BasBQ
Beef en Steak

kippie slow en fast

AV

Gemarineerd
Berichten
1.193
plofkippie  12 uur in een brine gehad vannacht
vanmorgen op mn sitter gedrukt en tegen 10nen op mn rookoven geplaats



stuk vetspek op de stomp voordat de kip dr op ging ( aaai) :eek: ;D

doel hiervan is dat t vet smelt en de kip minder uitdroogd van binnen(hoop ik)
bij al mn sessies mop ik  ook de buitenkant met zout vetspek



de rest vanavond: nu stukkie fietsen.

rvs mandje halfvol houtskool


en daarna de (niet gereed) stook opening afgeplakt

en nu maar gaan met die kip dus.


kon t eingelijk ook niet laten om mn rvs rookoventje te testen.
de in en uitlaat zijn  klaar dus wat houd me tegen.

de voelers geplaats



de temperatuur gelijk  opgejaagd tot 180 graden
en na een half uurtje getempert tot 120 graden.


vocht en spekvet druipt al mooi naar benee.t spettert als een frituurpan


nieuw turf gehaald en wat laten drogen op de deksel


inmiddels de temperatuur wat omhoog gestookt.
en toen ging t mis,
telefoon en acuut moest ik ffn weg.
20 minuten later weer terug en bleek t deurtje los te staan.
dr zit nog geen sluiting op dus allu plakfolie gebuikt en deze was gescheurd
temp was nog maar 80 graden.
maar de kern was inmiddels wel 75 graden.
en de kip lang niet op kleur :mad:

toen maar wat ingrepen gedaan tot de kern 85 graden werd en de sessie gestaakt.

de kip nu is van achteren genomen..(oops) :-[ sorry


gefotografeerd wel te verstaan ;D

verder weer wat gebakken aardappel dr bij,

ook nog een kip uut de plastiek braodpuut uit de oven drbij gehaald.
die altijd op kleur komt appel eitje dus

lijkt wel duo penottie  :D
2 kleuren in een pottie

zamengevat : mn rookkip smaakte ondanks de lichte kleur prima.
een lichte turf rooksmaak wat de bedoeling was.
niet droog  mooi gaar borstvlees ondanks de hoge kern temperatuur,
dankzij t spekvet beweer ik.

in en uitlaat  van de oven werkte  boven verwachting perfect
de temperatuur reageerde binnen 5 seconden na t verstellen van de kleppen.
maar dat is meer wat voor mn ander topic.

dank voor de aandacht.ajuu







 
Eh, waar dient dat spekvet voor? Enne om 10:00 uur op de rookoven? Rook je hem koud dan?
 
een aantal foto's zijn wel met een speciaal perspectief genomen.... :-[
 
Leuk projectje!
 
Ben erg benieuwd wat dat spek doet! ???
 
RedFox zei:
een aantal foto's zijn wel met een speciaal perspectief genomen.... :-[

die kip met de strot over de stomp gedrukt ziet dr ook niet uit. :-\
andere positie kan ik m niet nemen(aai alweer dubbelzinnig)
  volgende kip sessie bepaalde delen afdekken met allufolie  misschien ??

MarBQ zei:
Ben erg benieuwd wat dat spek doet! ???

zout spekvet brengt sowieso  smaak aan t vlees.
en vlees droogt minder snel in vindt ik
 
Btw, wat voor smaak heeft die turf?? ???
 
Hoe kom ik in hemelsnaam aan turf??
 
Leuke sessie, jammer dat de inwijding van je oven net niet lekker liep. De kippetjes zien er prima uit, het is dat ik vanavond ook kip heb gehad anders zou ik zeggen kom maar door...
 
marbq: google turfte koop:  dr is zat.

structor:de echte inwijding komt nog en dan gaat de mobiel uit
 
Turf, leuk idee. Ga het zeker ook eens proberen.
 
Dar velletje is wel verklaarbaar hoor, met een hogere temp kleurt deze pas goed op. Een kippie op de WSM gaat prima en smaakt ook prima alleen het velletje blijft wat bleek en wordt minder knapperig.
 
okee.
maar op mn smoker krijg ie wel meer kleur,dus moet op deze ook gaan lukken volgende sessie
 
Mooi dat je je tokkie hebt gescoord AV! Hoe meer tokkies, hoe meer vreugde hier op het forum  ;)
 
RedFox zei:
Mooi dat je je tokkie hebt gescoord AV! Hoe meer tokkies, hoe meer vreugde hier op het forum  ;)

dan wordt het helemaal een gekakel Geert  ;)
 
Mooie "maiden run" ook voor de kip ;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan