- Berichten
- 4.056
Bij deze mijn bijdrage voor Steven en Me
Als goed vleesliefhebber kon ik deze niet weerstaan en bij de eerste regel was ik al verkocht.
Ik ben er nog niet aan toe gekomen om deze te maken dus dit topic lijkt me een goede start. Dit recept komt uit het Planet BBQ boek en kan je vinden op bladzijde 165/166
Het recept is origineel bedoeld voor een houtvuur dus een handje rookhout geeft een meer authentieke en originele smaak.
Benodigdheden voor 4 personen:
4 stukken runderhaas (3 cm dik 170-225 gram)
4 plakken bacon (120-170 gram)
8 laurier blaadjes (naar keuze)
Opbindtouw
Voor de saus:
340 gram cantharellen of een andere wilde paddenstoel (of champignons of Shii-takes)
2 eetlepels boter
1 sjalot in dunne ringen
2 theelepels bloem
1 kop runderbouillon (liefst zelfgemaakt)
1/4 kop slagroom
2 eetlepels schotse whisky
2 theelepels dijonmosterd
1/2 theelepel geraspte citroenschil
Zout en peper
Maak de saus (dit kan eventueel een paar uur van tevoren):
Snijd de stelen van de paddestoelen bij en veeg de hoedjes schoon met vochtige keukenpapier. Snijd de paddestoelen in dunne plakjes.
Smelt de boter op matig vuur en bak het sjalotje tot deze glazig maar niet bruin is.
Voeg de paddestoelen toe en bak deze op hoog vuur mee tot ze zacht zijn en het vocht is verdampt. Roer de bloem er doorheen en bak dit al roerend 1 minuut tot de bloem de paddestoelen bedekt.
Voeg de bouillon en de slagroom toe en breng dit al roerend aan de kook en laat de saus 3-5 minuten af en toe roerende sudderen tot het iets is ingekookt
Voeg de Whiskey, mosterd en citroenschil erdoor en kook nog 2 minuten en voeg eventueel naar smaak peper en zout toe.
Wikkel een plak bacon rond de zijkant van elke runderhaas en steek er aan weerszijden 2 laurierblaadjes tussen de bacon en het rundvlees. Bind de bacon vast met het opbindtouw en bestrooi het vlees met peper en zout.
Maak de BBQ klaar voor de directe grillmethode (Steven vermeld altijd om het rooster in te vetten maar ikzelf doe dit nooit. Ik smeer indien nodig het vlees een beetje met olie in)
Gril het vlees 4-6 minuten per kant tot het rood/ros? is. Gril ook de zijkanten zodat de bacon bruin wordt
Leg het vlees op borden, verwijder het touw schep de saus over het vlees en serveer meteen (ik laat het vlees meestal even rusten maar dit wordt hier niet vermeldt)
:Edit was een stukje vergeten bij het posten zie ik net.
Als goed vleesliefhebber kon ik deze niet weerstaan en bij de eerste regel was ik al verkocht.
Ik ben er nog niet aan toe gekomen om deze te maken dus dit topic lijkt me een goede start. Dit recept komt uit het Planet BBQ boek en kan je vinden op bladzijde 165/166
Het recept is origineel bedoeld voor een houtvuur dus een handje rookhout geeft een meer authentieke en originele smaak.
Benodigdheden voor 4 personen:
4 stukken runderhaas (3 cm dik 170-225 gram)
4 plakken bacon (120-170 gram)
8 laurier blaadjes (naar keuze)
Opbindtouw
Voor de saus:
340 gram cantharellen of een andere wilde paddenstoel (of champignons of Shii-takes)
2 eetlepels boter
1 sjalot in dunne ringen
2 theelepels bloem
1 kop runderbouillon (liefst zelfgemaakt)
1/4 kop slagroom
2 eetlepels schotse whisky
2 theelepels dijonmosterd
1/2 theelepel geraspte citroenschil
Zout en peper
Maak de saus (dit kan eventueel een paar uur van tevoren):
Snijd de stelen van de paddestoelen bij en veeg de hoedjes schoon met vochtige keukenpapier. Snijd de paddestoelen in dunne plakjes.
Smelt de boter op matig vuur en bak het sjalotje tot deze glazig maar niet bruin is.
Voeg de paddestoelen toe en bak deze op hoog vuur mee tot ze zacht zijn en het vocht is verdampt. Roer de bloem er doorheen en bak dit al roerend 1 minuut tot de bloem de paddestoelen bedekt.
Voeg de bouillon en de slagroom toe en breng dit al roerend aan de kook en laat de saus 3-5 minuten af en toe roerende sudderen tot het iets is ingekookt
Voeg de Whiskey, mosterd en citroenschil erdoor en kook nog 2 minuten en voeg eventueel naar smaak peper en zout toe.
Wikkel een plak bacon rond de zijkant van elke runderhaas en steek er aan weerszijden 2 laurierblaadjes tussen de bacon en het rundvlees. Bind de bacon vast met het opbindtouw en bestrooi het vlees met peper en zout.
Maak de BBQ klaar voor de directe grillmethode (Steven vermeld altijd om het rooster in te vetten maar ikzelf doe dit nooit. Ik smeer indien nodig het vlees een beetje met olie in)
Gril het vlees 4-6 minuten per kant tot het rood/ros? is. Gril ook de zijkanten zodat de bacon bruin wordt
Leg het vlees op borden, verwijder het touw schep de saus over het vlees en serveer meteen (ik laat het vlees meestal even rusten maar dit wordt hier niet vermeldt)
:Edit was een stukje vergeten bij het posten zie ik net.