Gisteren mijn eerste low and slow sessie gehad. Het eind resultaat was om je vingers bij af te likken en heeft direct elke restaurant ervaring in perspectief gezet. (Ik was reeds gewaarschuwd door jullie). Het was een testje, dus een kilo spareribs was voldoende. Achteraf spijt natuurlijk, de spareribs verdampten sneller als het water in de waterpan.
Tot zo ver het goede nieuws, want geheel probleemloos ging het ook niet en tips voor een volgende poging zijn altijd welkom.
Het begon al bij het aansteken van de briketten, of beter gezegd, het niet aankrijgen van de briketten. Ik wilde in eerste instantie kijken of ik de snakemethode kon gebruiken, echter kreeg ik de briketten niet echt lekker aan. Ik heb wel een brikettenstarter, geen looftlighter o.i.d. Als dat laatste een oplossing zou zijn, dan hoor ik graag de ervaringen met verschillende types van jullie.
Uiteindelijk, mede gezien de tijd, maar toch ook wel een stukje ergernis teruggevallen op de BR houtskool van ForGrill. Het aansteken hiervan was een eitje en ik kon toch aan de slag. De snake die ik in eerste instantie had klaargelegd heb ik ook maar verdeeld over de kolenmand en de starter vol met houtskool er bovenop gekiept.
Achteraf gezien was de kolenmand niet goed genoeg gevuld. Dus in eerste instantie bleef de temperatuur tussen de 103-107 graden zweven(eerste 3 uur). Met uitzondering van 1 moment waarbij het temperatuuralarm van de roosterprobe ineens af ging. De temperatuur schoot omhoog naar de 130 graden, gelukkig kon ik door het alarm snel ingrijpen. Wat bleek nu, de waterschaal was leeg #-o
Later toen ik een aardige hoeveelheid kolen had bijgelegd steeg de temp tot de 114 graden. Dit was voor de 2 en 1 stap het geval, waarbij ik bij het laatste uur de luchttoevoer bijna geheel had afgeknepen, omdat de temperatuur verder steeg richting de 117 graden. Pas dat laatste uur daalde de temperatuur langzaam naar de 109 graden.
Misschien heb ik het mis, maar mijn gevoel zegt dat de waterschaal mij gered heeft van het feit dat de kolen eigenlijk veel te heet brandden. Ik had de waterschaal behoorlijk goed gevuld en het water verdampte op hoog tempo (voor mijn gevoel, heb tenslotte nog weinig ervaring).
enfin.
Het recept wat ik heb gevolgd is de Kentucky Whiskey Spareribs van MeleBest: https://melebest.nl/kentucky-whiskey-spareribs/
Ribs in de verpakking (van Aalvink)
De ingredi?nten voor de rub.
In de rub
De Q
Ribs op de Q
Na de eerste 3 uur zagen de ribs er zo uit. Hup, de folie in en 2 uur op de Q
De glaze even klaar gemaakt
en ze mochten nog een uurtje terug op de Q.
Het eindresultaat
Het vlees viel bijna van de botten, maar had nog een klein beetje bite.
Toen ik de ribs op tafel zette had de zelf gemaakte zoete aardappelfriet van de vrouw nog enkele minuutjes nodig. De spareribs verdwenen echt nog voor de friet er was.
Wat heb ik nu geleerd?
- Begin op tijd, dat heeft mij nu ook gered.
- De BR houtskool wordt toch best wel heet, toch meer investeren in de briketten aankrijgen?
- De kolenmand goed genoeg vullen.
- Looftlighter o.i.d. aanschaffen?
- De WeGrill probes icm de app zijn fantastisch, het bereik (bluetooth) is echter kut.
- Meer vlees :')
Tot zo ver het goede nieuws, want geheel probleemloos ging het ook niet en tips voor een volgende poging zijn altijd welkom.
Het begon al bij het aansteken van de briketten, of beter gezegd, het niet aankrijgen van de briketten. Ik wilde in eerste instantie kijken of ik de snakemethode kon gebruiken, echter kreeg ik de briketten niet echt lekker aan. Ik heb wel een brikettenstarter, geen looftlighter o.i.d. Als dat laatste een oplossing zou zijn, dan hoor ik graag de ervaringen met verschillende types van jullie.
Uiteindelijk, mede gezien de tijd, maar toch ook wel een stukje ergernis teruggevallen op de BR houtskool van ForGrill. Het aansteken hiervan was een eitje en ik kon toch aan de slag. De snake die ik in eerste instantie had klaargelegd heb ik ook maar verdeeld over de kolenmand en de starter vol met houtskool er bovenop gekiept.
Achteraf gezien was de kolenmand niet goed genoeg gevuld. Dus in eerste instantie bleef de temperatuur tussen de 103-107 graden zweven(eerste 3 uur). Met uitzondering van 1 moment waarbij het temperatuuralarm van de roosterprobe ineens af ging. De temperatuur schoot omhoog naar de 130 graden, gelukkig kon ik door het alarm snel ingrijpen. Wat bleek nu, de waterschaal was leeg #-o
Later toen ik een aardige hoeveelheid kolen had bijgelegd steeg de temp tot de 114 graden. Dit was voor de 2 en 1 stap het geval, waarbij ik bij het laatste uur de luchttoevoer bijna geheel had afgeknepen, omdat de temperatuur verder steeg richting de 117 graden. Pas dat laatste uur daalde de temperatuur langzaam naar de 109 graden.
Misschien heb ik het mis, maar mijn gevoel zegt dat de waterschaal mij gered heeft van het feit dat de kolen eigenlijk veel te heet brandden. Ik had de waterschaal behoorlijk goed gevuld en het water verdampte op hoog tempo (voor mijn gevoel, heb tenslotte nog weinig ervaring).
enfin.
Het recept wat ik heb gevolgd is de Kentucky Whiskey Spareribs van MeleBest: https://melebest.nl/kentucky-whiskey-spareribs/
Ribs in de verpakking (van Aalvink)
De ingredi?nten voor de rub.
In de rub
De Q
Ribs op de Q
Na de eerste 3 uur zagen de ribs er zo uit. Hup, de folie in en 2 uur op de Q
De glaze even klaar gemaakt
en ze mochten nog een uurtje terug op de Q.
Het eindresultaat
Het vlees viel bijna van de botten, maar had nog een klein beetje bite.
Toen ik de ribs op tafel zette had de zelf gemaakte zoete aardappelfriet van de vrouw nog enkele minuutjes nodig. De spareribs verdwenen echt nog voor de friet er was.
Wat heb ik nu geleerd?
- Begin op tijd, dat heeft mij nu ook gered.
- De BR houtskool wordt toch best wel heet, toch meer investeren in de briketten aankrijgen?
- De kolenmand goed genoeg vullen.
- Looftlighter o.i.d. aanschaffen?
- De WeGrill probes icm de app zijn fantastisch, het bereik (bluetooth) is echter kut.
- Meer vlees :')