BasBQ
Beef en Steak

Steven & Me - July 2015 - citroen gras en curry gegrilde kippenborst

badjak

Vuurmaker
Berichten
73
Een heel eenvoudig recept dat toch erg lekker klinkt B-)

Het komt uit de Engelse versie van Planet Barbercue, op pagina 384.
Eventuele vertaal fouten zijn volledig mijn schuld....., maar ik doe mijn best!

In de introductie van het recept heeft Steven het erover dat je zelden of nooit kippenborst op de bbq ziet buiten de USA.
In Laos (waar ik toevallig op dit moment een boek over aan het lezen ben) in de oude koloniale Franse stad Luang Praban, eet hij deze gegrilde kippenborst en hij is onder de indruk.
Hij heeft iets gevonden dat zeldzaam is:
Een kippengerecht dat het net zo goed doet met de gezondheids-geobsedeerde en aan hun gemak gewende Amerikanen (heel vrij vertaald) en de aan kruiden en smaak verslaafde Zuidoost Aziaten

In Laos wordt de kip gegrild in een gespleten stok direct over een houtskool vuurtje.
In dit recept wordt het gegrild op een "normale" barbecue (met een rooster)

Recept voor 4 personen

Ingredienten
2 stelen citroengras (sereh) - dun gesneden - of 3 stukjes citroen schil
2 teentjes knoflook - grof gehakt
2 eetlepels gehakte verse coriander of dille
1.5 theelepel curry poeder
1 theelepel grof zout
1 theelepel suiker
0.5 theelepel vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels plantaardige olie (+ 1voor basting)
4 ontvelde kippenborsten zonder bot (ongeveer 180 gram elk)
Citroen of limoen voor het serveren

Voorbereidingstijd:
1 tot 4 uur voor het marineren van de kip

Recept
Doe de citroengrass, knoflook, koriander, curry poeder, zout, suiker en peper in een vijzel (tjobek) en verwerk het tot een pasta (als je geen vijzel hebt, gebruik dan een keukenmachine). Werk de 2 eetlepels olie langzaam in de mix.

Doe de kippenborst in een schaal die net aan groot genoeg is om ze in 1 laag te hebben en doe de marinade erover heen, draai ze om zodat ze aan beide kanten gemarineerd worden (ik geef er de voorkeur aan om te marineren in een plastic zak, die je zo af en toe eens omdraait)
Laat de kip minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Als je het langer laat marineren (tot 4 uur) wordt de smaak intenser

Maak de barbecue klaar voor direct grillen en zorg dat 'ie heet is

Als je klaar bent om te grillen, borstel en olie het rooster.
Haal de kip uit de marinade en laat het uitlekken.
Leg de kip op de braai, diagonaal van het rooster (en geef ze een draai na ongeveer 1.5 minuten voor een mooi grill-patroon)
Gril de kip totdat ze goudbruin zijn en goed doorgekookt (ongeveer 3 tot 5 minuten per kant)
Bestrijk de kip na ongeveer 3 minuten met de overgebleven eetlepel olie, zodat het niet uitdroogt. Zorg dat de kwast geen rauwe kip raakt

Serveer de kip met citroen of limoen partjes

Eet smakelijk  ;)

Opmerkingen van mij (niet uit het boek)

Citroengras of Sereh
Snijd de onderste 0.5 tot 1 cm van de steel.
Als het goed is zie je nu een beetje roze in het midden van de stengel.
Snij het heel dun, totdat het roze verdwijnt.
Gooi de rest weg of gebruik het in soep of iets dergelijks

Het maken van de pasta
Ik zou eerst alleen de citroengras en het zout stampen. Daarna de knoflook toevoegen en weer stampen en pas daarna de andere ingredienten. Op die manier is het makkelijker om een goede paste te krijgen

 
Leuk, gaan we proberen!
 
Ik heb deze al direct gemaakt nadat het gerecht van deze maand bekend werd gemaakt! Ik vond het erg lekkere kippetjes! Een leuk en eenvoudig recept.

