BasBQ
Beef en Steak

Dammers houtskool

WilfredK

Vuurmaker
 
Berichten
56
Ik gebruik in mijn Kamado het houtskool van Dammers.
Het viel mij op dat het niet zo grof was als ik had gehoopt (misschien zitten de grotere stukken onderin?).

Is Dammers hét houtkool zoals ik mij heb laten vertellen of hebben jullie een beter alternatief? :)

dammers-houtskool_10-KG.png
 

@rno

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.412
Vaak zit het kleine spul onderin. Ben ik van de week achter gekomen toen ik de zak leeg gekiept had in m’n Q 😱🤣🤣🤣

Kijk onderstaan effe na, word een hoop vermeld.

 
Laatst bewerkt:

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.155
Dammers is al jaren mijn standaard houtskool, en ik heb al veel merken geprobeerd.
Soms gebruik ik ook Fire Up (voorheen Peko, gele zak 10 kg.)
deze 2 zijn nagenoeg hetzelfde, beide zuid Afrikaanse acacia (black wattle)
De ene keer is de sortering beter dan de andere keer helaas, maar dat heb je met alle houtskool.
houtskool, speciaal de zachtere soorten zijn best kwetsbaar en worden machinaal verwerkt zo kan de ene zak grote stukken bevatten en de andere wat kleinere. En ja, soms heb ik ook de pech dat er veel kleine stukjes en gruis in een zak zitten maar dat hebben alle houtskool, de hardere zoals black ranch wat minder maar die heeft voor mij weer andere nadelen.
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.211
Compleet idem aan Ewald.
Ter test heb ik vorige week een zak Marabu gehaald (30% korting, dat maakt testen leuker), maar ook hier al jaren tevreden over Dammers en Peko (FireUp gele zak)
 

WilfredK

Vuurmaker
 
Berichten
56
Bedankt voor de inbreng!

Dan hou ik het hier gewoon bij (dammers).
Ik ben benieuwd naar de langere sessies die ik wil gaan doen met deze houtskool. De pulled pork.

Kleine vraag nog: Het vullen van de kamado....tot aan de rand van je vuurring is toch prima?
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
576
Iedereen doet het op een andere manier. Sommige mensen vullen hem gebaseerd op ervaring en de lengte van de sessie. Dit maakt, als je geen makkelijk uitneembare kick ash basket of firebowl, het schoonmaken iets makkelijker.

Ik vul zelf de Kamado gewoon tot de rand en gebruik hem dan voor meerdere sessies. Tussendoor af en toe een keertje roeren om het as er doorheen te laten vallen.
 

NonSens

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
554
Ik ben zelf wat aan het experimenteren met verschillende soorten houtskool maar ook met de hoeveelheid. Laatst heb ik een keer twee keer twee handen vol in de kamado gedaan en dat was ruim voldoende voor meer dan 8 uur op 110C. Dus het is een beetje proberen maar het is volgens mij erg lastig om te weinig te doen als je low en slow gaat, hogere temperaturen gaat het wel veel sneller hoor.
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.155
Bedankt voor de inbreng!

Dan hou ik het hier gewoon bij (dammers).
Ik ben benieuwd naar de langere sessies die ik wil gaan doen met deze houtskool. De pulled pork.

Kleine vraag nog: Het vullen van de kamado....tot aan de rand van je vuurring is toch prima?

Ik vul mijn Primo Oval XL met de divider plate erin, zodat ik maar de helft van mijn firebox gebruik, altijd volledig met houtskool, wat niet op gestookt is roer ik de volgende sessie met een tang door de kolen om gruis en as door het kolenrooster te laten vallen en vul hem weer volledig.
Van de ronde Kamado gebruikers weet ik dat noskos hem ook altijd helemaal vult. Er is niks zo irritant als er middenin een sessie je brandstof op raakt en moet bijvullem, daar wil ik me helemaal geen zorgen over moeten maken ik moet eten bereiden.;)
Dat is 1 van de grote verschillen tussen een Ketel BBQ en een Kamado, een Kamado stook je altijd volgens het minion principe.
 

WilfredK

Vuurmaker
 
Berichten
56
Nogmaals dank allemaal. Het is misschien ook gewoon een kwestie van trail and error .
Maar ben nu wel overtuigd van "beter te veel dan te weinig kolen" :D
 

mcjas

Stoker
 
 
 
 
Berichten
287
Toen ik de laatst weer Dammers haalde klein gesprekje met de verkoper gehad over de grote van de stukken houtskool, en hij kwam met een in mijn ogen plausibel verhaal:
Omdat tegenwoordig bijna al het hout wat gebruikt wordt om houtskool te maken uit FSC bos komt zijn dat allemaal snel groeiende bomen, dus dunner dan de bomen die vroeger gebruikt werden, met als resultaat daarvan dat het tegenwoordig dus moeilijker is om aan grotere stukken houtskool te komen.

