Eigenlijk ben ik pas in Maart aan de beurt om een recept te bedenken, gisteren onverwachts een mailtje ontvangen of ik niet in Februari een recept wilde plaatsen.
De brainstorm sessie duurde niet langer dan een minuut of vijf. Een aantal jaar geleden hebben wij van een vakantie op Madeira genoten, een specialiteit aldaar is Espetada.
Af en toe bladeren we nog eens door het fotoboek en opeens kreeg ik een ingeving of er in een BBQ boek wat ik bezit een recept staat, laat dit nou het geval zijn.
The Barbecue Bible van Steven Raichlen hoofdstuk "What's your Beef ?", pagina 163- 164. Madeira Beef and Bay Leef Kebabs (Espetadas)
Gegrild rund is geliefd in heel Portugal, maar nergens zoveel als op het eiland Madeira.
Restaurants op dit eiland hebben een unieke standaard, op iedere tafel hebben ze een L vormige metalen paal.
Het vlees wordt bereid op metalen spiezen die voorzien zijn van een oog, na de bereiding worden de spiezen aan de L vormige paal gehangen.
Onder de spiezen plaats men brood, het vleessap druipt op het brood en krijgt hierdoor net zo'n lekkere smaak als het vlees.
In het verleden en nu nu nog steeds op het platte land gebruiken ze lauliertakken om het vlees op te rijgen en op deze manier te grillen.
Het recept (4-6 personen)
- 750 gram Ossenhaas of Lende
1/4 cup extra virgin olijfolie
1/4 cup rode wijnazijn
1 ui
4 tenen knoflook
1/2 cup platte Peterseli
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
14 Laulierbladeren
Portugees landbrood
Bereiding:
- Trim het vlees en snij het in blokjes van 3 bij 3 cm.
- Voeg de olijfolie, rode wijnazijn, ui, Peterseli, knoflook, peper, zout en 2 laulierbladeren bij elkaar in een kom.
- Voeg het vlees toe, zorg ervoor dat het vlees goed is gemend met de marinade en laat dit 4- 6 uur marineren.
- Haal het vlees uit de marinade en rijg dit aan de pennen (laulier, vlees, laulier etc) en bewaar de marinade
- Maak de BBQ gereed voor direct grillen
- Grill het vlees 2-3 minuten per kant, totaal 8- 12 minuten voor medium- rare.
- Bedruip tijdens het grillen het vlees met de marinade (laatste 3 minuten het vlees niet meer bedruipen)
Serveer het vlees met brood, ik heb op internet nog een recept gevonden welke ik erbij wil maken.
Recept brood
Ingredi?nten
25g verse gist of 15g gedroogde gist
250 ml warm water
200 g broodbloem
een snuf suiker
450 g broodbloem
50 g roggemeel
1 volle theelepel fijn zout
1 eetlepel olijfolie
200 ml warm water
Bereiding
GROOT BROOD
Neem een grote kom waarin het deeg 2 keer zo groot kan worden en meng daarin de gist met het warme water, de broodbloem en de suiker. Houd op met mengen als je een glad, dik beslag hebt. Dek af met plastic keukenfolie en laat op een warme plek staan tot het deeg gezwollen is.
Meng de resterende ingredi?nten er goed doorheen. Dit karwei is wat makkelijker als je een mixer hebt met deeghaken,
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het, waarbij je het deeg af en toe omklapt (ongeveer 10-15 minuten). Leg het deeg in een grote kom, dek af met een theedoek en laat het 2 - 3 uur op een warme plek staan tot het gerezen en gezwollen is.
Haal het deeg uit de kom en maak er voorzichtig een ovale of ronde vorm van. Kerf de bovenkant in en leg het op een met bloem bestoven bakplaat. Dek losjes af met een theedoek en laat weer een uur rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 220?C.
Schuif het brood in de oven en besprenkel het een beetje met water voor een knapperige korst. bak het 40 - 45 minuten tot het brood knapperig is en hol klinkt wanneer je er aan de onderkant op klopt. Laat afkoelen op een rooster. Je hebt nu een heerlijk groot brood.
Ik hoop dat jullie het een leuk recept vinden en dit graag willen proberen.
