- Berichten
- 228
waar koop je online turf om mee te roken ? Gaat dit gemakkelijk om de vlam er in te krijgen ? Ga ik nog mijn eigen whisky kunnen roken met turf een goedkoper alternatief voor een goeie ardberg of een laphroaig
[/quote]
Rook aan de whisky komt door de Barley te drogen met turf. De rooksmaak zit dus al aan de Barley voordat het distilleerproces begint.
Ik citeer
De rokerige whisky is steeds meer in opkomst en juist veel jonge mannen weten deze whisky te vinden. Hoe komt het nu dat de whisky naar rook smaakt? Om alcohol te maken uit graan moet er eerst gemout worden, in dit proces word het zetmeel in de korrel omgezet in suikers. De korrel moet hiervoor ontkiemen maar dit proces moet ook weer tijdig gestopt worden omdat anders het plantje de suikers gaat gebruiken om te groeien. Het is de bedoeling om de kiem te drogen en zo het proces van ontkiemen te stoppen, dit kan met hete lucht en met rook van een turf gestookt vuur. De hete lucht zal het proces stoppen maar zonder hierbij smaak af te geven. Wanneer er echter rook van turf gebruikt word, zal deze rook een intense rooksmaak aan de mout meegeven. De intensiteit van de rook word uitgedrukt in het ppm gehalte, hoe hoger hoe intenser de smaak. Hier wil ik wel aan toevoegen dat dit ppm gehalte een niet gecontroleerde en wetenschappelijke onderbouwing heeft. Er wordt soms best een beetje kritisch naar het ppm gehalte gekeken en niet onterecht lijkt mij. We weten namelijk niet wanneer een kiem exact verzadigd is en dus wanneer hij stopt met het opnemen van de rook. Het wil dus niet altijd zeggen dat wanneer je de mout maar langer laat liggen, dat hij dus dan ook maar meer rooksmaak zal bevatten.
Veel mensen denken dat het branden van de vaten dat veroorzaakt. Dat is niet het geval zoals hierboven blijkt. Het branden van de vaten zou wel voor extra kleur en smaak zorgen (vanille).
[/quote]
Rook aan de whisky komt door de Barley te drogen met turf. De rooksmaak zit dus al aan de Barley voordat het distilleerproces begint.
Ik citeer
De rokerige whisky is steeds meer in opkomst en juist veel jonge mannen weten deze whisky te vinden. Hoe komt het nu dat de whisky naar rook smaakt? Om alcohol te maken uit graan moet er eerst gemout worden, in dit proces word het zetmeel in de korrel omgezet in suikers. De korrel moet hiervoor ontkiemen maar dit proces moet ook weer tijdig gestopt worden omdat anders het plantje de suikers gaat gebruiken om te groeien. Het is de bedoeling om de kiem te drogen en zo het proces van ontkiemen te stoppen, dit kan met hete lucht en met rook van een turf gestookt vuur. De hete lucht zal het proces stoppen maar zonder hierbij smaak af te geven. Wanneer er echter rook van turf gebruikt word, zal deze rook een intense rooksmaak aan de mout meegeven. De intensiteit van de rook word uitgedrukt in het ppm gehalte, hoe hoger hoe intenser de smaak. Hier wil ik wel aan toevoegen dat dit ppm gehalte een niet gecontroleerde en wetenschappelijke onderbouwing heeft. Er wordt soms best een beetje kritisch naar het ppm gehalte gekeken en niet onterecht lijkt mij. We weten namelijk niet wanneer een kiem exact verzadigd is en dus wanneer hij stopt met het opnemen van de rook. Het wil dus niet altijd zeggen dat wanneer je de mout maar langer laat liggen, dat hij dus dan ook maar meer rooksmaak zal bevatten.
Veel mensen denken dat het branden van de vaten dat veroorzaakt. Dat is niet het geval zoals hierboven blijkt. Het branden van de vaten zou wel voor extra kleur en smaak zorgen (vanille).