- Berichten
- 177
Toscaanse kip onder een baksteen
Dit leek ons een leuke recept, omdat wij meestal de kip op een bierblik plaatsen op de Q.
Het komt uit Planet BBQ pag. 377
3 teentjes knoflook, grof gehakt
2 eetl. verse rozemarijnblaadjes, plus de rest van het bosje (voor erbij naar keuze)
2 theel. versgemalen zwarte peper
1/2 zeezout
4 hele piepkuikens, poussins of braadkuikens (of 2 hele kippen)
2 citroenen in partjes erbij
2-4 bakstenen gewikkeld in aluminiumfolie
1. Doe de knoflook, 2el rozemarijn en peper in een keukenmachine met metalen snijbladen en laat de machine steeds kort draaien tot het mengels in fijngehakt. Voeg het zout toe en meng alles. Doe het mengsel in een pot met een schroefdeksel Je hebt waarschijnlijk meer dan voor dit recept nodig is. Wat over is kun je gebruiken voor kalfsvlees, varkensvlees oen fazant. Het blijft in de koelkast enkele weken goed.
2. Verwijder het vet uit de lichaams- en nekholte van de kip. Verwijder eetbare organen en bewaar ze eventueel voor later gebruik. Spel de binnen- en buitenkant van de kippen af onder de koude kraan en dep ze droog. Splijt de kippen en vouw ze open (gevlinderde kip krijg je dan). Wijf ze royaal in met het kruidenzout.
3. Grillen: de directe methode is traditioneel, maar de indirect methode levert knapperig vel en sappig vlees zonder het risico van steekvlammen of verbranden.
Direct methode:
maar de BBQ klaar voor de directe grillmethode en verhit hem totdat hij matig heet is. Laat een deel van de BBQ vrij. Maar het grillrooster schoon en vet het in met olie. Leg de vogels schuin en met het vel omlaag op het hete rooster. Leg de bakstenen op de vogels. Grill de kippen totdat de onderkant knapperig en goudbruin is, 8-12 minuten per kant voor grote kippen. Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de dij, zonder het bot te raken. De thermometer moet ca. 75 graden aangeven. Draai elke vogel na 4 minuten een kwartslag voor mooie grillmarks.
Indirecte methode:
maak de Q klaar voor indirect grillen. Plaats een lekbak in het midden en verhit de Q tot hij matig heet is. Leg de vogels met het vel omhoog midden op het rooster, boven de lekbak en plaats de gewichten erop. Sluit het deksel van de Q en gril tot ze goudbruin en gaar is, 30-40min voor piepkuikens, 40-60 min. voor grote kippen.
Verdeel de overgebleven takjes rozemarijn en salie over een schaal of op borden (ziet er mooi uit en geeft nog wat smaak). Leg de gegrilde kippen erop. Besprenkel ze royaal met olijfolie en geef de partjes citroen erbij.
Succes!
Dit leek ons een leuke recept, omdat wij meestal de kip op een bierblik plaatsen op de Q.
Het komt uit Planet BBQ pag. 377
3 teentjes knoflook, grof gehakt
2 eetl. verse rozemarijnblaadjes, plus de rest van het bosje (voor erbij naar keuze)
2 theel. versgemalen zwarte peper
1/2 zeezout
4 hele piepkuikens, poussins of braadkuikens (of 2 hele kippen)
2 citroenen in partjes erbij
2-4 bakstenen gewikkeld in aluminiumfolie
1. Doe de knoflook, 2el rozemarijn en peper in een keukenmachine met metalen snijbladen en laat de machine steeds kort draaien tot het mengels in fijngehakt. Voeg het zout toe en meng alles. Doe het mengsel in een pot met een schroefdeksel Je hebt waarschijnlijk meer dan voor dit recept nodig is. Wat over is kun je gebruiken voor kalfsvlees, varkensvlees oen fazant. Het blijft in de koelkast enkele weken goed.
2. Verwijder het vet uit de lichaams- en nekholte van de kip. Verwijder eetbare organen en bewaar ze eventueel voor later gebruik. Spel de binnen- en buitenkant van de kippen af onder de koude kraan en dep ze droog. Splijt de kippen en vouw ze open (gevlinderde kip krijg je dan). Wijf ze royaal in met het kruidenzout.
3. Grillen: de directe methode is traditioneel, maar de indirect methode levert knapperig vel en sappig vlees zonder het risico van steekvlammen of verbranden.
Direct methode:
maar de BBQ klaar voor de directe grillmethode en verhit hem totdat hij matig heet is. Laat een deel van de BBQ vrij. Maar het grillrooster schoon en vet het in met olie. Leg de vogels schuin en met het vel omlaag op het hete rooster. Leg de bakstenen op de vogels. Grill de kippen totdat de onderkant knapperig en goudbruin is, 8-12 minuten per kant voor grote kippen. Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de dij, zonder het bot te raken. De thermometer moet ca. 75 graden aangeven. Draai elke vogel na 4 minuten een kwartslag voor mooie grillmarks.
Indirecte methode:
maak de Q klaar voor indirect grillen. Plaats een lekbak in het midden en verhit de Q tot hij matig heet is. Leg de vogels met het vel omhoog midden op het rooster, boven de lekbak en plaats de gewichten erop. Sluit het deksel van de Q en gril tot ze goudbruin en gaar is, 30-40min voor piepkuikens, 40-60 min. voor grote kippen.
Verdeel de overgebleven takjes rozemarijn en salie over een schaal of op borden (ziet er mooi uit en geeft nog wat smaak). Leg de gegrilde kippen erop. Besprenkel ze royaal met olijfolie en geef de partjes citroen erbij.
Succes!