- Berichten
- 301

Gister de stoute schoenen maar weer eens aangetrokken en worsten gaan draaien!
Droge en verse worst stond er op het programma..
Heb een aantal recepten gebruikt die sommige van jullie op de workshop ook hebben gemaakt,
een paar recepten van het net,en 2 recepten waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven in de hoop dat het smaakt..
Voor de droge worst heb ik procureur/kinnebak gebruikt voor de verse procureur/buikspek en ook 1 soort met wat rund erbij!
Voor al het zout heb ik 0,6 nitrietzout gebruikt..
Droge worst
1 kg varkens procureur
22 gr coloroso zout
4 gr lactose (dit heb ik niet gebruikt)
2 meter varkens darm
1 gr cayenne peper
1 gr zwarte peper
1 gr knoflook poeder
1 gr kruidnagel poeder
1 gr jeneverbes poeder
2 gr kerry poeder
Groningse droge worst
400 gr. vette speklappen
200 gr. hamlappen
1 ui
2 tenen knoflook(ik heb 1, 5gr poeder gebruikt)
scheutje rode wijn
15 gr. nitrietzout
halve eetlepel suiker
3 gr. ketoembar
1 gr. djintan
1 gr. zwarte gemalen peper
1 thl gemalen kruidnagel
halve thl. kummel
halve thl. zwart uienzaad(ik heb normaal uienpoeder gebruikt)
halve thl. speculaaskruiden
snufje laurierpoeder
nootmuskaat naar smaak
Chorizo
Vers of gedroogd
voor ca 1 kilo Worst +/- 10 Worstjes
ca 1 meter varkensdarm
Ingredi?nten:
750 gr. ham- en of varkenslappen
250 gr. speklappen
16/18 gr zout (20gr. gedroogd)
4 gr. gedroogde knoflook
4 gr. gedroogde, gesnipperde spaanse pepers
6 gr. koriander
2 gr. komijn
1gr. piment (stond niet in het recept,zit er wel in)

4 gr. gerookt paprika poeder.
100 ml koud water (niet bij gedroogd)
Knoflook venkel
ca 1 Meter varkensdarm
Ingredi?nten:
750 gr. ham- en of varkenslappen
250 gr. speklappen
16/18 gr zout
4 gr. gedroogde knoflook
4 gr. gedroogde, gesnipperde spaanse pepers
6 gr. venkel zaadjes
100 ml koud water
New Orleans sausage
voor ca 1 kilo Worst +/- 10 Worstjes
ca 1 Meter varkensdarm
Ingredi?nten:
750 gr. ham- en of varkenslappen
250 gr. speklappen
16/18 gr zout
4 gr. gedroogde knoflook
6 gr. tijm
2 gr. piment
100 ml koud water
Rode peper salie
Vers of gedroogd
voor ca 1 kilo Worst +/- 10 Worstjes
ca 1 meter varkensdarm
Ingredi?nten:
750 gr. ham- en of varkenslappen
250 gr. speklappen
16/18 gr zout (20gr. gedroogd)
4 gr. gedroogde knoflook
4 gr. gedroogde, gesnipperde spaanse pepers
6 gr. salie
100 ml koud water (niet bij gedroogd)
500gr procureur
250gr buikspek
250gr rundersnippers
1el lichte basterdsuiker
1,5gr pul biber
2gr paprika
1gr zwarte peper
1,5gr knoflookpoeder
1,5gr uienpoeder
1gr oregano
1el droge peterselie
1gr venkelzaad
1,2gr tijm
1gr salie
16gr zout
100ml rode wijn (italiaanse)
Dit is voor 500gr vlees
350gr procureur
150gr buikspek
0,7gr peterselie
0,7gr tijm
0,5gr oregano
0,7gr basilicum
1gr paparikapoeder
0,7gr knoflookpoeder
0,6gr zwarte peper
8gr zout
50ml rode wijn (italiaanse)
Kruiden en zout vast klaar gezet



5 soorten verse worst,helaas zijn mijn smaakpapillen vanwege een flinke verkoudheid niet instaat om te proeven..dus die in het gewone zakje gaan morgen in de pan en de rest in de vriezer.

3 soorten droge worst..groningse links,gewone droge worst in het midden en rechts de chorizo.
En nu maar een paar weekjes wachten..


Na een weekje hangen zien ze er zo uit..


Na 2 weken is er witte schimmel te zien,deze haal ik weg met een water/nitriet zout oplossing.


Na het schoonmaken met de zout oplossing..


Zoals voorspeld zijn er een paar wat "uitgezakt" door de lengte die ik de worst heb gegeven..
De Groningse variant zou nu al gegeten kunnen worden,ik houd van een iets hardere droge worst laat hem dus nog een weekje hangen,
Denk dat ik de "gewone droge worst" volgende week ga voorzien van een laagje bloem (stond in het recept) en probeer deze tot 6 weken te laten hangen
zodat ze klaar zijn met de kerst voorbij het kaas plankje!

Gister de eerste Groningse droge worst geproefd (de kleinste want deze was harder dan de lange versie)
Ben er heel erg tevreden over,zeker omdat het mijn eerste keer droge worst maken is!

Eerst proefde je de speculaaskruiden,om vervolgens de kruidnagel en nootmuskaat te proeven..erg lekker
Volgende keer iets meer knoflook/uienpoeder gebruiken,verder verander ik niks!



Ook heb ik de "gewone droge worst" voorzien van een laagje bloem..

De chorizo..

En de "lange" versie vd groningse droge worst
De gewone droge worst is helaas niet gelukt,geen idee waar het mis is gegaan (misschien 6 weken drogen te lang?!?) maar ze waren ronduit vies en zijn zo in de kliko beland! :-/
De winnaar is duidelijk de groningse variant,de chorizo mag wat mij betreft meer pit krijgen,maar is zeker voor herhaling vatbaar!