@Hans denk dat je daar de spijker op zijn kop slaat: ervaring.
Alle briketten hebben hun eigenaardigheden, sommige roken lang andere kort, sommige stinken, sommige geven veel hitte andere weer weinig, sommige veel as en andere weinig en de ene brandt langer dan de andere.
In mijn optiek is het belangrijk dat er weinig rook vanaf komt bij het aansteken, dat hij veel hitte afgeeft, lang brandt en weinig as afgeeft.
Weinig rook is fijn voor de buren
Veel hitte is fijn voor grillen
Lange brand duur is fijn voor low and slow
Weinig as is fijn omdat het aangeeft dat de verbranding zo efficiënt mogelijk is.
Ecobrasa voldoet hieraan het beste. Maar dat wil niet zeggen dat je met bijvoorbeeld de Weber briketten niks kunt (al vind ik die tegenwoordig echt slecht

)
Let bij Weberbriketten op de windrichting als je ze aansteekt, zo hoeven de buren er niet al teveel last van te hebben.
Ja, ze geven niet de meeste warmte af maar door meer briketten te gebruiken kan dat probleem redelijk opgelost worden. De brand-duur valt tegen, maar als je dat weet gebruik je meer of maak je een langere snake dan is dat ook verholpen. De as die achterblijft is wel een dingetje, dat kan je vuur verstikken, maar door geregeld tegen de poten van de barbecue te tikken is dat ook geen echt probleem.
Dat is wat Hans de ervaring noemt, er is prima mee te barbecuen maar er komt iets meer bij kijken.