- Berichten
- 367
Deze week is mijn stalen plaat aangekomen en zoals ik aangegeven heb een "testje"/'review" etc
Dat is een Kockums Jernverk pizza steel plate (zo een 6mm dik, weegt ongeveer 4,5-5kg)
Dus tijd om pizza te maken, deeg deze middag om +-12u30 gemaakt, na anderhalf uur was de kom al vol, dan maar in de koelkast gezet
Bolletjes gemaakt om 16u15-30 ergens
Hadden er maar 4 nodig, maar schoot nog wat over, wie weet mislukt er eentje ofzo.
De setup op mijn weber. Ik gebruik een slow n sear van only fire (hoeft niet perse), maar dan is de hitte meer geconcentreerd
Ik plaats 8 vuurvaste bakstenen op elkaar (komen van de gamma), daarop de kolenmandjes en dan de plaat.
Ik heb op nog geen jaar tijd een rooster (origineel van weber) naar de kl**** geholpen met hoge temperaturen omdat dit daar blijbkaar tegen kan, dus maar andere manier zoeken.
Op die kolenmandjes komt dus de steen/plaat zelf. Zelfde setup als 2 weken geleden eigenlijk, maar toen was het een pizza steen die bij mijn pizza kit zat (onlyfire pizzaring)
Kolen aanmaken en zo ziet het eruit met kolen erin
Ik gebruik een grote weber kolenstarter voor 3/4de vol. 1 laagje onderaan in die slow n sear en leg 4 kolen links en rechts. Daar leg ik een brandende briket op zowel links als rechts en een halve Fior di Brace geperste hout briket, deze geven echt inmens hitte af. Een hele in zijn geheel is teveel, zo heb ik van mijn weber performer van de vent het plastiek gesmolten bijvoorbeeld.
Ring erop en na 5 minuten had ik zo een 257 graden in het midden, dus dat komt zeker goed
1 van de pizza's tussendoor geen temp meer genomen, zat aan zo een 300 graden, nog wat weinig, maar toch al maar de eerste erop
De temp op de dome thermometer en aan de zijkant van die pizzameter (net geen 350)
Ondertussen toch maar verder pizza maken (wat rommelig)
Enja er stond geen bier meer koud geen Stella of Desperados, dus maar blikje jupiler genomen (ben Stella drinker !)
1 van de pizza's aan de onderkant, kon meer zijn, maar meer dan lekker genoeg
Ja wij maken geen echte napolitaanse, het mag iets dikker zijn
Was weer lekker
Nu de stalen plaat ... is het het geld waard of niet ?
Het warmt veel sneller op als een pizzasteen, mijn pizzasteen vorige week was bijvoorbeeld nog geen 250 graden na een half uur
Vandaar dus de aankoop van dit
Waarom geen rooster meer ? Bijvullen is een ramp met een rooster, zelf met een weber rooster omgedraaid ofzo. Hier kan ik gewoon overaal blokje hout of dit bijgooien. Ik heb nu op iets minder dan een jaar tijd zo een 20x pizza gebakken op mijn weber, en al verschillende manier geprobeerd, met mandjes, met slow n sear, zonder mandjes, met hout, met geperste hout brikketten etc. Maar dus om geen rooster meer naar de ***** te helpen ben ik dus met die vuurvaste stenen gestaped afkomen. De pizzasteen alleen op die stenen, was een ramp. Op die kolenbakjes ging nog iets beter. Volgende keer 2-3 brikketen gewoon in die mandjes steken.
Maar zo een pizzasteen (die van mij is 1,5cm dik ofzo) vind ik persoonlijk nogal fragiel. Met deze plaat moet je al veel verkeer doen om deze in 2 te krijgen. Met de steen zag de pizza onderaan gewoon "wit", dus geen print op ofzo. Was zeker niet slecht, maar had al lang genoeg gewacht. Hiermee was ik na 15 minuten aan het bakken en was het gewoon goed. De plaat had nog iets warmer gemogen zodat de bovenkant iets minder was. Maar de zoon en de dochter vonden de pizza superlekker (maar vinden ze elke keer). Ook tussen de pizza's was er bijna geen temperatuur verschil dus je moet niet wachten, je kan echt eentje afhalen en eentje opleggen.
Nu deze plaat kost +- 100 euro, je kan ze goedkoper vinden ook, en ik heb een korting van 40% gehad, dan was het wel een gokje waard. Maar dus om pizza te maken best wel goed en tevreden mee. Beter dan een pizzasteen. Je kan dit dus ook in de oven gebruiken, niet dat we dat van plan zijn, niks zo plezant als die vlammen zien utieraard. Maar op de site van Kockums staan ook foto's te gebruiken gewoon als plancha. Aangezien ik nog niks in die aard heb ... een deze ook eens smashburgers hier op proberen
Plaat kwam "pre seasoned", gewoon is afgekuist en laten drogen. Heb ze ondertussen wel extra paar lagen olie gegeven, als het dan toch al warm is, gebruik van maken uiteraard
Link naar de plaat : https://www.kockumsjernverk.com/en/artiklar/baking-pizza-steel-o35-cm.html
Langs 1 kant spijt van dat ik dit niet genomen heb https://www.kockumsjernverk.com/en/artiklar/baking-pizza-steel-37x32.html maarja de ronde heb ik 40% af betaald, dusja je kan niet klagen uiteraard
Moest ik dit gekocht hebben full price: most likely wel. Is het het geld waard: Ik denk van wel
Note: ik heb dit zelf gekocht en niet gekregen ofzo, dus geen sponsor gedoe ofzo, maar ben er gewoon meer dan tevreden van
Dat is een Kockums Jernverk pizza steel plate (zo een 6mm dik, weegt ongeveer 4,5-5kg)
Dus tijd om pizza te maken, deeg deze middag om +-12u30 gemaakt, na anderhalf uur was de kom al vol, dan maar in de koelkast gezet
Bolletjes gemaakt om 16u15-30 ergens
Hadden er maar 4 nodig, maar schoot nog wat over, wie weet mislukt er eentje ofzo.
