Beef en Steak

Zelf limoncello maken

 
 
 

RolfM

Kooltjesharker
Berichten
125
IMG_20220612_133631.jpg


Huh, maar limoncello maak je toch helemaal niet op de barbecue? Nee, klopt. Ik drink zelf graag een glaasje als digestief na een uitgebreide barbecue-sessie. En omdat we een genootschap van fijnproevers zijn wilde ik dit experiment graag met jullie delen.
Het blijkt namelijk dat je limoncello verrassend simpel zelf kunt maken. Ik heb zelf dit recept gevolgd. Aan vier ingrediënten heb je genoeg:
  • 15 citroenen (middelgroot - biologisch!!!)
  • 1 liter alcohol* (96%)
  • 1½ liter water
  • 600 gram suiker
*) Let erop dat dit alcohol is die geschikt is voor consumptie. en geen gedenatureerde alcohol is, deze heeft wel een vergelijkbaar alcohol percentage maaris giftig en niet geschiktconsumptie.

Om te beginnen heb je de schil van 15 citroenen nodig, het liefst met zo weinig mogelijk witte schil, want dan wordt hij bitter. Dat viel nog niet helemaal mee. Met een mesje lukte het me niet goed. Met onze meest gebruikte dunschiller vond ik dat er toch nog teveel wit meekwam. Toch na een aantal citroenen geschild te hebben maar een andere geprobeerd (vraag me niet waarom we drie dunschillers in huis hebben 😅). Die was perfect! Mooie, dunne, gele strookjes citroenschil. Nu maar hopen dat er niet al teveel witte stukjes in de pot zijn beland. Maar goed, dat weten we pas over een maand...

IMG_20220510_204716.jpg
IMG_20220510_212625.jpg


Dan kan de pure (96%) alcohol erbij. De alcohol onttrekt alle etherische oliën uit de citroenschil. Alleen... DUURT LANG! Het recept gaf aan dat het mengel 4 weken moet staan en om de paar dagen even doorgeschud moet worden. Nou, vooruit. Het is niet zo dat je daar moe van wordt. Maar duurt wel lang! Oja, dat had ik al gezegd 🤣
IMG_20220510_212751.jpg


Na een maand geduldig wachten heeft het mengsel een diep gele, haast oranje kleur gekregen. De schilletjes zijn volledig verbleekt en alles ruikt intens naar citroen. Tot zover veelbelovend!
IMG_20220612_132933.jpg
IMG_20220612_133229.jpg


Als voorlaatste stap maak je een grote pan suikerwater: 600 gram suiker, opgelost in 1,5 liter water. Afkoelen en dan door naar de laatste stap: samenvoegen ⚗️
IMG_20220612_113028.jpg


Toch grappig hoe dat werkt: citroen-alcohol = doorzichtig. Suikerwater = doorzichtig. Samengevoegd = troebel. Toch ff op Google opgezocht: het ouzo-effect. De citroenolie lost volledig op in de pure alcohol. Verdunt met water wordt de citroenolie niet meer volledig opgenomen en vormt zo een troebele emulsie.
Maar "troebele emulsie" klinkt niet echt smaakvol... En dat is het dus wel! Prachtige gele kleur, intense citroensmaak.
Toch nog even geduld moeten hebben, want ijskoud is hij het lekkerst🥶
IMG_20220612_133631.jpg


's Avonds de fles uit de vriezer gehaald en er eens lekker voor gaan zitten. Koud? Check. Citroensmaak? CHECK. Bitter? Heel klein beetje, maar niet onprettig. Alcohol? Check. Misschien wel iets teveel zelfs. Beetje overheersend. Bij het tweede glaasje een scheutje water toegevoegd. Dat smaakte nog beter: alcohol en citroensmaak waren beter in balans. En echt een serieuze citroensmaak. Blijft lang hangen, zelfs met een paar slokken water tussendoor proef je nog de citroen op je tong.
Ik zit er nu aan te denken om de hele voorraad wat aan te lengen, maar daar ben ik een beetje voorzichtig mee. Ik zou niet de hele batch willen verpesten. Iemand hier ervaring mee? Dan hoor ik graag wat wijsheid is.

Bedankt voor het lezen!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dat is zo lekker. Heb altijd een fles staan thuis. Maar ik heb het geluk dat mijn schoonmoeder deze steeds maakt. Zelf nog nooit gemaakt.
 
