Beef en Steak

Nagelhout 2025

 

FJB13

Kooltjesharker
Berichten
104
Goedenavond allemaal,

Veluwsebob, bedankt voor het attenderen van deze topic haha.

Ik zal even kijken hoe ik dit het best kan beschrijven.. Nagelhout is een delicatesse uit het Oosten van Nederland. (Wij wonen in Zuid Oost Drenthe en voor de geïnteresseerden, ik ben diegene met de groene trui).

Het recept is natuurlijk ons geheim, bij de slager ben je al gauw 80-90 euro kwijt voor zo'n stuk.

Het wordt gemaakt van rundermuis, 2 stuks per koe (bij de bil).

We gaan dit licht koken tot het licht is dicht geslagen en hierna gaan we het met de 'geheime kruiden' insmeren.

Een week of 3a4 lucht drogen. En dan.....

Bij de hapjes zelf grillworst gemaakt, geen foto's van het maken helaas en natuurlijk broodjes hamburger met pulled pork voorgeschoteld bij m'n vrienden...

Foto's (laatste) van resultaat zijn van vorig jaar 😉

20251130_151033.jpg


20251130_151036.jpg


20251130_151938.jpg


20251130_152002.jpg


20251130_152015.jpg


20251130_152300.jpg


20251130_154522.jpg


20251130_155321.jpg


20251130_161824.jpg


20251130_162353(0).jpg


20251130_165241.jpg


20251129_165226.jpg


20251129_165654.jpg


20251130_083113.jpg


20251130_154259.jpg


20251130_172050.jpg


20251130_151022.jpg


Screenshot_20251130_180132_WhatsApp.jpg


Screenshot_20251130_180135_WhatsApp.jpg
 
Laatst bewerkt:
Mooie bezigheid is dat geweest met jullie alle daar 👌🏻

Nu maak ik regelmatig authentiek Nagelhout volgens een mooi verkregen recept uit 1870. Ik gebruik daar niet anders dan (geen keukenzout, dat gebruikte ze destijds) maar nitrietzout ,nootmuskaat en kruidnagel voor. Dit pekel ik voor een aantal weken en dan
wordt al dat niet (ligt aan de temperatuur buiten gedroogd anders gaat het de Dry Age in voor een aantal weken.Mijn vraag rijst nu ook waarom jullie de de rundermuis dicht schroeien? Was nut daarvan? Zoiets deden ze “vroeger” ook niet.

Het Nagelhout ziet er wel lekker uit! Had het graag eens willen proeven met jullie “geheime” kruiden mix
 
Ah leuk, nog meer nagelhout liefhebbers.
Doe je dit het hele jaar door?

Wij eigenlijk 1 x per jaar als traditie, een dondersmooie traditie waarbij de dranken rijkelijk vloeien en de muzikale noten uit de radio komen.

Onze pekel bestaat ook voornamelijk uit Nitrietzout, nootmuskaat, kruidnagel, maar ook peper. De verhouding dat doet 't 'm hé.

Wellicht hadden ze in 1870 nog niet zo'n handig gaspitje dan wij tegenwoordig 😉.
Nee zonder grappen, wij doen het ook volgens een oud familierecept en hierin kookten ze het altijd van te voren, echt licht hoor. Max 10 seconden.

Om een aantal redenen, voornamelijk omdat het koken het zout en de kruiden in het vlees beter laat doordringen en het de houdbaarheid verlengt. Ook kan het koken de droogtijd verkorten. Althans, ons recept haha.

Nu nog een week of 3 wachten en dan is het gereed voor consumptie. Wij drogen dit in een goed geventileerde kamer bij een temperatuur van net iets onder de 20°.

In grote lijnen zullen we hetzelfde werken gok ik, of niet?

Fijne avond!
 
Leuk, ziet er goed uit!
Hier nog een liefhebber, er ligt nog een stuk in de pekel 👍.
 
Leuk, ziet er goed uit!
Hier nog een liefhebber, er ligt nog een stuk in de pekel 👍.
Ah medeliefhebber!

Er ligt nog een stuk in de pekel?
Hoe bedoel je dit? Hoe lang pekel je?

Wij gaan ze koken, pekelen en hangen ze op voor een week of 3 voor we de snijmachine uit de kast pakken haha
 
Terug
Bovenaan Onderaan