BasBQ
Beef en Steak

Duck Prosciutto

 
 
 
 

Mac

Gerijpt
Berichten
3.494
Een paar weken geleden inmiddels heb ik Duck Prosciutto gemaakt.
Echter omdat BertM net op dat moment een draadje hiermee gestart was heb ik ff gewacht.

Nu dan mijn 2 versies van de Duck Prosciutto.
Afhankelijk wat je met het eindproduct wil doen, kan je verschillende versies maken zoals ik dan ook gedaan heb.

De eerste versie is de hardere (lees langer gedroogd) tot ongeveer 25% vochtverlies.

16152483546_62e9bb2ee0_z.jpg


Mengsel gemaakt van de bovenstaande kruiden met het zout.

15992216179_8904a4927d_z.jpg


Eendenborsten schoon gemaakt, en alleen de vetlaag ingesneden

15990970160_c24ed050ae_z.jpg


Eerst de borsten rondom goed ingewreven met het kruiden/ zout mengsel, en vervolgens op een bedje van zout gelegd.

15555909714_ae9ab3cf10_z.jpg


De kruiden die ik nog over had op de borsten gelegd, en vervolgens bedekt met een laag zout.
Dan voor 24 uur in de koelkast, om te pekelen.

15992209739_0e805c554c_z.jpg


Uitgegraven, schoongespoeld, en klaar om in te pakken.

15992208969_03ce4056eb_z.jpg


De vleeskant met een klein beetje witte peper bestrooid.

16152460976_b104a84c18_z.jpg


Vervolgens inpakken, wegen, en labelen.

15990826378_5698d366d4_z.jpg


Dan voor een paar weekjes op een koele plaats ophangen, en regelmatig wegen, om het juiste percentage vochtverlies te kunnen bepalen.

15555889164_ba96ceee42_z.jpg


En dan na zo'n 4 weekjes had ik een vochtverlies percentage van ongeveer 25% bereikt, en zijn we klaar om het resultaat te gaan bekijken.

15990930540_9de1260f16_z.jpg


Beetje zoutig, subtiele smaken van de kruiden, en onmiskenbaar de smaak van de eend.
Heerlijk om gewoon een dun plakje van te snoepen, maar nog lekkerder in een salade.  :)

16182603865_b060791b89_z.jpg


Met de 2e batch wilde ik een zachtere versie maken. (ongeveer 18% vochtverlies)

Weer hetzelfde principe, maar dan met andere kruiden.

15992487807_080f741506_z.jpg


16177526782_fa0e8f8fc5_z.jpg


15990847328_88132a49e9_z.jpg


16198109552_f10ee020f6_z.jpg


Echter om nu andere smaken mee te geven een extra stap toegevoegd.

16198922285_bee36f9373_z.jpg


15579101183_4dbf5c15bc_z.jpg


16198915115_0b22165b08_z.jpg


Aangezien ik niet veel natuurlijke koele plaatsen in huis heb, maar wel een droogkast, hang ik ze natuurlijk daar in h?  ;)

16198099402_c5a16d0320_z.jpg


Dan na 2 weken voelen ze reeds aan alsof het moment is gekomen om de uit te pakken. (vochtverlies percentage is dan ongeveer 18%)
Ben benieuwd.

16231015697_b1dec30ae3_z.jpg


15796864563_bcb318472c_z.jpg


Al zeg ik het zelf, maar ik vind het er prachtig uitzien  :)
Voelt goed, ruikt goed.

16415987792_10af77732e_z.jpg


16416924505_d7d4ab6a5b_z.jpg


Maar dan moet het nog ergens op.............Pizzaaaaaaaaa
(p.s. niet meebakken, want dan ziet het er niet smakelijk meer uit)

Bbq maatje Bart heeft een pizza oven in zijn tuin staan, geweldig apparaat.

15794435834_08a583f06c_z.jpg


15796862493_796b7aceb9_z.jpg


16229269878_f38c09e782_z.jpg


Leuk om te maken, en weer eens wat anders.  :)
En dat hoeft niet pers? in een droogkast te zijn.

Mac










 
wouw hee, je bent echt lekker bezig he ziet er weer geweldig uit
 
Wauw!! Wat mooie foto's!
En super gedaan allemaal!
 
Mooi verslag Marcel.

en is dat  nou ongebleekt kaas doek wat je voor het inpakken gebruikt.
 
Wat een geweldige bereiding, nog ver buiten mijn kunnen maar wel prachtig om te zien =D>
 
Ziet er echt prachtig uit!!
 
Dat ziet er verschrikkelijk mooi en lekker uit. Op de todo...
 
Ik wil graag een speciale medaille / stickertje in het leven roepen voor deze zalige repo... echt geweldig gedaan Mac, bravo!
 
damn dat ziet er goed uit, ik moet me maar eens gaan haasten om ook wat eend en/of gans op de zolder te hangen dit seizoen, voor het te warm wordt...

ik heb dun (voile) ongebleekt katoen liggen, dat is in principe hetzelfde als kaasdoek toch? misschien dat ik het voor de zekerheid nog door de wasmachine haal zonder wasmiddel of met een scheutje azijn...
 
oh ja, nog de hamvraag, welke was nou het lekkerst?

en waarom wordt in deze recepten eigenlijk geen colorozo gebruikt, ik zou denken dat dit, net als bij bacon, een risico is op botulisme? of is gevogelte van nature botulisme vrij?
 
Terug
Bovenaan Onderaan