- Berichten
- 3.379
Afgelopen kerst, (achteraf gezien) mijn mooiste, grootste en meest smakelijke stuk vlees bereidt van het jaar.
Paul van den Hooven, ook wel bekend van Wild vlees, (en de vele lekkere worsten, en workshops die hij daarmee geeft) kreeg een prachtig en voor Nederland vooralsnog uniek rund aangeboden, om uit te benen, en op de markt te brengen.
Het ging hierbij om een Texas Longhorn, welke gefokt was bij Diepenhoek Texas Longhorns in Someren.
Mocht je het leuk lijken, ik heb een artikeltje geschreven op mijn blog over de het ontstaan van de Texas Longhorns
Ik wist eigenlijk meteen al wat ik zou willen gaan maken, en heb dan ook opgegeven dat ik graag een stuk ribroast wilde hebben.
Omdat ik deze niet in de vriezer kwijt kon (het woog immers 5 kg), afgesproken met Paul, dat ik deze in de week van kerst zou komen halen.
Op 1e kerstdag was het stuk geheel ontdooit, en heb ik het echt heel Low&Slow bereid (gemiddeld 95gr)
Het is prachtig vlees, en heel mooi gemarmerd. (en dat voor Grass fed beef)
Ik had verwacht dat het langer zou duren, maar na 5 uur op 95 gr, bereikte het al de 52 gr kerntemperatuur.
Op het laatst nog een eindsear geven, wat niet mee viel ivm de grootte, en het lastig te handelen gewicht van 5 kg.
De vlammen kwamen tot het dak (wat misschien stoer lijkt, maar niet geheel zonder risico is, en al helemaal niet de bedoeling was)
Mijn vilt was (na 3 jaar, dat dan weer wel) misschien niet geweldig meer, maar nu is het iig zeker afgeschreven :-O )
Vervolgens 50 min laten rusten, en toen hield ik het niet meer :-SS
Door de hele langzame manier van garen, en vervolgens kort een eindsear te geven, was het de bedoeling om zo een egaal mogelijk garing te krijgen, met een zo dun mogelijk randje grauw vlees.
Ik durf gerust te stellen dat dit is gelukt.
Uiteindelijk heeft het vlees incl het rusten een eind kerntemperatuur van zo'n 57-58 gr gr bereikt.
Wow, wat een prachtig vlees is dit, erg smaakvol, en heerlijk mals.
De structuur, en garing was minder rauw, dan de foto lijkt te vermoeden. (het zat bovenin in het bereik van medium rare)
Ik mag wel zeggen, op barbecue gebied ??n van de hoogtepunten van het jaar.
Wil je meer details van de bereiding, neem dan een kijkje op mijn blog.
Texas Longhorn prime rib roast
Bedankt voor het lezen.
Mac
Paul van den Hooven, ook wel bekend van Wild vlees, (en de vele lekkere worsten, en workshops die hij daarmee geeft) kreeg een prachtig en voor Nederland vooralsnog uniek rund aangeboden, om uit te benen, en op de markt te brengen.
Het ging hierbij om een Texas Longhorn, welke gefokt was bij Diepenhoek Texas Longhorns in Someren.

Mocht je het leuk lijken, ik heb een artikeltje geschreven op mijn blog over de het ontstaan van de Texas Longhorns
Ik wist eigenlijk meteen al wat ik zou willen gaan maken, en heb dan ook opgegeven dat ik graag een stuk ribroast wilde hebben.
Omdat ik deze niet in de vriezer kwijt kon (het woog immers 5 kg), afgesproken met Paul, dat ik deze in de week van kerst zou komen halen.
Op 1e kerstdag was het stuk geheel ontdooit, en heb ik het echt heel Low&Slow bereid (gemiddeld 95gr)
Het is prachtig vlees, en heel mooi gemarmerd. (en dat voor Grass fed beef)

Ik had verwacht dat het langer zou duren, maar na 5 uur op 95 gr, bereikte het al de 52 gr kerntemperatuur.

Op het laatst nog een eindsear geven, wat niet mee viel ivm de grootte, en het lastig te handelen gewicht van 5 kg.
De vlammen kwamen tot het dak (wat misschien stoer lijkt, maar niet geheel zonder risico is, en al helemaal niet de bedoeling was)
Mijn vilt was (na 3 jaar, dat dan weer wel) misschien niet geweldig meer, maar nu is het iig zeker afgeschreven :-O )

Vervolgens 50 min laten rusten, en toen hield ik het niet meer :-SS
Door de hele langzame manier van garen, en vervolgens kort een eindsear te geven, was het de bedoeling om zo een egaal mogelijk garing te krijgen, met een zo dun mogelijk randje grauw vlees.

Ik durf gerust te stellen dat dit is gelukt.
Uiteindelijk heeft het vlees incl het rusten een eind kerntemperatuur van zo'n 57-58 gr gr bereikt.

Wow, wat een prachtig vlees is dit, erg smaakvol, en heerlijk mals.
De structuur, en garing was minder rauw, dan de foto lijkt te vermoeden. (het zat bovenin in het bereik van medium rare)
Ik mag wel zeggen, op barbecue gebied ??n van de hoogtepunten van het jaar.
Wil je meer details van de bereiding, neem dan een kijkje op mijn blog.
Texas Longhorn prime rib roast
Bedankt voor het lezen.
Mac