- Berichten
- 537
En waarschijnlijk, door mijn eigen onkunde, ook vast niet de laatste B-)
Gisteren mijn eerste sessie met mijn nieuwe speeltje, Weber One Touch Premium 47cm, gehouden om kennis te maken en aan elkaar te wennen.
Stookte ik voorheen op een bouwmarkt Q, wil ik toch een stapje verder gaan en het proces beter onder controle krijgen. Ignorance is bliss gaat wel een beetje op, want mijn bouwmarkt beestje vulde ik gewoon met driekwart of iets meer starter weber briketten en dan gaan met de banaan. Geen thermometer dus aanrommelen en goed opletten dat het niet zwart wordt.
Nu ik een 'echte' Q heb, moet het natuurlijk iets serieuzer en gaat het ook direct mis lijkt het
Ik heb netjes 30 briketten in de starter gedaan, volgens instructie in de handleiding, en die, nadat ze heet waren geworden, aan ??n kant van de ketel gelegd, om voor de saucijsjes ook een indirecte zone te hebben. Deksel erop, schuif boven open, schuif beneden open, en de zaak warm laten worden. Het luchtrooster van de deksel netjes boven het deel gehangen waar geen kooltjes zitten.
De temperatuur steeg vrij snel naar 250 graden en aangezien ik 180-200 wilde heb ik daarna de schuif onder vrijwel helemaal dicht gedaan. Daarna ik denk een krap half uurtje gewacht tot de temperatuur gedaald was tot de gewenste 180-200 graden.
Daarna haal ik de deksel eraf en leg er wat vlees op. Deksel er weer op en dan zie je, logischerwijs, dat de temperatuur direct enorm gedaald is. De temperatuur steeg langzaam weer naar 170-180 graden dus ik was wel tevreden.
Maar.. nadat ik het vlees voor de tweede ronde erop gelegd had, en de deksel er dus weer even af geweest was, was de temperatuur weer een stuk gedaald. En de temperatuur wilde toen niet meer hoger worden dan 150 graden. Ik heb vervolgens de onderschuif weer helemaal open gedaan (boven is altijd helemaal open gebleven) en de rest van mijn vleesch erop bereid. Maar de temperatuur wilde niet meer boven de 150 graden uitstijgen ook al wachtte ik een half uur of uur.
Dit zijn vast beginnersissues maar... wat deed ik nou verkeerd???? Ik gebruik de briketten van Weber (in kokos moet ik me nog eens gaan verdiepen) en dat ging in de bouwmarkt Q altijd prima. Dat ding werd behoorlijk heet en bleef dat ook zeker wel 2-3 uur. Weliswaar zat daar geen thermometer in, maar aan het sissen van het vlees en zo kun je wel afleiden dat iets heet is of zeer heet
Een ding dat ik in ieder geval anders doe, conform de handleiding, is minder briketten gebruiken. 30 briketten is net een halve starter vol en ??n laagje in de weber (op de helft waar kolen liggen natuurlijk). Bij mijn oude queue gooide ik de starter altijd driekwart of net niet vol en gooide dat dan in de helft van de Q.
Nu weet ik dat je moet spelen met je apparaat (we hebben het hier over de Q) en experimenteren, maar dit teleurstellende gebrek aan temperatuur controle had ik toch niet echt verwacht eerlijk gezegd.
Meesters, geef mij wijsheid
Zo trouwens ook fijn zijn als er een paar vlees beginners tips gegeven konden worden. Ik wil de Q eigenlijk meer deel laten uitmaken van mijn 'normale' kookproces en niet steeds de afgezaagde hamburger en saucijs erop leggen. Maar wat voor vlees kun je als beginner toch met succes bereiden en zo vari?ren? Ik hoor het graag.
Gisteren mijn eerste sessie met mijn nieuwe speeltje, Weber One Touch Premium 47cm, gehouden om kennis te maken en aan elkaar te wennen.
Stookte ik voorheen op een bouwmarkt Q, wil ik toch een stapje verder gaan en het proces beter onder controle krijgen. Ignorance is bliss gaat wel een beetje op, want mijn bouwmarkt beestje vulde ik gewoon met driekwart of iets meer starter weber briketten en dan gaan met de banaan. Geen thermometer dus aanrommelen en goed opletten dat het niet zwart wordt.
Nu ik een 'echte' Q heb, moet het natuurlijk iets serieuzer en gaat het ook direct mis lijkt het

Ik heb netjes 30 briketten in de starter gedaan, volgens instructie in de handleiding, en die, nadat ze heet waren geworden, aan ??n kant van de ketel gelegd, om voor de saucijsjes ook een indirecte zone te hebben. Deksel erop, schuif boven open, schuif beneden open, en de zaak warm laten worden. Het luchtrooster van de deksel netjes boven het deel gehangen waar geen kooltjes zitten.
De temperatuur steeg vrij snel naar 250 graden en aangezien ik 180-200 wilde heb ik daarna de schuif onder vrijwel helemaal dicht gedaan. Daarna ik denk een krap half uurtje gewacht tot de temperatuur gedaald was tot de gewenste 180-200 graden.
Daarna haal ik de deksel eraf en leg er wat vlees op. Deksel er weer op en dan zie je, logischerwijs, dat de temperatuur direct enorm gedaald is. De temperatuur steeg langzaam weer naar 170-180 graden dus ik was wel tevreden.
Maar.. nadat ik het vlees voor de tweede ronde erop gelegd had, en de deksel er dus weer even af geweest was, was de temperatuur weer een stuk gedaald. En de temperatuur wilde toen niet meer hoger worden dan 150 graden. Ik heb vervolgens de onderschuif weer helemaal open gedaan (boven is altijd helemaal open gebleven) en de rest van mijn vleesch erop bereid. Maar de temperatuur wilde niet meer boven de 150 graden uitstijgen ook al wachtte ik een half uur of uur.
Dit zijn vast beginnersissues maar... wat deed ik nou verkeerd???? Ik gebruik de briketten van Weber (in kokos moet ik me nog eens gaan verdiepen) en dat ging in de bouwmarkt Q altijd prima. Dat ding werd behoorlijk heet en bleef dat ook zeker wel 2-3 uur. Weliswaar zat daar geen thermometer in, maar aan het sissen van het vlees en zo kun je wel afleiden dat iets heet is of zeer heet

Een ding dat ik in ieder geval anders doe, conform de handleiding, is minder briketten gebruiken. 30 briketten is net een halve starter vol en ??n laagje in de weber (op de helft waar kolen liggen natuurlijk). Bij mijn oude queue gooide ik de starter altijd driekwart of net niet vol en gooide dat dan in de helft van de Q.
Nu weet ik dat je moet spelen met je apparaat (we hebben het hier over de Q) en experimenteren, maar dit teleurstellende gebrek aan temperatuur controle had ik toch niet echt verwacht eerlijk gezegd.
Meesters, geef mij wijsheid

Zo trouwens ook fijn zijn als er een paar vlees beginners tips gegeven konden worden. Ik wil de Q eigenlijk meer deel laten uitmaken van mijn 'normale' kookproces en niet steeds de afgezaagde hamburger en saucijs erop leggen. Maar wat voor vlees kun je als beginner toch met succes bereiden en zo vari?ren? Ik hoor het graag.