De setup op mijn weber. Ik gebruik een slow n sear van only fire (hoeft niet perse), maar dan is de hitte meer geconcentreerd
Ik plaats 8 vuurvaste bakstenen op elkaar (komen van de gamma), daarop de kolenmandjes en dan de plaat.
Ik heb op nog geen jaar tijd een rooster (origineel van weber) naar de kl**** geholpen met hoge temperaturen omdat dit daar blijbkaar tegen kan, dus maar andere manier zoeken.
Op die kolenmandjes komt dus de steen/plaat zelf. Zelfde setup als 2 weken geleden eigenlijk, maar toen was het een pizza steen die bij mijn pizza kit zat (onlyfire pizzaring)
Kolen aanmaken en zo ziet het eruit met kolen erin
Ik gebruik een grote weber kolenstarter voor 3/4de vol. 1 laagje onderaan in die slow n sear en leg 4 kolen links en rechts. Daar leg ik een brandende briket op zowel links als rechts en een halve Fior di Brace geperste hout briket, deze geven echt inmens hitte af. Een hele in zijn geheel is teveel, zo heb ik van mijn weber performer van de vent het plastiek gesmolten bijvoorbeeld.
Ring erop en na 5 minuten had ik zo een 257 graden in het midden, dus dat komt zeker goed
1 van de pizza's tussendoor geen temp meer genomen, zat aan zo een 300 graden, nog wat weinig, maar toch al maar de eerste erop
De temp op de dome thermometer en aan de zijkant van die pizzameter (net geen 350)
Ondertussen toch maar verder pizza maken (wat rommelig)
Enja er stond geen bier meer koud geen Stella of Desperados, dus maar blikje jupiler genomen (ben Stella drinker !)
1 van de pizza's aan de onderkant, kon meer zijn, maar meer dan lekker genoeg
Ja wij maken geen echte napolitaanse, het mag iets dikker zijn
Was weer lekker
Nu de stalen plaat ... is het het geld waard of niet ?
Het warmt veel sneller op als een pizzasteen, mijn pizzasteen vorige week was bijvoorbeeld nog geen 250 graden na een half uur
Vandaar dus de aankoop van dit
Waarom geen rooster meer ? Bijvullen is een ramp met een rooster, zelf met een weber rooster omgedraaid ofzo. Hier kan ik gewoon overaal blokje hout of dit bijgooien. Ik heb nu op iets minder dan een jaar tijd zo een 20x pizza gebakken op mijn weber, en al verschillende manier geprobeerd, met mandjes, met slow n sear, zonder mandjes, met hout, met geperste hout brikketten etc. Maar dus om geen rooster meer naar de ***** te helpen ben ik dus met die vuurvaste stenen gestaped afkomen. De pizzasteen alleen op die stenen, was een ramp. Op die kolenbakjes ging nog iets beter. Volgende keer 2-3 brikketen gewoon in die mandjes steken.
Maar zo een pizzasteen (die van mij is 1,5cm dik ofzo) vind ik persoonlijk nogal fragiel. Met deze plaat moet je al veel verkeer doen om deze in 2 te krijgen. Met de steen zag de pizza onderaan gewoon "wit", dus geen print op ofzo. Was zeker niet slecht, maar had al lang genoeg gewacht. Hiermee was ik na 15 minuten aan het bakken en was het gewoon goed. De plaat had nog iets warmer gemogen zodat de bovenkant iets minder was. Maar de zoon en de dochter vonden de pizza superlekker (maar vinden ze elke keer). Ook tussen de pizza's was er bijna geen temperatuur verschil dus je moet niet wachten, je kan echt eentje afhalen en eentje opleggen.
Nu deze plaat kost +- 100 euro, je kan ze goedkoper vinden ook, en ik heb een korting van 40% gehad, dan was het wel een gokje waard. Maar dus om pizza te maken best wel goed en tevreden mee. Beter dan een pizzasteen. Je kan dit dus ook in de oven gebruiken, niet dat we dat van plan zijn, niks zo plezant als die vlammen zien utieraard. Maar op de site van Kockums staan ook foto's te gebruiken gewoon als plancha. Aangezien ik nog niks in die aard heb ... een deze ook eens smashburgers hier op proberen
Plaat kwam "pre seasoned", gewoon is afgekuist en laten drogen. Heb ze ondertussen wel extra paar lagen olie gegeven, als het dan toch al warm is, gebruik van maken uiteraard
Link naar de plaat : https://www.kockumsjernverk.com/en/artiklar/baking-pizza-steel-o35-cm.html
Langs 1 kant spijt van dat ik dit niet genomen heb https://www.kockumsjernverk.com/en/artiklar/baking-pizza-steel-37x32.html maarja de ronde heb ik 40% af betaald, dusja je kan niet klagen uiteraard
Moest ik dit gekocht hebben full price: most likely wel. Is het het geld waard: Ik denk van wel
Note: ik heb dit zelf gekocht en niet gekregen ofzo, dus geen sponsor gedoe ofzo, maar ben er gewoon meer dan tevreden van