- Berichten
- 5.996
De lente is weer in het land, yeah.
Een geweldig excuus om dit gerecht weer te maken, eerlijk gezegd om te plaatsen want wij maken dit wel vaker ongeacht het seizoen.
Griekse Kip met Knoflook, Citroen en Aardappeltjes.
Ingrediënten:
- 1 kilo kip (3 poten) kruiden met kipkruiden (kipkruiden uniek van Beekum)
- 500 ml. Bouillon (500 ml. Water + 2 tl. Vegeta!! (of 1 kipbouillonblokje), snufje kerriepoeder, snufje tijm)
- 750 gram (geschild is ongeveer 1 kilo ongeschild) redelijk vastkokende kleine aardappeltjes in partjes/blokjes (Frieslanders, ronde Opperdoezers, Roseval)
- 1½ tl. Vegeta (of 1 tl. Fleur de Sel)
- 1 tl. Vers gemalen zwarte peper
- ½ tl. Sambal Oelek
- 1 EL. Oregano (gedroogd)
- 1 tl. Rozemarijn (vers, zeer fijn gehakt)
- 5 tenen knoflook geplet met zijkant van koksmes
- 2 citroenen, het sap van ¼ cup + 2 EL. (is totaal 90 ml.)
- ½ cup (120 ml.) EVO (Extra Vergine Olijfolie, bijvoorbeeld van de Arbequina olijf uit Spanje is erg lekker)
Kippenpoten ontdoen van het karkasgedeelte en de kneukel van de poot verwijderen.
Kippenpoten kruiden met kipkruiden (kipkruiden uniek van Beekum: 20-25 gram per kilo) en zet apart afgedekt in de koelkast.
In een ovenschaal (Rudolf) bovenstaande marinade ingrediënten goed mengen.
Vervolgens de geschilde in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm gesneden aardappeltjes toevoegen, weer goed mengen en dit geheel ruim een uur laten marineren.
Vegeta bouillon maken van 500 ml. kokend water, 2 tl. Vegeta, snufje kerriepoeder (Madras)(¼ tl.) en een snufje Tijm (¼ tl.)
Leg/verdeel de 3 kippenpoten op/tussen het gemarineerde aardappelmengsel in de ovenschaal. Zet de schotel indirect op de BBQ en vul aan met de bouillon tot de kippenpoten voor 1/3 onder het vocht staan. De ovenschaal indirect op de BBQ op 180-200 graden Celsius voor 1½ uur.
De gare kip verhuizen naar een (serveer)schaal en inpakken in alu folie om uitdrogen te voorkomen en iets laten afkoelen. Daarna het vlees van de botten halen en het vlees in niet te kleine stukken snijden.en ingepakt in alu folie apart zetten.
Meestal zijn de aardappeltjes nog niet goed gaar, voeg wat bouillon toe (meestal hou je daarna nog iets bouillon over (100 ml.)). De ovenschaal met aardappeltjes en bouillon langer op de Q laten staan tot ze gaar zijn. Dit kan zeker 30 min. tot 60 min. duren.
De ovenschaal van de Q halen, de aardappeltjes goed door de bouillon scheppen. Daarna de gesneden kip er weer bij en weer goed doorscheppen, serveren met Griekse salade (eventueel brood om in de saus te dopen).
Laatst bewerkt:
