BasBQ
Beef en Steak

Steven & Me Maart 2016 Baskische riblappen in een zoutkorst.

 
 
 
 

JaapAap

Pitmaster
Berichten
575
Beste Q vrienden. Deze maand ben ik aan de beurt om een recept te kiezen. Het wordt een recept uit Planet BBQ. Het is wat later in de maand dus ik heb een eenvoudig recept gekozen zonder exotische ingredi?nten.

Volgens Steven is dit een van de beste steaks die je ooit op hebt gehad. De steak komt uit Casa Julian twee uur rijden van San Sebastian.

Uit Planet BBQ blz. 164

Voor vier personen:

Ingredi?nten:
4 riblappen (elk 3 cm dik en ca. 450 gram).
2 koppen steenzout of zeer grof zeezout.

Voorbereiding:
geen.

Bereiding:

1. Maak de barbecue klaar voor de directe grill methode en verhit hem tot hij matig heet is.

2. Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie. Leg de steaks op het hete grillrooster en bestrooi de bovenkant met een 0,5 cm dikke laag zout. Gril de steaks circa 5 minuten tot ze aan de onderkant donkerbruin zijn en erbovenop druppels bloed zichtbaar zijn.

3. Keer de steaks (een deel van het zout valt in het vuur, dat hoort zo) en bestrooi ook de bovenzijde met een 0,5 cm dikke laag zout. Grill de steaks nog 4-5 minuten, tot ze aan beide kanten donkerbruin en vanbinnen rood tot ros? zijn. Druk op het vlees om te zien hoe gaar het is. In casa Julian dienen ze de steaks bloedrood op.

4. Houd de steaks met een tang rechtop en sla er met de achterkant van een mes tegenaan om het overtollige zout te verwijderen. Laat de steaks 2 minuten rusten op een snijplank en snijd het vlees dan van het bot. Schroei de botten dicht op de barbecue en dien ze apart op.

5. Snijd het vlees in enigszins schuine repen van 1 cm dik.


Ik ben erg benieuwd wat hier van gevonden wordt. Ik ga gebruiken maken van gewone riblappen die anders voor draadjesvlees gebruikt worden en ben erg benieuwd.


 
Ik ben heel benieuwd, ga riblappen (en bot) bestellen bij mijn dorps slager
 
Hmmmmm ben deze visueel aan het maken en vraag me af of ik het bloed door de zoutkorst heen kan zien komen.

Maar deze gaan we maken.
 
Deze is ook weer erg lekker
 
Was weer een heerlijke Steve. Zoutkorst ga ik ook ook vaker op andere stukken vlees toepassen. Ipv riblap heb ik een Bavette gebruikt.

Mijn hoofdrol speler in de Steve&Me

bijrol was voor Keltisch zout

Flinke laag zout op het vlees

Als test 1 stuk met en 1 stuk zonder zout klaar gemaakt

Zout eraf geklopt en vlees even laten rusten

We hebben het gegeten met een wrap. Smaak verschil tussen vlees met en zonder zout was enorm. Die met het zout vonden we alle 3 veel lekkerder.
 
Ook hier waren we aangenaam verrast. De riblap op totaal andere wijze.

09b24ba3bc09b24a772582efe2e3516e.jpg

c69d53e595d0596876eb875d8694d785.jpg

41e9c4e01c7ead1dab35524e4a3cb4da.jpg

aacf2802e44637b918b752d4e65a2465.jpg
5fb9d155f0e0622111aac6e8817c916b.jpg

badbcc4428e95e108a914c9a11a78e87.jpg

d04259192f19ab057d6aab5cf5a01a27.jpg

6c06e0f76937da852c784c178a0edd73.jpg
 
Ik heb voor de zekerheid gekozen voor rib-eye ipv riblappen:









Het waren niet de beste rib-eyes, het zout ging er niet goed af. Hierdoor te zout op het bordje... :(
 
Mr Steven is wederom langs geweest....


Dit keer verrassend weinig ingredi?nten;



de voorbereiding:



Op de Q ermee





Iets te goede grill marks... :D


Maar het resultaat mocht er zijn



Was weer lekker.

 
Mijn eerste Steven & Me!!

we zijn begonnen met een riblap zonder bot bij de lokale Turkse slager vandaan.

we vonden het erg lekker, en gaan we zeker vaker bereiden  :D


De riblap en het grofzeezout










lekker met friet en een salade erbij.


 
Smakelijk hoor!

20160424-sm-baskischeriblappen1-300x225.jpg
20160424-sm-baskischeriblappen2-225x300.jpg

20160424-sm-baskischeriblappen3-300x225.jpg
20160424-sm-baskischeriblappen4-300x225.jpg

20160424-sm-baskischeriblappen5-225x300.jpg
20160424-sm-baskischeriblappen6-300x225.jpg

20160424-sm-baskischeriblappen7-300x225.jpg
20160424-sm-baskischeriblappen8-225x300.jpg


Volgende keer alleen iets meer tijd besteden aan het uitzoeken van een mooi stuk vlees, deze had iets te veel minder mooie stukken.
 
Hierbij mijn bijdrage, ipv van riblappen een bavette gebruikt en dit samen geserveerd met gegrilde groene asperges en een gepofte aardappel.

Qua smaak was de bavette erg zoutig, waarschijnlijk doordat het zout niet erg grof was. Ondanks de zoutere stukken bavette was alles bij elkaar een lekker gerecht!

pwT4a4H.jpg


mGrjJAy.jpg


Cvl4Qbw.jpg
 
Zo deze is ook ingehaald. Ik had nog ribeye in de vriezer liggen en ik dacht dat blijft wat sappiger dan riblappen, dus gaan...

Het karige ingredi?nten shot:
20160617-IMG_2455.jpg


Vooraf in de zoutlaag.
20160617-IMG_2457.jpg


En hop op de Q
20160617-IMG_2461.jpg


Goed het zout verwijderd.
20160617-IMG_2463.jpg


En toen het eten. Tja daar kan ik kort over zijn. Bremzout.... Zonde van de ribeye... Ik heb de tweede nog afgespoeld om te kijken of er nog iets te redden was, nauwelijks beter. Ik heb dus hetzelfde resultaat als Ceriel, dus met ribeye is dit geen succes. Ik kan niet anders stemmen dan 1 ster....
 
Terug
Bovenaan Onderaan