Ik ben tot nu heel erg tevreden met dammers, maar wil toch binnenkort ook wel eens een keer de wat hardere soorten proberen.
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.155
Toen ik de laatst weer Dammers haalde klein gesprekje met de verkoper gehad over de grote van de stukken houtskool, en hij kwam met een in mijn ogen plausibel verhaal:
Omdat tegenwoordig bijna al het hout wat gebruikt wordt om houtskool te maken uit FSC bos komt zijn dat allemaal snel groeiende bomen, dus dunner dan de bomen die vroeger gebruikt werden, met als resultaat daarvan dat het tegenwoordig dus moeilijker is om aan grotere stukken houtskool te komen.

Ik ben tot nu heel erg tevreden met dammers, maar wil toch binnenkort ook wel eens een keer de wat hardere soorten proberen.

Ik zou dat verhaal maar met een korreltje zout nemen, black wattle, oorspronkelijk uit Australie is wereldwijd geintroduceerd en groeit heel snel en wordt in veel landen beschouwd als onkruid. Daar is makkelijk een FSC keurmerk aan te hangen ;)

Citaat wikipedia:
Acacia mearnsii is a leguminous, fast growing,forest tree native to south-eastern Australia and Tasmania, which is considered one of the worst invasive species in the world.[2] Common names for it include black wattle, Acácia-negra (Portuguese), Australian acacia, Australische Akazie (German), Swartwattel (Afrikaans), Uwatela (Zulu). A. mearnsii is native to south-eastern Australia and Tasmania, but has been introduced to North America, South America, Asia, Europe, Pacific and Indian Ocean islands, Africa, and New Zealand. In these areas it is often used as a commercial source of tannin or a source of firewood for local communities.

In some regions, introduced plants of this species are considered a weed. This is because they threaten native habitats by competing with indigenous vegetation, replacing grass communities, reducing native biodiversity and increasing water loss from riparian zones. In Africa, A. mearnsii competes with local vegetation for nitrogen and water resources, which are particularly scarce in certain regions, endangering the livelihoods of millions of people.
 

@rno

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.412
Als het onkruid is dan mogen ze blij zijn dat wij het op willen maken voor hun ☺️
 

SilverFox

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.211
Zelf vul ik de kamado flink vol met houtskool (met het handje uit de zak halen, zodat je gruis en rommel als steentjes enzo eruit filtert).
Bij een volgende sessie even met het aspookje door het restant roeren, daarmee ben je van de as en het kleine grum af. Vervolgens nieuwe lading erop (tenzij ik nog riant genoeg heb, dan vul ik hem niet bij. Roeren doe ik altijd even). Vervolgens de fik er weer in.

Na een x aantal keren bbq-en haal ik de as eruit met het aspookje (tegenwoordig met een aszuiger) via de opening aan de onderkant. Denk een keer of.... 5 a 10?
Daarnaast maak ik hem na een aantal keren as te hebben verwijderd op die manier, ook compleet leeg (vuurring en alles eruit). Zuiger erdoor en weer in elkaar. Nieuw houtskool onderin en het restje van de vorige keer bovenop (die had ik dan toch al apart gelegd).
 

DRuw

Kooltjesharker
 
 
Berichten
145
Ik doe het echt makkelijker denk ik. Ik heb zon vuurmand erin en dat werkt super. Altijd voldoende lucht en voor ik begin 3x schudden met het ding en de asbak eruit halen en hij kan kan weer aan. Zodoende vind ik juist kleinere stukken handiger. Er gaan er veel meer van in en steekt ook onderling makkelijk aan. Ik gooi hem altijd vol. Heb 1x te weinig erin gedaan tijdens een pulled pork sessie en daar krijg je spijt van...
Dammers gebruik ik het vaakst maar nu ook een zak marabu om te proberen.
Nadeel van dammers vind ik juist dat er hele stronken af en toe inzitten die niet zo lekker verdelen in de kamado:)
 

Imker

Kooltjesharker
 
Berichten
111
Ik heb vandaag ook mijn laatste houtskool gebruikt van dammers. Ik heb eerst met de hand de nog 'grotere' stukken eruit gehaald en toen de rest in een emmer gegooid. Daarna de weer wat grotere stukken boven op de starter gelegd.
Maar heb wel wat gruis over maar dat zou je overal wel moeten hebben.
Dichtstbijzijnde winkel waar ik zag dat ze dammers verkopenis voor mij rookoven in Nunspeet. Daar zal ik deze week maar even een zakje halen weer.
Verder wil ik wel eens een ander merk proberen om te kijken hoe dat bevalt.
 

