- Berichten
- 6.637
Zo het is mijn beurt om de het recept voor de Steven en me te bepalen. En..... dat viel me niet mee, ik had verzonnen bij elk lekker recept een stikker te plakken en dan daar uit te kiezen. Uiteindelijk was ik een goed stuk op weg in het planet bbq boek en ik besloot dat dit niet de methode voor mij is 
Zo nu ik weer een tekortkoming van mezelf heb blootgelegd op naar waar ik dan uiteindelijk voor gekozen heb. In huize Structor is men dol op kip, dus ondanks de vele fijn lamsgerechten die ik gevonden had heb ik ze allemaal weggestreept. Kip moest het worden, mijn oudste dochter hielp me uit mijn lijden. Kip tikka moest het worden volgens haar, papa was helemaal blij. Geen keuzestress meer, totdat ik nogmaals keek. De titel zei Twee soorten kip tikka, nou bedankt dochter nu moet ik nog kiezen..... of toch niet.....
Genoeg gezeverd, we gaan deze maand kip tikka maken. Jullie mogen zelf kiezen of het "Kip tikka met cashewboter en room" wordt of "kip tikka met saffraan", zelf ga ik gewoon beide maken. Bij de kip tikka gaan we de groenkruiden chutney maken en ik denk dat een naanbrood er ook wel fijn bij gaat. Het recept is afkomstig uit planet bbq natuurlijk van Steven Raichlen en is te vinden op blz 397.
Kip tikka met cashewboter en room
Als je geen Indiaase gerechten maakt uit angst dat ze te pittg zijn, moet je deze spiesen proberen. Deze tikka is voor de Indiers op "Afgaanse" wijze op smaak gebracht met amandel of cashewboter, maar zonder de traditionele tandoori. De notenboter en room geven het vlees een milde, zoete smaak.
Ingredienten
Voorbereiding
[list type=decimal]
[*]
Spoel de kip af onder de kraan. Snijd de kip in stukjes (2,5 x 2,5 x 1,5). Rijg de stukjes aan spiesen
[*]Doe de knoflook, gember, chilipeper, zout, kardemom & komein in een keukenmachine en maal alles fijn. Voeg de amandel of cashewboter toe en yoghurt toe en meng alles tot een gladde pasta. Voeg de room en koriander toe en meng alles kort. Als je te lang mengt gaat de room klonteren.
[*]Giet de marinade over de spiezen. Keer ze zodat ze er rondom mee bedekt raken. Laat de kip 4-24 uur afgedekt marineren in de koelkast. Keer de spiesen tussendoor enkele keren. Hoe langer je marineert, hoe intenser de smaak.
[*]Maak de bbq klaar voor direct grillen.
[*]Maak het rooster schoon en zet hem in de olie. Laat de spiezen uitlekken en gooi de marinade weg. Leg de kip spiesen op het hete rooster en gril ze 2-4 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaat zijn. Bestrijk de spiezen de laatste 2 minuten met de gesmolten boter.
[/list]
Kip tikka met safraan
In deze Indiase kipspiesen vind je invloeden uit Perzi? terug. In deze kipspiezen met saffraan, foelie en kardemom, ingredi?nten die je eerder in het moderne Iran verwacht. Deze spiesen zijn smaakvol, niet heet, geroosterd, maar niet droog. Ze vertegenwoordigen het beste van de mogolkeuken.
Ingredienten
Voorbereiding
[list type=decimal]
[*]
Spoel de kip af onder de kraan. Snijd de kip in stukjes (2,5 x 2,5 x 1,5). Doe de stukjes in een kom.
[*]Doe de knoflook, gember, het citroensap en 1-2 el water in een blender en pureer tot een glad geheel. Schraap regelmatig de zijkant van de blender schoon. Giet het mengsel over de kip en schep alles om. Laat de kip 1 uur marineren in de koelkast.
[*]Doe de safraan in een kleine kom. Voeg 2 tl heet water toe en laat de safraan 5 minuten weken.
