BasBQ
Beef en Steak

Houtskool voor de Kamado, maar welke?

Ik vind het ook altijd nog een leuke zoektocht. Die Gamhar vam Bbqexperiencecenter in Roosendaal is ansich een leuke houtskool, maar knettert mijn inziens te hard. Vonken springen naar je toe. Had eerder Grill Fanatics Quebracho maar deze vond ik te zwaar (wat petroleum achtig) ruiken zeker als hij nog niet lang ontbrand is. Heb nu eens marabu van de Welkoop was in de aanbieding, 16€ voor 10kg. Leuke houtskool tot nu toe, door hardheid wat moeilijker aan te krijgen. Lichte geur van vers houtvuurtje. Iets wat rooo bij aansteken. Beste in mijn ervaring is Globaltic. Berken houtskool volledig uit Estland. Verbaas me over de neutraliteit, ik ruik en proef niks. Dus als je iets neutraals zoekt is deze top. Als je een lichte pyramide van houtskool maakt en met wokkels aansteekt is hij snel aan en op temperatuur. Geen enkele vonk maar een prachtig knisperend geluid.
Helaas kan ik hem in mijn buurt niet verkrijgen en moet deze online bestellen. Bij Globaltic zelf (daar is ie wel iets duurder dan bij andere online shops) krijg je deze wel in een doos geleverd.
 
Ik moet zeggen dat ik bij mijn huidige marabu ook moest wennen aan het aan krijgen. Het duurt even om op temperatuur te krijgen. Maar ik als beginner kan het goed op temperatuur houden. Ik zou mij eerst eens moeten inlezen in de verschillende houtsoorten voordat ik een andere soort aanschaf. Hoe lang doen jullie met een zak van ongeveer 15 kg?
 
Heb nu een doos Europees Eiken & Beuken en Cubaanse Marabu staan
Naast het verschil in gewicht is de Cubaanse ook een stuk harder, kan je goed horen met tegen elkaar aantikken. Is ook moeilijker aan te krijgen. Begin daarvoor met een zachtere soort. Als dat goed warm is de Cubaanse erbij
 
Ik kocht dus een zakje AH houtskool, nooit gekocht en ik "had" het nodig.
Maarre niet doen.

Zoals ze op werk zeggen, lesson learned.
Alhoewel hij nu gewoon lekker brandt.

VideoCapture_20211206-135121.jpg
 
Na een lange zoektocht in dé houtskool die mij het beste past, (Zowel Low and Slow als High and Fast, Caveman en het gebruik van gril rooster, gietijzer, spit of pizzasteen) ben ik uitgekomen op de Black Range Marabu 15 kg aansteken doe ik net een loftlighter en heeft geen moeite met deze harde pure zuivere houtskool.
Wat ik wel doe is de hele zak in een keer in een platte plastic bewaardoos. Hierdoor kan overzichtelijk een selectie maken tussen grote en kleinere stukken. En er is amper onnodige beweging op de houtskool die nog over is. Qua vocht zal het ook iets schelen maar daar is me dit niet om te doen. Bij een temperatuur boven de 100c is het vocht er toch snel uit.
 
Heb nu een doos Europees Eiken & Beuken en Cubaanse Marabu staan
Naast het verschil in gewicht is de Cubaanse ook een stuk harder, kan je goed horen met tegen elkaar aantikken. Is ook moeilijker aan te krijgen. Begin daarvoor met een zachtere soort. Als dat goed warm is de Cubaanse erbij

In mijn kamado doe ik het andersom... ik vul met hardere soorten en meng hier wat zachtere Dammers doorheen en bovenop. Dat bovenste deel steek je dan makkelijker en vlotter aan, de rest volgt vanzelf.
 
Kan iemand vertellen wat de verschillen en ervaringen zijn met onderstaande twee black ranches? Ik gebruik altijd die uit Cuba, maar vraag me af hoe die uit Argentinië anders is.
Alvast bedankt voor je antwoord👌🏼
Bekijk bijlage 28422
Bekijk bijlage 28423
De bovenste (Black ranch kuba) was al mijn favoriete. Inmiddels heb ik ook de onderste (Black ranch argentina) geprobeerd, en mijn persoonlijke ervaring (op basis van 1 zak) is:

Hardheid/Ontsteking
  • Beide houtskool zijn vrij hard. Op basis van mijn gevoel lijkt het gelijkwaardig.
  • Niet gemeten maar beide gaan gelijkwaardig makkelijk aan, beide kunnen hoog opgestookt worden en hebben een prima brandduur. Weinig verschil ervaren. (Voor een goed oordeel zou ik wat meer zaken van argentina moeten gebruiken.)
Sortering:
  • Kuba heeft mooie lange stokken, niet groot, niet klein, dat vind ik zelf fijn. Argentina heeft enorme boomstammen. Echt heel groot... Zeg het niet vaak, maar eigenlijk té groot, heb sommige blokken proberen kleiner te prikken. (voor mijn kamado joe large)
Geur:
  • Kuba is vrij neutraal qua geur, bij Argentina bespeurde ik een dieselachtig luchtje. Bij de laatste sessie dacht ik dit ook te proeven op mijn kipvleugels...
Prijs:
  • Ben ik vergeten, maar volgens mij is Kuba net ietsje goedkoper.

