- Berichten
- 10.082
Hoi BBQ-collega's,
Vroeger, in een bijna vergeten verleden, werd bij ons vlees cremeren bbq-en genoemd. Je kent het wel, bbq-en hollandse stijl. Kolen in een bak smijten, ruim voldoende aanmaakblokjes erbij zodat het goed fikte en de kolen snel warm waren, als eerste de speklappen erop want de kolen brandden nog niet voluit en met het druipende vet kon je de kolen flink aanjagen, enz. enz.
Vervolgens als een malle het (voor- gemarineerde en -gegaarde) vlees erop om erachter te komen dat er niemand meer honger heeft omdat het stokbrood met kruidenboter al op is
Wat een tijden waren dat zeg.
Maar wat er ook regelmatig gebeurde was een straat-bbq. De hele straat ging samen bbq-en. Natuurlijk de bekende spek, worst, saté, want men wist niet beter.
En zo vormde zich bij mij het idee van het onderwerp van de fotowedstrijd.
Ouderwets bbq-en met de hele straat = old skool street food
Maar natuurlijk geen gecremeer en voor-gegaarde gerechten meer. Das passé.
Hier mijn verslag van een mix van vroeger en nu.
Het vlees is zoals vroeger, kipkluifjes, speklappen en hamburgers. Maar met de kennis van nu uiteraard zelf kruiden en marineren met zelfgemaakte rub en marinade. De rub (voor de spek en de helft vd kip) is geïnspireerd op de basis rub van Noskos. De marinade voor de helft van de kipkluifjes is een van hoisinsaus, soja saus en honing.
Vervolgens steken we met de kennis van nu de bbq aan. Gewoon met een brikettenstarter en een directe en indirecte zone creëren.
Naast de old skool sausjes ook een met de kennis van nu zelf ingelegde rode ui erbij
(wat is dat lekker zeg)
Eerst even wat burgers op de bbq. Meteen ook de kipjes want die kunnen wel ff een tijdje liggen totdat het vlees fall of the bone is. De burgers en kipjes kunnen even indirect gaan genieten van een vleugje eikenrook.
vlees=old skool, techniek=kennis van nu
Zo zag het er vroeger dus NIET uit:
Ff old skool afgrillen
En ja, bij de huidige tijd horen ook vega-burgers (die had je vroeger niet
)
En dan eindelijk zijn de burgers klaar. Een beetje plantaardige dingen erbij, sausjes, de ingelegde uitjes
, beetje salade en een volkoren broodje. Op een of andere manier waren de burgers vroeger van ons pa toch anders 
Hierna een zoete puntpaprika gevuld met geitenkaas, walnoten en honing. Lekkere kennis van nu.
De kippjes mogen nog lekker blijven liggen
Zo, en na deze vega-streetfood schakelen we weer naar echt old skool: SPEKLAPPEN!!!
Eerst ff new-style indirect en daarna ouderwets afgrillen voor een knapperig zwoerdje
En toen, toen waren eindelijk de kipjes klaar. Voor ons is dit een ultiem borrelhapje. Lekker met een vol buikje nagenieten en niet van die lekkere kipkluifjes af kunnen blijven. Wat zijn ze toch lekker.
Het was weer ouderwets lekker bbq-en vandaag.
Gelukkig met de kennis van nu is er niemand ziek geworden. Geen verbrande of rauwe stukken vlees.
Dank voor het kijken
Rick
Vroeger, in een bijna vergeten verleden, werd bij ons vlees cremeren bbq-en genoemd. Je kent het wel, bbq-en hollandse stijl. Kolen in een bak smijten, ruim voldoende aanmaakblokjes erbij zodat het goed fikte en de kolen snel warm waren, als eerste de speklappen erop want de kolen brandden nog niet voluit en met het druipende vet kon je de kolen flink aanjagen, enz. enz.
Vervolgens als een malle het (voor- gemarineerde en -gegaarde) vlees erop om erachter te komen dat er niemand meer honger heeft omdat het stokbrood met kruidenboter al op is

Wat een tijden waren dat zeg.

Maar wat er ook regelmatig gebeurde was een straat-bbq. De hele straat ging samen bbq-en. Natuurlijk de bekende spek, worst, saté, want men wist niet beter.
En zo vormde zich bij mij het idee van het onderwerp van de fotowedstrijd.
Ouderwets bbq-en met de hele straat = old skool street food
Maar natuurlijk geen gecremeer en voor-gegaarde gerechten meer. Das passé.
Hier mijn verslag van een mix van vroeger en nu.
Het vlees is zoals vroeger, kipkluifjes, speklappen en hamburgers. Maar met de kennis van nu uiteraard zelf kruiden en marineren met zelfgemaakte rub en marinade. De rub (voor de spek en de helft vd kip) is geïnspireerd op de basis rub van Noskos. De marinade voor de helft van de kipkluifjes is een van hoisinsaus, soja saus en honing.
Vervolgens steken we met de kennis van nu de bbq aan. Gewoon met een brikettenstarter en een directe en indirecte zone creëren.
Naast de old skool sausjes ook een met de kennis van nu zelf ingelegde rode ui erbij

Eerst even wat burgers op de bbq. Meteen ook de kipjes want die kunnen wel ff een tijdje liggen totdat het vlees fall of the bone is. De burgers en kipjes kunnen even indirect gaan genieten van een vleugje eikenrook.
vlees=old skool, techniek=kennis van nu
Zo zag het er vroeger dus NIET uit:
Ff old skool afgrillen
En ja, bij de huidige tijd horen ook vega-burgers (die had je vroeger niet

En dan eindelijk zijn de burgers klaar. Een beetje plantaardige dingen erbij, sausjes, de ingelegde uitjes


Hierna een zoete puntpaprika gevuld met geitenkaas, walnoten en honing. Lekkere kennis van nu.
De kippjes mogen nog lekker blijven liggen
Zo, en na deze vega-streetfood schakelen we weer naar echt old skool: SPEKLAPPEN!!!
Eerst ff new-style indirect en daarna ouderwets afgrillen voor een knapperig zwoerdje
En toen, toen waren eindelijk de kipjes klaar. Voor ons is dit een ultiem borrelhapje. Lekker met een vol buikje nagenieten en niet van die lekkere kipkluifjes af kunnen blijven. Wat zijn ze toch lekker.
Het was weer ouderwets lekker bbq-en vandaag.
Gelukkig met de kennis van nu is er niemand ziek geworden. Geen verbrande of rauwe stukken vlees.

Dank voor het kijken
Rick