[*]Voeg de safraan + vocht, yoghurt, slagroom, het zout, de peper, kardemom en foelie toe aan de kip en schep alles om. Laat de de kip 3-24 uur marineren in de koelkast en schep een paar keer om. Hoe langer de kip marineert, hoe intenser de smaak wordt.
[*]Laat de kip uitlekken en gooi de marinade weg. Rijd de kip aan de spiesen (smalle kant doorboren).
[*]Maak het rooster schoon en zet hem in de olie. Laat de spiezen uitlekken en gooi de marinade weg. Leg de kip spiesen op het hete rooster en gril ze 2-4 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaat zijn. Bestrijk de spiezen de laatste 2 minuten met de gesmolten boter.
[/list]
Groene kruiden chutney
Deze pikante groene saus wordt in heel India bij bbq gerechten geserveerd. De basis bestaat uit verse munt en of koriander. Vaak worden spinaziebladeren toegevoegd voor een rijkere kleur en smaak. Het zure komt van yoghurt, tamarinde, citroensap of een combinatie van deze ingredi?nten.
Ingredienten
Voorbereiding
Hak de koriander, munt en spinazie in een keukenmachine. Voeg de yoghurt toe, het citroensap en zout en peper naar smaak. En meng alles in korte stoten. Voeg genoeg water toe - 1-2 el- om een dikke, maar vloeibare saus te maken. Voeg indien nodig meer zout en of citroensap toe. De chutney moet veel smaak hebben.
Zo rest mij nog om jullie allemaal veel keuze stress toe te wensen
en veel plezier van het maken. En laten we hopen nog meer plezier tijdens het eten!


Zo nu ik weer een tekortkoming van mezelf heb blootgelegd op naar waar ik dan uiteindelijk voor gekozen heb. In huize Structor is men dol op kip, dus ondanks de vele fijn lamsgerechten die ik gevonden had heb ik ze allemaal weggestreept. Kip moest het worden, mijn oudste dochter hielp me uit mijn lijden. Kip tikka moest het worden volgens haar, papa was helemaal blij. Geen keuzestress meer, totdat ik nogmaals keek. De titel zei Twee soorten kip tikka, nou bedankt dochter nu moet ik nog kiezen..... of toch niet.....
Genoeg gezeverd, we gaan deze maand kip tikka maken. Jullie mogen zelf kiezen of het "Kip tikka met cashewboter en room" wordt of "kip tikka met saffraan", zelf ga ik gewoon beide maken. Bij de kip tikka gaan we de groenkruiden chutney maken en ik denk dat een naanbrood er ook wel fijn bij gaat. Het recept is afkomstig uit planet bbq natuurlijk van Steven Raichlen en is te vinden op blz 397.
Kip tikka met cashewboter en room
Als je geen Indiaase gerechten maakt uit angst dat ze te pittg zijn, moet je deze spiesen proberen. Deze tikka is voor de Indiers op "Afgaanse" wijze op smaak gebracht met amandel of cashewboter, maar zonder de traditionele tandoori. De notenboter en room geven het vlees een milde, zoete smaak.
Ingredienten
- 700 gr kippendijen of borst zonder vel en bot
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 1 stukje (5cm) verse gember, grof gehakt
- 1 jalapeno of serranopeper, zaad verwijderd gehakt
- 1 tl zeezout
- 1/2 tl kardemom
- 1/4 tl witte peper
- 1/4 tl gemalen komijn
- 1/4 cup amandel of cashewboter
- 1 kop uitgelekte Griekse yoghurt
- 1/4 cup slagroom
- 1/4 cup gehakte verse koriander
- 2 el boter (gesmolten om te bestrijken
Voorbereiding
[list type=decimal]
[*]
Spoel de kip af onder de kraan. Snijd de kip in stukjes (2,5 x 2,5 x 1,5). Rijg de stukjes aan spiesen
[*]Doe de knoflook, gember, chilipeper, zout, kardemom & komein in een keukenmachine en maal alles fijn. Voeg de amandel of cashewboter toe en yoghurt toe en meng alles tot een gladde pasta. Voeg de room en koriander toe en meng alles kort. Als je te lang mengt gaat de room klonteren.