Bij deze de foto's:

4a823e55fa477c1269beef23eb6c22a0.jpg

3e8da3509967b4371e82ad2acdebfb1c.jpg

673440a048cebde53e072f7f47138043.jpg

ebd40ef36474dd0cf2bfe48e78e41684.jpg

2ca070a71233c305fbe22d97cb36b574.jpg

2acda018904e9d455299c46922a03ce4.jpg

9b8104f1be378ed66b19f7a82e44541b.jpg

07f7df9b50e27140e846a1e5fd83f21a.jpg
 
De groepsfoto:



in de marinade



Kip in een ei:







En op het bordje met Hilke's home-made gebakken rijst:



En wat vonden we er van?
Ik weet weer waarom ik altijd dijen verkies boven filets... Helaas te droog. Smaak was wel aardig, maar de rijst maakte de maaltijd!
 
Zo, m'n eerste Steven & Me, leuk om te doen!

Uiteraard moest er flink gestampt en gesneden worden. Voor 't eerst ook dat mijn vijzel goed hb gebruikt, terwijl ik het ding toch al zeker 18 jaar heb...

aff56d9db13c0a9723cd35db42f54485.jpg

fe7771903f6fcf40786a7925a81a6a90.jpg

4d422440645f53bbdd210b34b58e5470.jpg

32aad48b84e37963e16e698cbc50e282.jpg


Na flink stampen mochten de kruiden even het kippie in trekken.
f121e87edb764cecef798101768679c5.jpg


En vervolgens natuurlijk vanuit de koelkast hup op de hete grill.
2b6ed55af0031d96091802f2b962a48d.jpg


Voor de kleine mannen maar kip zonder kruiden erbij.
83dce9d3361f58725ff7a50a0c19a334.jpg

17655b6df2e8c55ac5c8cd3e720d6503.jpg


En braaf luisteren naar het recept: serveren met schijfjes citroen of limoen.
6a8bfb8709dfe57502eba262ec459ee3.jpg

867ae59f4c5189944cfa166a6d862e00.jpg


En hup, de hele choas op tafel, inclusief couscoussalade en een salade van witlof en peulen/sugar snaps.
c448bf83dd13f51e76a698635139a479.jpg


Ik vond het een prima recept dat zeker vaker op de grill gaat komen hier!
 
Eindelijk weer een steven. :D
Deze kippenborsten klonken mij wel wat

DuL4RUB9Z7wi1KvWBFD_jVxYHvlbr39e-QZ2Qnv3keA=w450-h300-no

de ingredi?nten

wN8V39gVL7MQihMTYPMGHc9jZlRaorYBE4jN6aPEGJM=w450-h300-no

de pasta

8ml6P-HqnFQvPpx4Tcs3oTUGcKggnX_LRTkgEtgjQg8=w450-h300-no

in de zak

ju-1L6uNSWY50ZVCNVUnWPP-BHzqTkt_ssFei6yEW4o=w450-h300-no
gGdIoJ0zq68C0c-uoHDp1g7nzb90q8e73CABHMiHGXQ=w450-h300-no

op de bbq. de rode is een kipfilet met neutrale lidl marinade. had ik wat te vergelijken.

Dnn0BpzBg_e3SfwFXehAFGD6ANlUoyJtSWKDWfidmG4=w450-h300-no
GR1q80KsNyBpib_yvbFBRCu1bvtQV5vW3nfHwlrHnOI=w450-h300-no

en op het bord

Wat vonden we ervan:
Erg lekker goede smaak :p. wel blij dat ik thermometer erbij had zo op direct vuur gaat toch altijd harder dan. en nu was het heerelijk sappig. gaan we vaker maken. kan denk ik ook wel als sate B-).
 
Beetje laat i know.
Desalniettemin was het erg leuk om te maken en de smaak was verrukkelijk.

933BDF96-6055-49C2-B290-1F06221CE50F_zpsownysd4n.jpg


51D8DC30-5464-4FF4-BABC-9CEA183E5FF9_zpsaryw5zh8.jpg
 
Terug
Bovenaan Onderaan