- Berichten
- 484
Zalm met Belgisch kriekenbier
Inleiding:
Eigenlijk is het dit keer Peter de Clerq and me, omdat dit recept van de belgische fijnproever is. Dit recept lijkt me zelf een keer leuk om te maken. Een recept in combinatie met bier kan niet verkeerd zijn toch?
Recept uit het boek:
Planet BBQ (blz 428 & 429)
Recept voor 4 personen.
Ingredi?nten
Bereiding:
1) Doe het bier, de sojasaus, mirim, bruine suiker, sinaaasappelschil, knoflook, gember en het wit van de lente-ui in een grote pan met dikke bodem en zet hem op hoog vuur. brend de marinade aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat de marinade 6-10 minuten kken, tot hij stoperig is en voor een derde is ingekookt; roer af en toe. Haal de pan van het vuur en laat de marinade afkoelen tot kan mertemperatuur.
2) Ga met je vingers over de zalmfilets en verwijder de graten. Leg de zalmfilets in een ovenschaal waar ze naast elkaar inpassen. Giet de afgekoelde marinade er over. Marineer 1-2 uur
3) Laat de vis uitlekken. zeef de mainade in een pan en gooi de inhoud van de zeef weg. Breng de marinade op hoog vuur aan de kook en laat 5 min tot hij de dikte van bbqsaus heeft
4) Maak de bbq klaar voor de directe gril methode en verhit hem tot hij heet is
5) Vet het grilrooster in met olie. Gril de zalm tot hij bruin en gaar is. bestrijk de vis na 2 minuten met de ingekookte marinade en herhaal dit enkele malen aan beide kanten
6) Leg de gegrilde zalm op een schaal of borden. Lepel de overgebleven marinade er over, bestrooi met het groen van de lente-ui en serveer hem
Inleiding:
Eigenlijk is het dit keer Peter de Clerq and me, omdat dit recept van de belgische fijnproever is. Dit recept lijkt me zelf een keer leuk om te maken. Een recept in combinatie met bier kan niet verkeerd zijn toch?
Recept uit het boek:
Planet BBQ (blz 428 & 429)
Recept voor 4 personen.
Ingredi?nten
- 1 flesje kriekenlambiek
- 1 kop sojasaus
- 1/3 kop mirin (zoete rijstwijn), sake of cream sherry
- 3/4 kop stevig aangedrukte bruine suiker (plus 2 eetlepels extra als je sake gebruikt
- 3 repen sinaasappel of mandarijnenschil
- 2 teentjes knoflook gepeld en gekneusd
- 1 plakje verse gember gekneusd
- 1 lenteuitje (het witte deel gekneusd) het groene deel fijn gesneden voor de garnering
- 4 zalmfilets zonder vel (liefst wilde zalm)
Bereiding:
1) Doe het bier, de sojasaus, mirim, bruine suiker, sinaaasappelschil, knoflook, gember en het wit van de lente-ui in een grote pan met dikke bodem en zet hem op hoog vuur. brend de marinade aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat de marinade 6-10 minuten kken, tot hij stoperig is en voor een derde is ingekookt; roer af en toe. Haal de pan van het vuur en laat de marinade afkoelen tot kan mertemperatuur.
2) Ga met je vingers over de zalmfilets en verwijder de graten. Leg de zalmfilets in een ovenschaal waar ze naast elkaar inpassen. Giet de afgekoelde marinade er over. Marineer 1-2 uur
3) Laat de vis uitlekken. zeef de mainade in een pan en gooi de inhoud van de zeef weg. Breng de marinade op hoog vuur aan de kook en laat 5 min tot hij de dikte van bbqsaus heeft
4) Maak de bbq klaar voor de directe gril methode en verhit hem tot hij heet is
5) Vet het grilrooster in met olie. Gril de zalm tot hij bruin en gaar is. bestrijk de vis na 2 minuten met de ingekookte marinade en herhaal dit enkele malen aan beide kanten
6) Leg de gegrilde zalm op een schaal of borden. Lepel de overgebleven marinade er over, bestrooi met het groen van de lente-ui en serveer hem