- Berichten
- 1.554
Aangezien ik vorige week zondag visite kreeg, heb ik een flinke maar redelijk simpele maaltijd voor mijn gasten gemaakt. Naast de lomo al trapo die hieronder beschreven staat, stonden er ook MOINK balls en Hasselback potatoes op het menu. Als toetje nog snel tussendoor een roti kukus in elkaar gegooid, wat een soort van Indische cake is. Afgezien van de lomo al trapo is er verder niet gedocumenteerd, dus bij een volgende keer volgen deze nog.
Meerdere keren heb ik al verslagen op dit forum gezien van lomo al trapo, een gerecht wat mij erg lekker leek om een keer zelf te maken. Na wat inlezen heb ik besloten om het recept van Poetsertje te volgen voor mijn eerste keer.
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=2718.msg42991#msg42991
Nu is ossenhaas natuurlijk best een duur stukkie vlees en na alle ophef over het paardenvlees de afgelopen tijd, heb ik besloten de ossenhaas te vervangen door paardenhaas. Een stuk goedkoper en misschien wel net zo mals, hoewel dit laatste mijn eigen mening is. Dit specifieke stuk paardenhaas van 2kg had mijn zwager diepgevroren vanuit Eindhoven meegebracht, aangezien het daar in de aanbieding bleek te zijn. Bij ontvangst het label gecontroleerd en dit stukje was van een paard uit de USA, welke geslacht en verpakt was in Mexico.
Qua structuur en malsheid deed het op het eind niet onder voor het stukje paardenhaas, wat ik de week er voor in Rijswijk had gehaald en wat van een Hollands paard zou moeten zijn (ook op de BBQ seargrate, maar niet gedocumenteerd)
Eerst maar eens het vlees in twee?n gedeeld, zodat het over de gehele lengte min of meer van gelijke dikte zou zijn. Hierna met het kruidenmengsel ingesmeerd.
Hierna het zoutmengsel gemaakt en op een schone (Hema) luier verdeeld. In het zoutmengsel heb ik bij gebrek aan cognac een flinke scheut Kentucky bourbon gebruikt, maar ik heb niet het idee dat dit later in de smaak is terug te vinden.
Hierna de boel (proberen) stevig op te rollen. Dit is toch een stuk lastiger dan het lijkt en mijn pakketje is dan ook niet zo mooi strak gerold als andere die ik hier op het forum heb gezien.
Hierna direct op de kolen gelegd, die ik ergens tussendoor al had aangestoken, en op beide kanten ongeveer 9 minuten laten liggen. Het stukje vlees was iets zwaarder wat Poetsertje had gebruikt, dus voor de zekerheid de tijd iets verlengd dan in zijn recept.
Hierna van het vuur gehaald, het pakketje geopend en de zoutkorst verwijderd. Nu bleek dat doordat het niet superstrak was opgerold, dat er op een paar plekken het vlees bloot was komen te liggen en niet meer beschermd is geweest door het zout. Gelukkig bleek dit geen groot nadeel geweest te zijn en hebben we het hele stuk vlees kunnen eten.
Na open het vlees in plakken gesneden en smullen maar! Wat was het lekker mals en gekruid.
Voor de smaak en dat het een speciaal gerecht is, is dit zeker voor herhaling vatbaar. Maar in het kader van BBQ vind ik het eerlijk gezegd iets minder. De specifieke rooksmaak die je bij BBQ'en normaal gesproken hebt, ontbreekt in dit gerecht volledig. En afgezien van het feit dat je de hele luier met inhoud in de kolen mikt, had dit volgens mij net zo goed in de oven op hoge temperatuur gemaakt kunnen worden (dan wel iets langer qua tijd) zonder dat dit een andere smaak zou geven.
Neemt niet weg dat het erg lekker was ondanks het ontbreken van de BBQ smaak en dat ik het bij een volgende keer weer op de BBQ zou doen.
Meerdere keren heb ik al verslagen op dit forum gezien van lomo al trapo, een gerecht wat mij erg lekker leek om een keer zelf te maken. Na wat inlezen heb ik besloten om het recept van Poetsertje te volgen voor mijn eerste keer.
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=2718.msg42991#msg42991
Nu is ossenhaas natuurlijk best een duur stukkie vlees en na alle ophef over het paardenvlees de afgelopen tijd, heb ik besloten de ossenhaas te vervangen door paardenhaas. Een stuk goedkoper en misschien wel net zo mals, hoewel dit laatste mijn eigen mening is. Dit specifieke stuk paardenhaas van 2kg had mijn zwager diepgevroren vanuit Eindhoven meegebracht, aangezien het daar in de aanbieding bleek te zijn. Bij ontvangst het label gecontroleerd en dit stukje was van een paard uit de USA, welke geslacht en verpakt was in Mexico.
Qua structuur en malsheid deed het op het eind niet onder voor het stukje paardenhaas, wat ik de week er voor in Rijswijk had gehaald en wat van een Hollands paard zou moeten zijn (ook op de BBQ seargrate, maar niet gedocumenteerd)
Eerst maar eens het vlees in twee?n gedeeld, zodat het over de gehele lengte min of meer van gelijke dikte zou zijn. Hierna met het kruidenmengsel ingesmeerd.

Hierna het zoutmengsel gemaakt en op een schone (Hema) luier verdeeld. In het zoutmengsel heb ik bij gebrek aan cognac een flinke scheut Kentucky bourbon gebruikt, maar ik heb niet het idee dat dit later in de smaak is terug te vinden.

Hierna de boel (proberen) stevig op te rollen. Dit is toch een stuk lastiger dan het lijkt en mijn pakketje is dan ook niet zo mooi strak gerold als andere die ik hier op het forum heb gezien.

Hierna direct op de kolen gelegd, die ik ergens tussendoor al had aangestoken, en op beide kanten ongeveer 9 minuten laten liggen. Het stukje vlees was iets zwaarder wat Poetsertje had gebruikt, dus voor de zekerheid de tijd iets verlengd dan in zijn recept.

Hierna van het vuur gehaald, het pakketje geopend en de zoutkorst verwijderd. Nu bleek dat doordat het niet superstrak was opgerold, dat er op een paar plekken het vlees bloot was komen te liggen en niet meer beschermd is geweest door het zout. Gelukkig bleek dit geen groot nadeel geweest te zijn en hebben we het hele stuk vlees kunnen eten.

Na open het vlees in plakken gesneden en smullen maar! Wat was het lekker mals en gekruid.

Voor de smaak en dat het een speciaal gerecht is, is dit zeker voor herhaling vatbaar. Maar in het kader van BBQ vind ik het eerlijk gezegd iets minder. De specifieke rooksmaak die je bij BBQ'en normaal gesproken hebt, ontbreekt in dit gerecht volledig. En afgezien van het feit dat je de hele luier met inhoud in de kolen mikt, had dit volgens mij net zo goed in de oven op hoge temperatuur gemaakt kunnen worden (dan wel iets langer qua tijd) zonder dat dit een andere smaak zou geven.
Neemt niet weg dat het erg lekker was ondanks het ontbreken van de BBQ smaak en dat ik het bij een volgende keer weer op de BBQ zou doen.