Heel mooi gedaan!
Ik heb exact hetzelfde idee alleen er nog geen alcohol voor besteld.
 
Leuk project en een heerlijk verfrissend drankje zo te zien
 
Heb vroeger ook verschillende keren limoncello gemaakt, veel lekkerder dan het spul dat je in de winkel koopt.

Alleen een belangrijk detail vergeten te vermelden Rolf, namelijk altijd biologische citroenen gebruiken want hetgeen op de schil van niet biologische zit daarvan wil je de zeste niet in je drank, ook niet als ze gewassen zijn.
 
Wanneer kan ik komen proeven ? Lekker 🤪
 
Ha Rolf, lekker man! Ik maak ook al jaren zelf limoncello. Klein beetje andere variabelen. 8 citroenen, 2 weken, siroopje van 1200 ml water en 600 g suiker en 1 lepel honing. Dan zit je rond de 38 vol% alcohol en dat vind ik precies lekker. Ik schil niet overdreven dun omdat ik dat bittertje icm zuur en zoet juist zo zalig vind met die kick van alcohol. Denk dat je er beter aan doet om niet teveel aan te lengen omdat je dan wellicht bevriezings gevaar krijgt. Maar je kan doen wat je wil natuurlijk, dat is nou juist zo leuk aan zelf maken! Wil je meer BBQ hebben? Je kunt de citroenen ook grillen of roken voor extra smaak, daar zijn hier wel wat liefhebbers van! Oh ja, aperatief drink je voor het eten. Jij beschrijft het al digestief. Ook mijn favoriet!
 
Zelf nog nooit gemaakt.
Is dus niet zo ingewikkeld. Het zijn maar 4 ingrediënten. Het wachten is het moeilijkst!

Alleen een belangrijk detail vergeten te vermelden Rolf, namelijk altijd biologische citroenen gebruiken want hetgeen op de schil van niet biologische zit daarvan wil je de zeste niet in je drank, ook niet als ze gewassen zijn.
Goede aanvulling Roland! Jij doelt op het glimmende waslaagje dat de meeste supermarkt-citroenen hebben. Ik heb ze bij de Makro vandaan, maar ze waren niet biologisch denk ik. Hopelijk hebben ze bij de Makro een ander waslaagjesbeleid (3x woordwaarde 😂). Heb wel voor de zekerheid goed geboend voor gebruik.

Ha Rolf, lekker man! Ik maak ook al jaren zelf limoncello. Klein beetje andere variabelen. 8 citroenen, 2 weken, siroopje van 1200 ml water en 600 g suiker en 1 lepel honing. Dan zit je rond de 38 vol% alcohol en dat vind ik precies lekker. Ik schil niet overdreven dun omdat ik dat bittertje icm zuur en zoet juist zo zalig vind met die kick van alcohol. Denk dat je er beter aan doet om niet teveel aan te lengen omdat je dan wellicht bevriezings gevaar krijgt. Maar je kan doen wat je wil natuurlijk, dat is nou juist zo leuk aan zelf maken! Wil je meer BBQ hebben? Je kunt de citroenen ook grillen of roken voor extra smaak, daar zijn hier wel wat liefhebbers van! Oh ja, aperatief drink je voor het eten. Jij beschrijft het al digestief. Ook mijn favoriet!
Bij de slijter zijn ze vaak iets lichter. Mijn laatste gekochte fles was 26%. Dan drinkt hij iets lekkerder door en krijg je wat minder een "optater" van de alcohol. Die bevroor overigens niet. Ieder wat wils uiteraard. Dat is juist het leuke van zelf dingen maken!
De alternatieven die je beschrijft klinken ook top. Nu de basis-variant best goed gelukt is kan ik dat ook wel eens proberen (nadat ik drie liter limoncello weggetikt heb 😅).
En taalkundig heb je natuurlijk helemaal gelijk 🤭
 
Mooie kleur! Ja, dat wachten...herkenbaar ;) Ik zal hem idd niet te veel aanlengen, maar gewoon deze snel opmaken en weer nieuwe maken en andere verhoudingen proberen.
Ik maak ook al een paar jaar limoncello en na iedere keer wat uitproberen heb ik nu een jaar of drie een vast recept. Vrij sterk, precies zoals ik hem wil. En inmiddels heb ik mijn eigen label en worden er in de vrienden- en kennissenkring flink wat flessen afgenomen :)
 
Heerlijk drankje!!