@rno

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.412
Heb laatst 2 zakken van deze meegenomen, was er toch op de motor 😱

D9D70DB9-C064-4611-8EC6-36374EE5F086.jpeg


Bevalt met goed
 

Trilliwilli

Vuurmaker
Berichten
71
Ik doe het echt makkelijker denk ik. Ik heb zon vuurmand erin en dat werkt super. Altijd voldoende lucht en voor ik begin 3x schudden met het ding en de asbak eruit halen en hij kan kan weer aan. Zodoende vind ik juist kleinere stukken handiger. Er gaan er veel meer van in en steekt ook onderling makkelijk aan. Ik gooi hem altijd vol. Heb 1x te weinig erin gedaan tijdens een pulled pork sessie en daar krijg je spijt van...
Dammers gebruik ik het vaakst maar nu ook een zak marabu om te proberen.
Nadeel van dammers vind ik juist dat er hele stronken af en toe inzitten die niet zo lekker verdelen in de kamado:)

Met een houthiep mep je die grote stronken zo in tweeën. Gebruik hier de Peko (gele zakken van de Hanos) en daar zitten soms stukken stronk van 25 á 30 cm in.
 

ManusOlie

Sprokkelaar
Berichten
38
Het is best lastig om een goede houtskool te vinden vind ik.
Ik gebruikte de houtskool van fire up waar ik ook de kokos briketten van gebruikte. Maar daar was ik niet echt tevreden over. Nu gebruik ik Black Ranch en ik moet zeggen dat ik het hier wel mee getroffen heb. Er zitten echt wel flinke stukken hout in. Maar ik denk persoonlijk dat de hardheid van het hout belangrijker is dan de grote van de stukken heb me laten vertellen dat hoe harder de hout soort is hoe langer deze brand. Wat ik ook wel heb gemerkt is dat er ook wel een flink prijs verschil in zit.
Deze Black Ranch heb ik gekocht voor 30€ waar ik voor de Fire Up misschien 15€ betaalde.
Ik vind dat ik met de Black Ranch beter controle heb over de bbq dan met de Fire Up.
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.155
.................Nu gebruik ik Black Ranch en ik moet zeggen dat ik het hier wel mee getroffen heb. Er zitten echt wel flinke stukken hout in. Maar ik denk persoonlijk dat de hardheid van het hout belangrijker is dan de grote van de stukken heb me laten vertellen dat hoe harder de hout soort is hoe langer deze brand. Wat ik ook wel heb gemerkt is dat er ook wel een flink prijs verschil in zit.
Deze Black Ranch heb ik gekocht voor 30€ waar ik voor de Fire Up misschien 15€ betaalde.
Ik vind dat ik met de Black Ranch beter controle heb over de bbq dan met de Fire Up.

Dat is weer heel persoonlijk en ook afhankelijk hoe gevoelig je smaak is.
Black Ranch quebracho vind ik echt heeeel slecht, ja het is knoerthard maar voordat die carboleumtlucht eruit is ben je wel een aantal uren verder met stoken.
Leuk om onder een DO te gebruiken met een driepoot, maar voor BBQ nee dank je.
De Marabu van Black Ranch vind ik wel erg goed, is heel neutraal van geur/smaak alleen geen echte allrounder voor mij.
 

ManusOlie

Sprokkelaar
Berichten
38
Dat is weer heel persoonlijk en ook afhankelijk hoe gevoelig je smaak is.
Black Ranch quebracho vind ik echt heeeel slecht, ja het is knoerthard maar voordat die carboleumtlucht eruit is ben je wel een aantal uren verder met stoken.
Leuk om onder een DO te gebruiken met een driepoot, maar voor BBQ nee dank je.
De Marabu van Black Ranch vind ik wel erg goed, is heel neutraal van geur/smaak alleen geen echte allrounder voor mij.
Ik ben er nu eens op gaan letten en ik moet zeggen dat er zeker een typerende geur vanaf komt. En sinds je me er op gewezen hebt proef ik het des te beter 😂 of ik hier blij van word is een 2e gelukkig het ik nog andere houtskool op voorraad. Zoals de basterd marabu en een andere merkloze van bbq experiece center. Dus ik ga het morgen maar eens met een andere kool proberen. Thanks for the heads up
 
Bovenaan Onderaan