Beef en Steak

koudroken

  • Onderwerp starter Onderwerp starter willeke
  • Startdatum Startdatum
W

willeke

Gast
BertM,
Deze lengte is 60 cm.
Het venturie systeem gebruik ik niet meer. Veel te veel nadelen. Ik heb er wel veel mee gewerkt.
Onderin heb ik nu een los blokje met een ventilatortje uit een gesloopte pc. Die kleintjes zitten meestal op de videokaart, als je tenminste een goeie videokaart hebt.
Die grote flexpijp heb ik van mijn zoon gekregen want die zag hem in de afvalbak op zijn bedrijf liggen. Hij dacht dat die ouwe dat wel zou kunnen gebruiken. Mooi he, echt waar. Maar je kan ook een lus van koperen buis of zo maken, het gaat er om dat de rook moet afkoelen. Een kleine radiator of zo zou ook kunnen.
Heb jij ook een pijp gemaakt?
kleine_pijp.jpg


 
Mooi stukje huisvlijt!
 
Mooi apparaat.....ziet er wel meteen erg hi-tech uit :)
 
Whoop, Whoop, daar is die HTS (High Tech Smoker) weer
 
Briketten??
In mijn pijp zitten kleine stukjes beuken. Zo te zien heb je een soort verwarmingselement in je pijp zitten. Ik zie nergens een condensvat. Is je zalm niet te bitter? In de rook wordt flink wat creosoot (bitter) meegevoert wat dus een bittere smaak in je vis geeft. Dat condens ontstaat tijdens het afkoelen. Ik vang dit een beetje af in het condens vat, dat is bij mij een bierblikje wat eenmalig wordt gebruikt. Ik moet dus regelmatig bier drinken.
Heb je die pijp ook zelf gemaakt?
 
Dacht ik dat ik aardig bezig was met mijn bbq-controller (heatermeter) maar zo te zien liggen er nog heel wat jaartjes knutselen voor de boeg  @-)
 
In de schoorsteen zit een klep en daarboven weer een ventilator. Ook uit een pc gesloopt. Deze grote zit achter de voeding van een normale pc. Als de luchtvochtigheid hoog is en de buiten temperatuur laag dan gaat de koude rook niet omhoog. Dan zet ik deze er bij en wordt de rook keurig omhoog gezogen langs mijn zalm of haring. Mijn nieuwste model rookt 6-7 uur aan een stuk.
Warm roken doe ik ook vooral makreel, zalm, haring en ribs.
Kaas, knoflook en worstjes heb ik ook koud gerookt. De worstjes niet zelf gemaakt.
Die soldeerbout zie ik niet zitten. Als je mooie droge blauwe rook wil maken dan moet je denk ik wat meer doen dan slechts een pook in zaagsel steken.
Maar ik heb dat zelf nog nooit zo geprobeerd. Als er gunstige ervaringen hiermee zijn dan hoor ik dat graag.
 
Vocht heb je altijd tijdens het verbranden van hout, ook al heb je het nog zo mooi opgeslagen. Het is niet veel, soms een paar ccm. Dit moet afgevangen worden want het geeft een bittere laag op je product en maakt je rookruimte (oven) smerig. Je moet droge rook maken!! De hoeveelheid condens is ook sterk van de luchtvochtigheid op dat moment afhankelijk. Ik rook ook tijdens regenbuien en dan zit er wat meer in het bierblikje. Maar er zit nog een condens vat. Onderin de koperen pijp zit een niet afneembaar einde. Na een rooksessie kiep ik die leeg achter de coniferen, blijven de katten ook weg want dat spul ruikt errug sterk. Dat is ?vloeibare rook?. Toen ik nog geen condensvat gebruikte zat mijn oven vol vieze (creosoot) aanslag. Dit stookte ik er dan later uit met wat briketten. De zalm had aan de oppervlakte dan ook een te sterke rooksmaak. Na een paar dagen wordt dat wel wat minder.
De soldeerbout zal ook vocht veroorzaken, dus wordt het een kleverige zooi denk ik. De gazen bakjes die veel gebruikt worden geven wel goede droge rook, het creosoot verbrandt blijkbaar wat beter door een meer volledige verbranding, heb je ook minder condens. Ik heb die dingen ook gemaakt maar toch niet verder gebruikt. Ze brengen te veel warmte in de rookruimte en vaak gaat het smeulende vuurtje uit wegens totale zuurstof gebrek. De eigen rook doet dat! Ook is de rook productie vrij laag, je moet dus zeer lang roken. Met het voorbeeld wat je laat zien neem ik aan dat het met de zuurstofvoorziening wel goed zit want dat kan je regelen. Maar de warmte in de rookruimte is onacceptabel! Moet onder de 25 gr. C. blijven!! Die gazen bakjes hebben hetzelfde nadeel. In de winter wellicht bruikbaar?? Ik weet dat er koudrokers zijn die met deze interne methode ijsblokken onderin de rookruimte doen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
Mijn idee is dus: maak de rook extern, maakt niet uit waarin, en zorg voor droge rook. Vroeger maakte ik rook in een ?warmrook? ton en liet de rook door een kachelpijp naar een kartonnen doos vloeien. Onderweg koelde de rook vanzelf af. Wel een hoop gedoe en rommel maar werkt ook. Het condens slaat dan neer op de koude buis en vloeit naar het laagste punt.
Zaagsel gebruik ik niet. Ik vind deze rook erg vet in de pijp want er komt te weinig zuurstof bij. Ik heb beuken snippers (firma Puik) en doe er stukjes eiken of hickory bij. Verse eikentakjes met schors geeft ook een lekkere rook, maar gebruik erg weinig.
Zijn er soldeerbout rokers of andere koudrokers met goede of slechte ervaringen? We kunnen van elkaar leren.
 
wat een bult nuttige ervaring ineens gepost hiero
zeer itressante en leerzame stof. B-)

bedankt voor t delen ,k ben 1 en al oor.
 
Ja, die bedoel ik. Er zijn nog wel wat varianten maar het komt op hetzelfde neer. Er zijn mensen die lopen er mee weg. Ik niet dus, om genoemde redenen. Het zijn bakjes van gaas, wel goede kwaliteit zo te zien. Waarschijnlijk RVS. Geen glas dus.
 
De Cold Smoke Generator (CSG) of zoals jij ze noemt gazen bakjes geven hier niet of nauwelijks een temperatuursverandering in  mijn barbecue, heb dat in de WSM en mijn ei gemeten en de temperatuur daarin blijft ruim onder de 25?C als ik rook. Ik rook wel op de dagen dat het wat frisser is zoals nu het geval is.
 
De buiten temp.(=aanvangs temp.) is bij jou inderdaad erg belangrijk. Bij mij dus minder. Gemiddeld is bij mij het verschil in temp. binnen en buiten ongeveer 3 gr. C. Maar dan aan het einde van de rooksessie gemeten en dan ook boven in de koepel. Daar heb ik toevallig een foto van.
DSC05133_zps320e1018.jpg~320x480

In een echt ei, wat ik dus niet heb, zal de goede isolatie ook een rol spelen. In het goedkope onge?soleerde vat van mij heb ik wel nog het voordeel van wat warmte verlies naar buiten. Bij het warm roken juist een nadeel.
Hoe lang rook je gemiddeld voor zalm?
 
Mijn ervaring met een CSG is dat je nauwelijks een noemenswaardige temperatuurstijging hebt. Je bent altijd afhankelijk van een lage buitentemperatuur of je nu van een dergelijke externe rookgenerator of van een CSG gebruik maakt. Dat maakt voor beide methodes geen verschil.

Als je een CSG in een doosje van 20x20cm plaatst zal het ongetwijfeld effect hebben, maar wanneer je een WSM of OTP gebruikt niet aangezien het volume dan veel te groot is.
 
Maar je moet ook de rookproduktie vergelijken. Deze is met de pijp methode groter.
koeling.jpg

Er zijn zoals ik al opmerkte verschillende CSG`s in de handel. Dat verschilt natuurlijk ook. De site die mijn foto`s beheert staat op tilt of zo. Deze foto`s komen nu van een andere vandaan. Hoop dat het lukt.
De klep onder de ventilator gebruik ik bij het warm roken. Als ik de rook wil vasthouden gaat die klep een stuk dicht. Vroeger had ik een ton en daar legde ik dan een natte zak op om de rook vast te houden. Voor koud roken gebruik ik alleen de ventilator en dan slechts bij koud/vochtig weer.
v3o9w5iib

DSC05269.jpg

 
Even een aanvulling.
De externe koud-rook methode gebruik ik ook vaak in combinatie met warmroken. Heb ik te weinig temperatuur meer in de kolenbak dan rookt de boel niet meer zo best, dus zet ik de coldsmoker er bij! In de zomer rook ik vaak (warm) makreel. Als de vis gaar is moet er meestal nog wat extra gerookt worden op een lagere temp. Maar dat kan natuurlijk ook bij alle warm-rook sessies.

Witte rook heb ik niet bij het koudroken, wel blauwe, daar streef ik naar, en bruin varianten. Bij het koudroken (bij mij althans) is lastig om een mooie verbranding te krijgen. Die is nl. niet elke dag hetzelfde. De omgevings variabelen zijn daar de oorzaak van. Temperatuur en vochtigheid! De kunst is om de verbranding zo te krijgen dat deze mooie dikke rook geeft en niet te sterk ruikt. Dat regel ik op verschillende manieren. Dat zit volgens mij in de hoeveelheid creosoot die meekomt.
Ribs_5.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
willeke zei:
De buiten temp.(=aanvangs temp.) is bij jou inderdaad erg belangrijk....
Natuurlijk is bij jou de rookopbrengst veel groter, maar ik reageerde ook op bovenstaande quote. Ik ben nl. van mening dat je met een CSG minder afhankelijk bent van de buiten temperatuur dan met een externe rookgenerator. Je moet onder die 25 graden blijven maar dat geldt voor beide methodes, en ik durf te beweren dat als het buiten 23 graden is dat ik met de CSG dan nog steeds niet boven die 25 graden uit ga komen.

Ik heb ooit ook met een in elkaar geknutselde rookgenerator gewerkt (veel primitiever dan deze) en dan moet je er toch voor zorgen dat de temperatuur voldoende is gedaald en dat lukt alleen met voldoende afstand EN een veel lagere buiten temperatuur dan die 25 graden (kunstmatige koeling buiten beschouwing latend).

Maar goed....belangrijkste is dat je lekkere hapjes met deze dingen kan maken en dat gaat prima met beide. Omdat de rookopbrengst van een CSG lager is zal het hiermee alleen iets langer duren :)
 
Het beetje warmte dat het smeulende vuurtje in je CGS opwekt is verwaarloosbaar in een WSM dat bedoeld Danny. Ik heb dezelfde ervaring. Voor mijn doeleinden is het ding prima en ik vind het ook schitterend als mensen zo'n constructie bouwen als Willeke heeft gedaan en de rookgenerator van Nosmo. En natuurlijk zal zoiets het proces versnellen, maar voor mij persoonlijk is dat niet nodig.
 
Terug
Bovenaan Onderaan