Omdat dit gerecht al een tijdje op de todo stond en er weer eens wat ruimte in de planning was de DO weer uit de kast gehaald.
Tijdens een etentje in een Iraans restaurantje kwamen we voor het eerst in aanraking met dit lekkers.
Vandaag de eerste keer dat ik een poging gewaagd heb om in de buurt van het origineel te komen.
Temperatuur heb ik op 100 graden gehouden en terwijl de kip en uien in de DO gingen de boel zwaar in de pruimenrook gezet (proef de ik niet echt terug en kunnen we volgende keer overslaan )
Het resultaat kwam goed in de buurt maar helaas moet er nog wat getuned worden .
Ingredi?nten :
2 uien,, 5 el granaatappelsiroop ( bij oa de Turkse winkel), 250 gr verse walnoten, 500 gr kippendijen (zonder vel en bot) 1 kippenbouillonblokje, 1 tl kurkuma , ? tl gemalen kaneel, ? tl nootmuskaat, ? gemalen zwarte peper, zout, granaatappelpitjes ,takje muntblaadjes eventueel: extra suiker
Voor de rijst: 3 kardamom peulen, 3 kruidnagels en 8 zwarte peperkorrels en een klein stokje kaneel, 250 g langgraan rijst (Basmati) ,0,05 gr saffraan, handje dadels (naar smaak)
Bereiding;:
De walnoten roosteren en later afkoelen.
Kippendijen in stukken snijden en even bruin bakken.
Dan uit de pan halen en bestrooien met wat zout.
Uitjes snipperen en fruiten.
Kurkuma ,kaneel ,nootmuskaat en peper toevoegen.
Vanaf hier is de bereiding indirect.
Kippenvlees tussen de ui leggen, verbrokkel het bouillonblokje erbij en giet er ca. ? liter water bij.
Aan de kook brengen.
De walnoten vermalen (mag best heel fijn)
Half uurtje laten pruttelen .(met deksel)
Gemalen walnoten en granaatappelsiroop toevoegen en nog een uurtje laten pruttelen. (Met deksel).
Af en toe kijken of het niet te droog wordt anders klein beetje water toevoegen.
Nog een kwartiertje zonder deksel.
Als de kip uit elkaar valt is het klaar om te serveren.
De saffraan rijst :
Water op zetten voor de rijst . Fruit in een lepel boter de 3 kardamom peulen, 3 kruidnagels en 8 zwarte peperkorrels en het klein stokje kaneel g en voeg de basmatirijst toe. Voeg kokend water en de saffraan toe tot de rijst onder staat en breng dit de kook. Kook de rijst in ca. 10 min. gaar. Roer af en toe en voeg indien nodig tijdens het koken wat extra water toe. Snij de dadels in stukjes en roer ze door de hete rijst en laat even staan.
Serveren met de granaatappelpitjes en wat munt.
De foto's zijn met de telefoon gemaakt maar geven en aardig beeld van de poging.
Thanks for watching.
Tijdens een etentje in een Iraans restaurantje kwamen we voor het eerst in aanraking met dit lekkers.
Vandaag de eerste keer dat ik een poging gewaagd heb om in de buurt van het origineel te komen.
Temperatuur heb ik op 100 graden gehouden en terwijl de kip en uien in de DO gingen de boel zwaar in de pruimenrook gezet (proef de ik niet echt terug en kunnen we volgende keer overslaan )
Het resultaat kwam goed in de buurt maar helaas moet er nog wat getuned worden .
Ingredi?nten :
2 uien,, 5 el granaatappelsiroop ( bij oa de Turkse winkel), 250 gr verse walnoten, 500 gr kippendijen (zonder vel en bot) 1 kippenbouillonblokje, 1 tl kurkuma , ? tl gemalen kaneel, ? tl nootmuskaat, ? gemalen zwarte peper, zout, granaatappelpitjes ,takje muntblaadjes eventueel: extra suiker
Voor de rijst: 3 kardamom peulen, 3 kruidnagels en 8 zwarte peperkorrels en een klein stokje kaneel, 250 g langgraan rijst (Basmati) ,0,05 gr saffraan, handje dadels (naar smaak)
Bereiding;:
De walnoten roosteren en later afkoelen.
Kippendijen in stukken snijden en even bruin bakken.
Dan uit de pan halen en bestrooien met wat zout.
Uitjes snipperen en fruiten.
Kurkuma ,kaneel ,nootmuskaat en peper toevoegen.
Vanaf hier is de bereiding indirect.
Kippenvlees tussen de ui leggen, verbrokkel het bouillonblokje erbij en giet er ca. ? liter water bij.
Aan de kook brengen.
De walnoten vermalen (mag best heel fijn)
Half uurtje laten pruttelen .(met deksel)
Gemalen walnoten en granaatappelsiroop toevoegen en nog een uurtje laten pruttelen. (Met deksel).
Af en toe kijken of het niet te droog wordt anders klein beetje water toevoegen.
Nog een kwartiertje zonder deksel.
Als de kip uit elkaar valt is het klaar om te serveren.
De saffraan rijst :
Water op zetten voor de rijst . Fruit in een lepel boter de 3 kardamom peulen, 3 kruidnagels en 8 zwarte peperkorrels en het klein stokje kaneel g en voeg de basmatirijst toe. Voeg kokend water en de saffraan toe tot de rijst onder staat en breng dit de kook. Kook de rijst in ca. 10 min. gaar. Roer af en toe en voeg indien nodig tijdens het koken wat extra water toe. Snij de dadels in stukjes en roer ze door de hete rijst en laat even staan.
Serveren met de granaatappelpitjes en wat munt.
De foto's zijn met de telefoon gemaakt maar geven en aardig beeld van de poging.










Thanks for watching.