BasBQ
Beef en Steak

Brikettentest

Er zijn vele verschillende soorten en merken brandstof voor je barbecue. Soms zoek je naar veel hitte ineens bijvoorbeeld voor pizza of voor het 'searen' van je steak, de andere keer zoek je naar een brandstof die lang mee gaat voor een Low en Slow sessie waar je niet halverwege brandstof wil bijvullen.
Ook wil je niet dat briketten de hele buurt in de zware rook zetten. Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid as die achterblijft, as heeft een isolerende werking en dat is goed om de warmte vast te houden maar te veel as verstikt de brandstof waardoor deze dooft.

Omdat er veel zin en onzin is over brandstof is ben ik begonnen met het testen van verschillende soorten brandstof.

De test is simpel, 1 kilo brandstof wordt aangestoken in een Weber firestarter met twee witte Weber aanmaakblokjes. Na 15 minuten wordt de starter omgedraaid op het kolenrooster van een Weber OTG 57 A (dat is er een met een temperatuurmeter in de deksel). Daarna wordt iedere 15 minuten de temperatuur afgelezen in Fahrenheit en in een tabel bijgehouden. Er wordt daarnaast gelet op hoe lang de starter blijft roken en hoeveel as er achter blijft.

Tot nu toe zijn er zes soorten getest, Welkoop, Dammers, Ecobrassa, THM, Flamy coco en Fire Up kokos. Allemaal briketten gemaakt van kokos aangezien ik uit ervaring weet dat deze briketten het beste presteren, in de komende weken worden de Weber briketten en Vuur & Rook briketten nog getest, daarna worden er misschien wel wat houtskool soorten getest.


Brikettentest%2525202015%252520xls.jpg


Brikettentest%2525202015.jpg


Welkoop - Een eierbriket gemaakt van kokosschalen, bij het aansteken rookt deze een kleine tien minuten en geeft in het begin niet veel warmte af maar wel constant, na afloop blijft er een redelijke hoeveelheid as achter. Dit is een fijne briket voor een normale grill sessie. 6 vlammen

Ecobrassa - Een blok briket van kokosschalen, bij het aansteken rookt deze een goede zeven minuten, veel warmte in het begin waarna de warmte gelijkmatig afneemt. Deze briket is goed geschikt voor pizza's maar ook voor Low & Slow. De briketten zitten mooi opgestapeld in een doos waardoor ze weinig plek innemen. 8 vlammen

THM kokos - Deze platte blok briket geeft lang rook (15 minuten) wat minder heet in het begin maar geeft wel langer warmte af dan bijvoorbeld Ecobrassa, blijft weiig as achter. De blokken hebben en lagere dichtheid dan Ecobrasa, Dammers of Flamy, hierdoor is de doos van 10 kilo bijna de helft groter dan de eerder genoemden. 7 vlammen

Fire Up kokos - Een eierbriket die een goede 10 minuten rookt, in het begin goed warm wordt maar daarna sneller zijn warmte verliest dan de Welkoop briketten, de as die achterblijft is vergelijkbaar met Welkoop. Tegenwoordig te koop in dozen maar ook nog in zak gezien bij de Intratuin. Omdat hij meer initi?le hitte heeft 7 vlammen

Dammers - Een blok briket die weinig rook geeft in het begin, 6 minuten, veel hitte in het begin en deze verminderd gelijdelijk. De warmte houdt hij ook langer vast dan Ecobrassa, zeer weinig as na afloop. Deze briket zit in kleine dozen van 10 kilo zonder handvat, helaas niet meer te krijgen maar staat toch in deze test om vergelijkings materiaal voor de toekomst te hebben. 10 vlammen

Flammy coco - Een nieuwe blok briket op de markt, te koop in Belgi? bij de Colruyt en schijnbaar binnenkort via LuJaBa, rookt stevig maar dat stopt na zes minuten, in het begin een matige warmte, maar deze briket wordt in de test opeens warmer, dit komt waarschijnlijk door de extreem harde wind die bij tijd en wijle weg is gedurende de test, wel is de enorme lange brandduur opvallend en blijft er maar weinig as over, ideaal dus voor een Low & Slow sessie. 9 vlammen.

Vuur en Rook Kokos - Een grote blok briket, dezelfde maat als THM kokos, die bij het aansteken niet al te veel rookt. Door de grote van de briketten waren de bovenste na een kwartier in de starter nog niet geheel aangestoken, dit verklaart waarom de hoogste temperatuur pas later gehaald wordt.
De briketten branden lang en branden helemaal op, er blijft iets meer as achter dan bij Flamy maar nog  steeds zeer acceptabel. Deze briket brand lang en is dus zeer geschikt voor lange sessies, ook voor het grillen is het een goed briket, 8 vlammen.