Wij maken ook regelmatig zelf limo,.
 
Waar kopen jullie die 96% alcohol??

We willen het ook een keer proberen te maken
Ik heb pas 10 2 literflessen meegenomen uit Italië. Daar kostte deze bijna 30 eu voor 2 liter.
Makro Delft verkoopt ook 96%.
 
Verplaatst naar recepten en iets aangepast aan de receptenforumregels.
Vind het toch wel een mooi recept als digestief plaats ik hem maar bij desserts, komt hij het best tot zijn recht.

Ook nog een voetnoot bij de Citroenen, het is belangrijk dat dit Biologische citroenen zijn, niet biologische citroenen worden namelijk behandeld met schimmelwerende middelen, die niet bepaald gezond zijn, zeg maar gewoon giftig. Maar ik zie nu dat iemand dat al heeft geopperd
 
Laatst bewerkt:
Waar kopen jullie die 96% alcohol??
Deze komt bij de Makro vandaan. Weet het niet meer precies, maar het was rond de 30 euro voor een liter. Andere groothandels verkopen het ook. In het buitenland ben je goedkoper uit. In België, Frankrijk, Spanje en Italië is het gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Je zou een voorraadje mee kunnen nemen van vakantie, of vrienden kunnen vragen als die weg zijn.

Verplaatst naar recepten en iets aangepast aan de receptenforumregels.
Vind het toch wel een mooi recept als digestief plaats ik hem maar bij desserts, komt hij het best tot zijn recht.
Dank je Ewald. Ik laat het aan het inzicht en de wijsheid van de forumleiding over ;)
 
Hier staat nu ook een weckpot op smaak te komen. Nog anderhalve week geduld hebben en dan proeven.
Alleen merk ik dat er een soort "neerslag" bovenop de limoncello verschijnt. Een soort "algen" zeg maar. Even schudden en het is weer opgelost, maar moet ik me zorgen maken? De weckpot is gestereliseerd , deksel ook . Alleen het rubber niet ,volgens de gebruiksaanwijzing. Het rubber is nog heel, nieuw en afgespoeld met heet water.
 
Hier staat nu ook een weckpot op smaak te komen. Nog anderhalve week geduld hebben en dan proeven.
Alleen merk ik dat er een soort "neerslag" bovenop de limoncello verschijnt. Een soort "algen" zeg maar. Even schudden en het is weer opgelost, maar moet ik me zorgen maken? De weckpot is gestereliseerd , deksel ook . Alleen het rubber niet ,volgens de gebruiksaanwijzing. Het rubber is nog heel, nieuw en afgespoeld met heet water.
Als je 96% alcohol hebt gebruikt zou ik me niet zo'n zorgen maken ;) waarschijnlijk is dit de olie die wat gaat drijven..
 
Als je 96% alcohol hebt gebruikt zou ik me niet zo'n zorgen maken ;) waarschijnlijk is dit de olie die wat gaat drijven..

Ik gebruik inderdaad 96% alcohol. Het verschijnsel doet zich pas voor als ik deze met het suikerwater vermengt heb en het alcoholpercentage nog maar iets van 33% bedraagt.
Als ik even schud is er niets meer van terug te vinden. Ik heb het vermoeden dat schudden er de oorzaak van is ?
 
Zeer lekker.
Als het alcoholgehalte een beetje hoog is kan je altijd een ijsblokje toevoegen.
 
Ik gebruik inderdaad 96% alcohol. Het verschijnsel doet zich pas voor als ik deze met het suikerwater vermengt heb en het alcoholpercentage nog maar iets van 33% bedraagt.
Als ik even schud is er niets meer van terug te vinden. Ik heb het vermoeden dat schudden er de oorzaak van is ?
Ah ik dacht dat je bedoelde dat het zich voordeed bij het trekken van de schillen in de 96%. Maar als ik je goed begrijp krijg je dit laagje als de aangelengde fles een tijdje ligt? Dat is bij mij ook vaak, ik ga er vanuit dat dit de olie is die wat gaat drijven. Een onstabiele emulsie als ik Wikipedia mag geloven. Even schudden en het is weer weg inderdaad. Ik weet niet of iemand een tip heeft om dit tegen te gaan ? Zonder een emulgator te gebruiken dan 😅
 
Terug
Bovenaan Onderaan