BasBQ
Beef en Steak

Duck Prosciutto

Mac

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.499
Een paar weken geleden inmiddels heb ik Duck Prosciutto gemaakt.
Echter omdat BertM net op dat moment een draadje hiermee gestart was heb ik ff gewacht.

Nu dan mijn 2 versies van de Duck Prosciutto.
Afhankelijk wat je met het eindproduct wil doen, kan je verschillende versies maken zoals ik dan ook gedaan heb.

De eerste versie is de hardere (lees langer gedroogd) tot ongeveer 25% vochtverlies.



Mengsel gemaakt van de bovenstaande kruiden met het zout.



Eendenborsten schoon gemaakt, en alleen de vetlaag ingesneden



Eerst de borsten rondom goed ingewreven met het kruiden/ zout mengsel, en vervolgens op een bedje van zout gelegd.



De kruiden die ik nog over had op de borsten gelegd, en vervolgens bedekt met een laag zout.
Dan voor 24 uur in de koelkast, om te pekelen.



Uitgegraven, schoongespoeld, en klaar om in te pakken.



De vleeskant met een klein beetje witte peper bestrooid.



Vervolgens inpakken, wegen, en labelen.



Dan voor een paar weekjes op een koele plaats ophangen, en regelmatig wegen, om het juiste percentage vochtverlies te kunnen bepalen.



En dan na zo'n 4 weekjes had ik een vochtverlies percentage van ongeveer 25% bereikt, en zijn we klaar om het resultaat te gaan bekijken.



Beetje zoutig, subtiele smaken van de kruiden, en onmiskenbaar de smaak van de eend.
Heerlijk om gewoon een dun plakje van te snoepen, maar nog lekkerder in een salade.  :)



Met de 2e batch wilde ik een zachtere versie maken. (ongeveer 18% vochtverlies)

Weer hetzelfde principe, maar dan met andere kruiden.









Echter om nu andere smaken mee te geven een extra stap toegevoegd.







Aangezien ik niet veel natuurlijke koele plaatsen in huis heb, maar wel een droogkast, hang ik ze natuurlijk daar in h?  ;)



Dan na 2 weken voelen ze reeds aan alsof het moment is gekomen om de uit te pakken. (vochtverlies percentage is dan ongeveer 18%)
Ben benieuwd.





Al zeg ik het zelf, maar ik vind het er prachtig uitzien  :)
Voelt goed, ruikt goed.





Maar dan moet het nog ergens op.............Pizzaaaaaaaaa
(p.s. niet meebakken, want dan ziet het er niet smakelijk meer uit)

Bbq maatje Bart heeft een pizza oven in zijn tuin staan, geweldig apparaat.







Leuk om te maken, en weer eens wat anders.  :)
En dat hoeft niet pers? in een droogkast te zijn.

Mac










 

Leo

Forum Meubilair
 
 
 
Berichten
11.373
wouw hee, je bent echt lekker bezig he ziet er weer geweldig uit
 

Lin

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.297
Wauw!! Wat mooie foto's!
En super gedaan allemaal!
 

peter w

Pitmaster
 
 
Berichten
579
Mooi verslag Marcel.

en is dat  nou ongebleekt kaas doek wat je voor het inpakken gebruikt.
 

Mr_Nas

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.136
Prachtig verslag! Krijg helemaal zin om zoiets zelf te gaan doen..
 

Eas

Kooltjesharker
 
 
Berichten
223
Wat een geweldige bereiding, nog ver buiten mijn kunnen maar wel prachtig om te zien =D>
 

Sander72

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
4.368
Ik wil graag een speciale medaille / stickertje in het leven roepen voor deze zalige repo... echt geweldig gedaan Mac, bravo!
 

Marieken

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
957
damn dat ziet er goed uit, ik moet me maar eens gaan haasten om ook wat eend en/of gans op de zolder te hangen dit seizoen, voor het te warm wordt...

ik heb dun (voile) ongebleekt katoen liggen, dat is in principe hetzelfde als kaasdoek toch? misschien dat ik het voor de zekerheid nog door de wasmachine haal zonder wasmiddel of met een scheutje azijn...
 

Marieken

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
957
oh ja, nog de hamvraag, welke was nou het lekkerst?

en waarom wordt in deze recepten eigenlijk geen colorozo gebruikt, ik zou denken dat dit, net als bij bacon, een risico is op botulisme? of is gevogelte van nature botulisme vrij?
 
Bovenaan Onderaan