijden van de kreeft
de knoflook saus alvast klaar gezet
de kreeft gereed om op de Q te gaan
kreeft op de Q, aanvankelijk alle schalen nog donkerbruin/zwart
na 3,5 minuut ontwikkelt zich een kleuren schouwspel
en zo beland de kreeft dan uiteindelijk toch op je bord!
Bedankt voor het kijken!
Dit Canadese exemplaar van 690 gram heb ik vanuit het "homarium" bij Sligro een uurtje of 4 in een natte doek gewikkeld en in de koelkast bewaard.
Aanvankelijk wilde ik deze jongeheer/jongedame morgen gaan bereiden, maar nadat ik rond het middaguur op internet las dat het op deze manier bewaren van de kreeft hem/haar nog maar 12-24uur overleving geeft en dat na het doodgaan direct ongewenste afvalproducten worden gevormd (deels zelfs giftig) en de kreeft niet meer kan worden geconsumeerd, heb ik toch maar besloten om de kreeft vandaag te bereiden, ondanks de 4 spareribs en de beercan chicken die ook op het programma stonden.
Uiteindelijk wat flexibel met de timing omgegaan zodat alle 3 gerechten konden worden gemaakt.
De kreeft was behoorlijk levendig, ook nog vlak voor het moment dat ik met het koksmes op de juiste wijze in een fractie van een seconde de kop splitste door de punt van het mes met enige kracht in het kruisje van de nek te plaatsen en de kop meteen in 2 delen sneed en de kreeft aldus aldus supersnel en diervriendelijk naar de "kreeftenhemel" ging.
Niet iedereen zal zich in een comfort zone voelen hierbij, als je het echter zo uitvoert is dit volgens de profi's wel een goede methode.
Zodra ik de kreeft volledig in 2 stukken had gesneden volgde allereerst het verwijderen van de ingewanden en het darmkanaal.
De 2 scharen verwijderd bij het eerste scharnier vanuit het kreeftlichaam (bij 1 zat ik een scharnier te ver...)
Daarna het glazig uitziende kreeftvlees licht met olijfolie ingesmeerd , klein beetje peper en zeezout en toen met de snijkant naar beneden op de OTP57 gelegd (hoge temperatuur, directe hitte).
Na max. 4 minuten is de kreeft gaar, de scharen legde ik nog wat apart op indirect om op temperatuur te blijven.
Ik moet zeggen dat het vlees in de scharen bij deze Canadese kreeft lekkerder is dan in het lichaam, dit is echter algemeen bekend.
Er voltrekt zich een waar schouwspel van verandering van kleuren en geuren, van een donkerbruine schaal in enkele tientallen seconden naar "kreeften rood"

De saus die ik op de kreeft smeerde na het opdienen was een combinatie van gezouten boter, fijn gehakte knoflook, verse bladpeterselie, worcestersaus, limoensap en zwarte peper + zeezout.
Al met al een geslaagde primeur, ik zal dit zeker vaker gaan doen en de volgende keer in plaats van een Canadese kreeft dan een Noordzeekreeft / Oosterschelde kreeft, deze schijnen nog lekkerder te zijn.
Hier volgen dan nu een paar foto's die het verhaaltje wat meer ondersteunen:
Levende Canadese kreeft op mijn aanrecht

onder een vochtige doek in de koelkast

Little RedFox wil hem ook even vasthouden

en nu nog even voor de laatste keer alles strekken

het over de lengte doorsnijden van de kreeft

de knoflook saus alvast klaar gezet

de kreeft gereed om op de Q te gaan

kreeft op de Q, aanvankelijk alle schalen nog donkerbruin/zwart

na 3,5 minuut ontwikkelt zich een kleuren schouwspel

en zo beland de kreeft dan uiteindelijk toch op je bord!

Bedankt voor het kijken!