[*]Giet de marinade over de spiezen. Keer ze zodat ze er rondom mee bedekt raken. Laat de kip 4-24 uur afgedekt marineren in de koelkast. Keer de spiesen tussendoor enkele keren. Hoe langer je marineert, hoe intenser de smaak.
[*]Maak de bbq klaar voor direct grillen.
[*]Maak het rooster schoon en zet hem in de olie. Laat de spiezen uitlekken en gooi de marinade weg. Leg de kip spiesen op het hete rooster en gril ze 2-4 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaat zijn. Bestrijk de spiezen de laatste 2 minuten met de gesmolten boter.
[/list]
Kip tikka met safraan
In deze Indiase kipspiesen vind je invloeden uit Perzi? terug. In deze kipspiezen met saffraan, foelie en kardemom, ingredi?nten die je eerder in het moderne Iran verwacht. Deze spiesen zijn smaakvol, niet heet, geroosterd, maar niet droog. Ze vertegenwoordigen het beste van de mogolkeuken.
Ingredienten
- 700 gr kippendijen of borst zonder vel en bot
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 1 stukje (2,5cm) verse gember, grof gehakt
- 2el vers citroensap
- 1 tl safraandraadjes
- 1/2 cup Griekse yoghurt
- 1/2 cup slagroom
- 1 tl zeezout
- 1/2 tl verse witte peper
- 1/2 tl gemalen kardemom
- 1/2 tl foelie
- 2 el boter (gesmolten om te bestrijken
Voorbereiding
[list type=decimal]
[*]
Spoel de kip af onder de kraan. Snijd de kip in stukjes (2,5 x 2,5 x 1,5). Doe de stukjes in een kom.
[*]Doe de knoflook, gember, het citroensap en 1-2 el water in een blender en pureer tot een glad geheel. Schraap regelmatig de zijkant van de blender schoon. Giet het mengsel over de kip en schep alles om. Laat de kip 1 uur marineren in de koelkast.
[*]Doe de safraan in een kleine kom. Voeg 2 tl heet water toe en laat de safraan 5 minuten weken.
[*]Voeg de safraan + vocht, yoghurt, slagroom, het zout, de peper, kardemom en foelie toe aan de kip en schep alles om. Laat de de kip 3-24 uur marineren in de koelkast en schep een paar keer om. Hoe langer de kip marineert, hoe intenser de smaak wordt.
[*]Laat de kip uitlekken en gooi de marinade weg. Rijd de kip aan de spiesen (smalle kant doorboren).
[*]Maak het rooster schoon en zet hem in de olie. Laat de spiezen uitlekken en gooi de marinade weg. Leg de kip spiesen op het hete rooster en gril ze 2-4 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaat zijn. Bestrijk de spiezen de laatste 2 minuten met de gesmolten boter.
[/list]
Groene kruiden chutney
Deze pikante groene saus wordt in heel India bij bbq gerechten geserveerd. De basis bestaat uit verse munt en of koriander. Vaak worden spinaziebladeren toegevoegd voor een rijkere kleur en smaak. Het zure komt van yoghurt, tamarinde, citroensap of een combinatie van deze ingredi?nten.
Ingredienten
- 1 bosje verse koriander gewassen, droog geschud, steeltjes verwijderd, grof gehakt
- 1 bosje vers munt, gewassen, droog geschud, steeltjes verwijderd, grof gehakt
- 1 cup verse spinazieblaadjes zonder steeltjes
- 1 cup volle yoghurt
- 1 el versie citroensap (of meer naar smaak)
- zeezout en zwarte peper naar smaak
Voorbereiding
Hak de koriander, munt en spinazie in een keukenmachine. Voeg de yoghurt toe, het citroensap en zout en peper naar smaak. En meng alles in korte stoten. Voeg genoeg water toe - 1-2 el- om een dikke, maar vloeibare saus te maken. Voeg indien nodig meer zout en of citroensap toe. De chutney moet veel smaak hebben.
Zo rest mij nog om jullie allemaal veel keuze stress toe te wensen
