BasBQ
Beef en Steak

Prosciutto van wilde gans

Marieken

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
957
laatst heb ik twee ganzen gehaald bij de jager en de borstfilet en poten heeft manlief eruit gesneden.



1 gans ging in de pekel met sinaasappelrasp, om te drogen tot 'ham'.








van de poten wil ik confit maken, ik heb een stukje uit een recept van heston aangehouden.




ook de confit moet eerst in de pekel




een dag later kan de ham naar zolder om te drogen






inmiddels hangen ze, naast de schwarzwalder schinken.... en nou maar wachten! de confit heeft al een nachtje op 80 graden in het vet gestaan, maar ik vind het vlees nog te stug dus ik zet het nog een nacht op. het ruikt wel goddelijk. de rest van de filets hebben we sous vide gegaard op 52 graden en even in een loeihete pan aangezet om als steak te eten... ook heerlijk.

 

Lowietje72

Gemarineerd
 
 
Berichten
1.684
Ik zou willen dat ik de ruimte in huis had om dat allemaal te drogen te hangen. Misschien maar een denken aan een opbouw op de aanbouw of zo........
 

Jorte

Pitmaster
 
 
Berichten
951
Leuk&lekker!
Hoe lang heb ze gegaard sous vide? En zijn de filets mals geworden?
 

Marieken

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
957
Jorte zei:
Leuk&lekker!
Hoe lang heb ze gegaard sous vide? En zijn de filets mals geworden?

de filet was mooi mals, maar ik ga er even vanuit dat ze dat al waren en niet door mijn sous vide. ik heb niet erg goed opgelet, een uur of vier, vijf... zes? en op 52 graden. en toen in een loeihete pan in wat ganzevet. net op tijd de afzuiger uit, metershoge steekvlam in je keuken, rookmelder op tilt, elke keer hetzelfde liedje.  :p
 

BertM

Gemarineerd
 
 
Berichten
2.082
Goed bezig! Krijg ik niet voor elkaar thuis, zo twee ganzen op het aanrecht
 

Jorte

Pitmaster
 
 
Berichten
951
Marieken zei:
de filet was mooi mals, maar ik ga er even vanuit dat ze dat al waren en niet door mijn sous vide. ik heb niet erg goed opgelet, een uur of vier, vijf... zes? en op 52 graden. en toen in een loeihete pan in wat ganzevet. net op tijd de afzuiger uit, metershoge steekvlam in je keuken, rookmelder op tilt, elke keer hetzelfde liedje.  :p
*lol*...ik zie het voor me. Mijn rookmelder houdt ook niet van loeiheet grillen  :)
(sous vide lamskarbo met vetrandje geeft ook leuke vlammen!)
Maar wilde gans vaak wat taai, vandaar de vraag
 

Sander72

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
4.419
Dat ziet er super uit Marieken, ik hou daarvan!

Twee van die ganzen op het aanrecht... mijn dochtertje zou gillend het huis uit rennen!
 

nix13

Gemarineerd
 
 
Berichten
1.431
Dapper hoor, zo die twee ganzen op de aanrecht.
En dan zelf ontleden en er wat lekkers van maken, mooi hoor.
 

Marieken

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
957
nix13 zei:
Dapper hoor, zo die twee ganzen op de aanrecht.
En dan zelf ontleden en er wat lekkers van maken, mooi hoor.
ach, nog even en ik ben er compleet aan gewend... het meest angstaanjagende is hoe snel je zoiets normaal vind
 

Marieken

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
957
Sander72 zei:
Dat ziet er super uit Marieken, ik hou daarvan!

Twee van die ganzen op het aanrecht... mijn dochtertje zou gillend het huis uit rennen!
nou dat zou je voor de lol eens moeten proberen... ik dacht een keer zoiets met een 8 jarig meisje in combinatie met een speenvarken maar het bleken uitsluitend de volwassen kerels die even moeilijk keken  :p
 

bmateijsen

Sprokkelaar
Berichten
29
En? Hoe is de eendenham uitgevallen? Het boek op de foto lijkt op Food DIY van Tim Hayward, maar dan in het Nederlands.

Ik heb een tijdje terug eendenham gemaakt, maar de 2 eendenborsten op elkaar gelegd.

 

Marieken

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
957
bmateijsen zei:
En? Hoe is de eendenham uitgevallen? Het boek op de foto lijkt op Food DIY van Tim Hayward, maar dan in het Nederlands.

Ik heb een tijdje terug eendenham gemaakt, maar de 2 eendenborsten op elkaar gelegd.

helemaal niks, mislukt. ik heb wel foto's, zal ze een dezer dagen eens posten. ik denk dat het proces gelukt was maar de smaak beviel me allerminst. de textuur was goed, maar het vlees leek wel zwart! zag er wel spectaculair uit. helaas smaakte het echt veel te funky....

de schwarzwalder die ernaast hing was dan weer goddelijk gelukkig...

het boek is inderdaad de nederlandse food diy!
 
Bovenaan Onderaan