Beef & Steak - Een kleine kokos  blok briket, geleverd in een doos van 10 kilo waarin de briketten per kilo verpakt zijn. Met een prijs van 24,95 ? per doos van 10 kilo de duurste uit de test. Bij het aansteken komt er nauwelijks walm vrij en dat is zelfs geheel verdwenen na 5 minuten in de starter. De briket geeft in het begin veel hitte af en is daarom bij uitstek geschikt voor het betere grill werk. Na afloop blijft er bijna geen as achter dit geeft aan dat het een zuivere briket is zonder niet brandbare vulstoffen. Niet goedkoop maar wel een van de betere briketten 7 vlammen.

Terlanco - Een traditionele eierbriket op basis van kokosnoot schalen. Geleverd in witte zakken van 10 kilo. Te koop bij Terlanco met een minimale hoeveelheid van 10 zakken van 10 kilo. De prijs van 12,40 ? is bijzonder vriendelijk de verpakking in zakken en de grote afname hoeveelheid zijn wat minder.
Bij het aansteken komt er nauwelijks walm vrij en deze is na vijf minuten verdwenen, de briketten branden na 15 minuten nog niet allemaal hierdoor stijgt de temperatuur het eerste half uur dan ook nog omdat er meer briketten gaan branden. Met een top van 430 F is het geen koploper bij deze test maar met een brandduur van bijna 6 uur is het wel een voolhouder die alleen Flamy briketten voor zich moet dulden.
De briketten zijn na afloop van de test geheel opgebrandt, er blijft behoorlijk wat gelige as achter, dit kan verstikkend werken bij lang low & slow sessies maar geregeld een tikje tegen de bbq kan hierbij problemen voorkomen.
Al met al een fijne briket voor low & slow sessies die ook nog eens prettig geprijsd is het nadeel is dat zakken niet zo stapelbaar zijn als dozen 8 vlammen.

De olijfbriket, eierbriketten verpakt in een papieren zak met 2,5 kilo inhoud.
De briketten branden snel en geven weinig rook. In het begin worden ze heel heet, helaas neemt de warmte vlug af en ze zijn het eerste van alle geteste briketten opgebrand. Nou ja opgebrand, er blijft een enorme laag as achter het meeste van alle geteste briketten.  Briket is dus goed geschikt voor een snelle steak of een snelle pizza waar je veel hitte wil. Door de korte branduur en het vele as geef ik deze briket ondanks de hitte in het begin 5 vlammen.

Hot Devil kokos, eierbriket verpakt in zakken van 3 kilo voor 3,95?, of 59 euro voor 30 kilo. De briketten geven in het begin redelijk wat rook maar dat verdwijnt vrij snel, hoge temperaturen worden niet gehaald 350 F tegenover 550 bij andere briketten, maar daar tegenover is het wel een briket van de lange adem. Weinig as. Niet zo fijn voor steaks maar low en slow gaat prima. 7 vlammen.

Hot Devil staaf briketten, deze briketten hebben een vierkante staaf als vorm met in de lengte een gat, verpakt in doos van vijf kilo voor 6,95?. Net als zijn broer de eirerbriket moet hij het niet van de intense hitte hebben maar van de lange adem, de zeer lange adem. Gaat veel langer mee dan Flamy of Ecobrassa, laat weinig as achter. Dit is een echte low and long briket. 7 vlammen.
 
Goed bezig Frits.
 
keurig gedaan Frits, hier kunnen heel veel mensen hun voordeel mee doen
 
Hulde, 1 van de vele redenen waarom ik hier zo vaak kom  ;) Thx Frits
 
Yes Frits is back met de jaarlijkse briketten test :D
 
Interessant. Op het andere forum lopen inkoopacties, ik wacht jouw resultaten gewoon even af ;)
 
Een pracht van een test en een waardige opvolger van je vroegere houtskooltest.  Zeer bedankt voor alle moeite (en moed).
 
Will, daar is geen moed voor nodig, alleen wat tijd en briketten ;)
 
Ziet er weer fantastisch uit Frits! Bedankt
 
Mooie test, hoop dat je ook aan houtskool toekomt.
 
Mooi zo'n test , daar hebben we wat aan.
En dan de tijd en energie die je erin steekt, petje af.
 
Mooie test ben wel benieuwd naar het resultaat van de weber briketten  ::)
 
Frits heeft de webers in voorgaande tests ook meegenomen, daar ben je echt niet benieuwd naar ;)
 
Klopt Weber maakt briketten op bassis van bruinkool, roken veel in het begin en geven veel dikke vettige gele as.
Heb nu een zak long lasting van ze staan en zal kijken of die volgende week getest kunnen worden
 
noskos zei:
Frits heeft de webers in voorgaande tests ook meegenomen, daar ben je echt niet benieuwd naar ;)
En daar heb ik ook nog 2 zaken van 10 kilo van gekocht, weer een miskoop. :(
of die gele dozen bij de boerenbond.
 
Terug
Bovenaan Onderaan