Het delen van ervaringen en mening is natuurlijk persoonlijk. Om toch een referentiekader te geven: ik heb afgelopen jaar denk ik zo'n 150kg erdoorheen gejaagd, en waarschijnlijk zo'n 6 verschillende merken geprobeerd. Altijd werk ik met de KJ Large.
Mijn conclusie tot nu toe: ik blijf bij Black ranch kuba en ga niet snel meer wat anders proberen.
 
Net binnen....
7bec2cd9e73a4a489a6c03b08e65fa9e.jpg


De laatste restjes quebracho vond ik toch wat te veel smaak meegeven.
De marabu van de Welkoop vonkte nog al.
Benieuwd wat deze doet.

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Gezien ik nog niet helemaal uit ben welk merk/soort brandstof ik wil gebruiken, heb ik een zak Black Ranch Witte Quebracho houtskool gekocht.
Ik heb deze in de Weber Summit gedaan en een "droge" test uitgevoerd, overnacht, vond ik wel spannend.

Ik heb het hele houtskool rooster gevuld
20211216_173831 (2000 x 1500).jpg

en met 3 wokkels aangestoken (in het midden).
20211216_173929 (2000 x 1500).jpg

Op temperaruur laten komen met al het staal en toen proberen, met name proberen, te regelen op 120C.
De Weber iGrill 2 heb ik gebruikt om de temperatuur te monitoren, de sensor lag in het midden van het rooster.
Het kan trouwens toeval zijn, Weber en Weber, de domethermometer geeft niet eens zulke slechte waarden aan, vergeleken met de iGrill dan.

De eerste meting begon rond 18.03 16 december.
chart.png

Vanochtend om 7.30 17 december, kapte ik ermee.
De daling van de temperatuur lag aan het feit dat het "vuur" naar 1 kant naar buiten brandde (noordoosten, foto is verdraaid).
Oh ja, het had ook nog geregend/gemoezerd (Capelle ad IJssel).
20211217_083408 (2000 x 1500).jpg


Over de hele linie heb ik, denk ik 3 keer, met de bovenkap lopen hannisen en uiteindelijk laten gaan, op een geven moet ik toch gaan slapen.

Ik heb hier geen foto van gemaakt, maar de gaten van de smokestand (onderin de bak) waren nog vrij.
Mijn verwachting was dat hij vanochtend nog wel boven de 100 zou blijven, maar helaas.
Ik ben wel wat wijzer maar ga de volgende keer denk ik kokosbriketten overnacht proberen.

Heeft er iemand tips, hoe ik "het best"overnacht kan bbq-en, ik wil namelijk OOIT eens brisket maken.
 
Je kan je brisket hot & fast doen, dan hoef je niet de hele nacht wakker te blijven. Ik gebruik in mijn summit charcoal ecobrasa briketten en dan is hij heel stabiel.

Voor lange sessies waarbij ik wil slapen gaat er een DigiQ op. Weber heeft een doorvoer daarvoor in de onderkant gemaakt. Die zit bij de Kamado er ook nog in naar wat ik heb begrepen.
 
Ja in de onderkant zit een chroom /RVS stop.
Andere oplossing kan zijn vroeg opstaan en je brisket "overdag" te maken

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Je kan je brisket hot & fast doen, dan hoef je niet de hele nacht wakker te blijven. Ik gebruik in mijn summit charcoal ecobrasa briketten en dan is hij heel stabiel.

Voor lange sessies waarbij ik wil slapen gaat er een DigiQ op. Weber heeft een doorvoer daarvoor in de onderkant gemaakt. Die zit bij de Kamado er ook nog in naar wat ik heb begrepen.
Tja, die Ecobrasas, echt een schaarste. Ik heb een Flameboss, ik heb al wel een adapter besteld om de Flameboss aan te kunnen sluiten.
Wat is jouw gedachte om de fanport te gebruiken als een luchttoevoer?
SnS heeft zoiets gemaakt voor hun kettles.
 
Mijn allereerste run pp was ruim 14 uur, heb me toen redelijk vergist in de stall. (Het plafond)
 
Terug
Bovenaan Onderaan