Voor diegene die het gaan maken, alvast een smakelijk eten.
De brainstorm sessie duurde niet langer dan een minuut of vijf. Een aantal jaar geleden hebben wij van een vakantie op Madeira genoten, een specialiteit aldaar is Espetada.
Af en toe bladeren we nog eens door het fotoboek en opeens kreeg ik een ingeving of er in een BBQ boek wat ik bezit een recept staat, laat dit nou het geval zijn.
The Barbecue Bible van Steven Raichlen hoofdstuk "What's your Beef ?", pagina 163- 164. Madeira Beef and Bay Leef Kebabs (Espetadas)
Gegrild rund is geliefd in heel Portugal, maar nergens zoveel als op het eiland Madeira.
Restaurants op dit eiland hebben een unieke standaard, op iedere tafel hebben ze een L vormige metalen paal.
Het vlees wordt bereid op metalen spiezen die voorzien zijn van een oog, na de bereiding worden de spiezen aan de L vormige paal gehangen.
Onder de spiezen plaats men brood, het vleessap druipt op het brood en krijgt hierdoor net zo'n lekkere smaak als het vlees.
In het verleden en nu nu nog steeds op het platte land gebruiken ze lauliertakken om het vlees op te rijgen en op deze manier te grillen.
Het recept (4-6 personen)
- 750 gram Ossenhaas of Lende
1/4 cup extra virgin olijfolie
1/4 cup rode wijnazijn
1 ui
4 tenen knoflook
1/2 cup platte Peterseli
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
14 Laulierbladeren
Portugees landbrood
Bereiding:
- Trim het vlees en snij het in blokjes van 3 bij 3 cm.
- Voeg de olijfolie, rode wijnazijn, ui, Peterseli, knoflook, peper, zout en 2 laulierbladeren bij elkaar in een kom.
- Voeg het vlees toe, zorg ervoor dat het vlees goed is gemend met de marinade en laat dit 4- 6 uur marineren.
- Haal het vlees uit de marinade en rijg dit aan de pennen (laulier, vlees, laulier etc) en bewaar de marinade
- Maak de BBQ gereed voor direct grillen
- Grill het vlees 2-3 minuten per kant, totaal 8- 12 minuten voor medium- rare.
- Bedruip tijdens het grillen het vlees met de marinade (laatste 3 minuten het vlees niet meer bedruipen)
Serveer het vlees met brood, ik heb op internet nog een recept gevonden welke ik erbij wil maken.
Recept brood
Ingredi?nten
25g verse gist of 15g gedroogde gist
250 ml warm water
200 g broodbloem
een snuf suiker
450 g broodbloem
50 g roggemeel
1 volle theelepel fijn zout
1 eetlepel olijfolie
200 ml warm water
Bereiding
GROOT BROOD
Neem een grote kom waarin het deeg 2 keer zo groot kan worden en meng daarin de gist met het warme water, de broodbloem en de suiker. Houd op met mengen als je een glad, dik beslag hebt. Dek af met plastic keukenfolie en laat op een warme plek staan tot het deeg gezwollen is.
Meng de resterende ingredi?nten er goed doorheen. Dit karwei is wat makkelijker als je een mixer hebt met deeghaken,
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het, waarbij je het deeg af en toe omklapt (ongeveer 10-15 minuten). Leg het deeg in een grote kom, dek af met een theedoek en laat het 2 - 3 uur op een warme plek staan tot het gerezen en gezwollen is.
Haal het deeg uit de kom en maak er voorzichtig een ovale of ronde vorm van. Kerf de bovenkant in en leg het op een met bloem bestoven bakplaat. Dek losjes af met een theedoek en laat weer een uur rijzen terwijl je de oven voorverwarmt op 220?C.
Schuif het brood in de oven en besprenkel het een beetje met water voor een knapperige korst. bak het 40 - 45 minuten tot het brood knapperig is en hol klinkt wanneer je er aan de onderkant op klopt. Laat afkoelen op een rooster. Je hebt nu een heerlijk groot brood.
Ik hoop dat jullie het een leuk recept vinden en dit graag willen proberen.
Voor diegene die het gaan maken, alvast een smakelijk eten.