BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer BJ

 
 

Reboot

Pitmaster
Berichten
575
Vandaag ga ik voor de eerste keer beef jerky maken.

Bij de Makro heb ik 900gr rosbief gekocht. In dunne plakjes gesneden en dat ligt nu te marineren. Ik heb 2 marinades gemaakt een gewone met, soja, worcestersaus, ketjap, honing, knoflook-, ui- en paprikapoeder, peper, honing  en een beetje zout. In de andere heb ik ipv paprika en honing, cayennepeper en basterdsuiker gebruikt en heb ik de ketjap weggelaten.

Over 2 uurtjes de Q aan en dan roken maar. Eigenlijk wil ik het op de Black Bastard doen maar hen waarschijnlijk te veel vlees. Dus moet even kijken wat het wordt WSM of BB.

8acf82fbf1ec0fbe01fc10740a875758.jpg

51433ea0af45f0e6ed2daa2e014528c2.jpg

2d9ca2e84a4033056fb921945fcac97c.jpg

914e939918d5e093c136bab4397962f2.jpg

95923c1b8f603b7b871d570443cc5a87.jpg
 
Whoehaa, lekker wordt dat!
 
ik dacht aan wat anders....  :blush:

ziet er ook lekker uit!
 
Ceriel zei:
Lekker!
De volgende het vlees met de draad mee snijden, zodat echt "jerk" vlees wordt

Dat wilde ik eerst doen maar had ergens gelezen dat als je tegen de draad in snijdt het makkelijker eet.
 
De temp was wat aan het dalen dus heb nog wat kooltjes en rookhout bijgevuld.
En natuurlijk meteen geproefd. Ik heb de pittige geprobeerd, hij was nog iets zacht maar wel al redelijk droog. Er zat veel smaak aan en hij was pittiger dan verwacht maar zeker de moeite waard!
e4adb986eddf3e18213fb6b8134f47a8.jpg
 
ziet dr veel belovend uit B-)


Reboot zei:
Ben benieuwd hoe lang het zal duren.

met die 32 graden wordt t nachtwerk.
ik droog ze  rond de 45 graden en dat duurt bijna 9 uur .
zeker niet boven de 50 anders gaart  de beef en krijg je een soort cowboy vlees.

en uh niet vergeten:in/uitlaat vol open zodat t verdampend vocht weg kan
 
LEKKERRRRRRRRR!
Man, wat is dat lekker.

Maar heb je niet een beetje dikke plakjes?
Als ik volgende keer beef jerky maak, snij ik de plakjes als het vlees nog een beetje bevroren is. Dan kan je ze dunner snijden, en drogen ze beter.

Maar top gedaan hoor. Complimenten!
 
AV zei:
ziet dr veel belovend uit B-)


Reboot zei:
Ben benieuwd hoe lang het zal duren.

met die 32 graden wordt t nachtwerk.
ik droog ze  rond de 45 graden en dat duurt bijna 9 uur .
zeker niet boven de 50 anders gaart  de beef en krijg je een soort cowboy vlees.

en uh niet vergeten:in/uitlaat vol open zodat t verdampend vocht weg kan

Bedankt voor de tips. Ik wilde hem op 50c houden maar dat lukt niet. Hij blijft rond 58-65c schommelen. Als ik de top helemaal open zet dan gaat de temp nog verder omhoog. Hopelijk smaakt het straks allemaal nog.

Ben erg benieuwd hoe jij je Q zo laag houdt?

 
Ridevi71 zei:
LEKKERRRRRRRRR!
Man, wat is dat lekker.

Maar heb je niet een beetje dikke plakjes?
Als ik volgende keer beef jerky maak, snij ik de plakjes als het vlees nog een beetje bevroren is. Dan kan je ze dunner snijden, en drogen ze beter.

Maar top gedaan hoor. Complimenten!

Thanks!
Dat bevriezen is een goed idee. Ik heb online gelezen dat de plakken 1,5-5mm dik moeten zijn. Maar met de hand is dat nog best lastig. Licht bevroren zal dat zeker makkelijker gaan.
 
Na 13 uur is er van de 900gr nog maar 375gr over. Dit is het resultaat:
de165b542a1d81b3aa27df01a8436640.jpg

e922a365f88edaa09a7c8bfde5e5deb0.jpg


De stukjes zijn goed droog en ook best hard. Het is de eerste keer dus weet niet of ze te droog zijn (als dat ?berhaupt mogelijk is).
Wat betreft de smaak, zijn de pittige goed pittig. De mild zijn perfect en eten lekker weg. Bij de pittige heb ik echt wel een lekker glaasje wijn nog of een koud biertje.
Al met al ben ik erg te tevreden.

 
nou dat ziet dr goed uit en knap dat je engelen geduld hebt,
goed gelukte beef mag niet breken /scheuren als je een plak dubbelvouwt.

wbt pittig:k zou de marinade niet zo heftig doen.basis voor echte bj is zoet-zout-zuur.
je kan de beef als ie gedroogd is nakruiden naar eigen voorkeur.

marinade: volgens mij heeft jou beefj niet zo lang in de marinade gelegen.
ik laat m  overnachten in de koelkast (min 12 uur) t vlees moet echt verzadigd zijn.
dat is  belangrijk voor de houdbaarheid van de beefj

Reboot zei:
Ben erg benieuwd hoe jij je Q zo laag houdt?

ik heb geen ei maar een geisoleerde (pijp)oven .http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=11728.msg201447#msg201447

maar in priciepe hebben ze dezelfde werking.
k verwarm met 3a4 briketten en vul tijdens de sessie kooltjes bij.
en belangrijk is t kolenmandje uit de trek te zetten,of/en met dicht bodem.
en daar heb ik vergeleken met een ei winst,want ik heb onderin meer mogelijkheden om die temp laag te houden.



 
AV zei:
nou dat ziet dr goed uit en knap dat je engelen geduld hebt,
goed gelukte beef mag niet breken /scheuren als je een plak dubbelvouwt.
......

Bedankt voor de tips!
Ik ga dit zeker vaker doen dus volgende keer wordt het nog lekkerder!
 
Terug
Bovenaan Onderaan