BasBQ
Beef en Steak

Kerstdiner 2014 - Apple Brined Turkey van Noskos (maar dan veel sneller...)

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.201
Beste BBQ-vrienden,

Hier hadden we op tweede kerstdag de wereldberoemde kalkoen van Noskos:



Helemaal bereid volgens het recept, due met de pekel en en 24 uur drogen en dan langzaam garen bij 160-170?C tot een kern in de borst van 72?C (ik was al van plan tot 75?C in de borst te gaan en nog wat checks te doen met thermapen (ik heb die hele snele blauwe) in de vleugel en de dij, maar in werkelijkheid ging het veel sneller dan verwacht... 15:00 uur erop met lekker veel appelrookhout, en 16:20 uur al een kern van 72?C in de borst... Aaaaargh! dus toen maar gauw de Q bijna dicht gezet en de bijgerechten eruit gestampt... liep allemaal iets anders dan verwacht. Uiteindelijk was de kern in de borst opgelopen naar 80?C maar toch was de kalkoen nog heerlijk mals en helemaal niet droog.

Hier de weg ernaar toe:



Denk maar niet dat de kalkoen nog leeft... het regende zachtjes toen ik hem fotografeerde na 24 uur pekel



Uurtje buiten op temperatuur laten komen en in dat uur de borst terugkoelen met ijs. Werkte goed, de kern in de borst was 2?C bij aanvang van de bereiding op de BGE



Tussendoortje, hoort erbij op kerstdagen vind ik:



En zo hadden we hem aan tafel:



Volgende ochtend na het uitslapen:



Sneeuw op de Q!



En toen gemaakt wat ik eigenlijk NOG lekkerder vindt, Cold Turkey Sandwich!



Bedankt voor het kijken!
 

Leo

Forum Meubilair
 
 
 
Berichten
11.363
ziet er prachtig uit hoor
 

Lin

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.301
Mooi verslagje! Volgens mij was deze kerst zowieso van de snelle kalkoentjes! Er waren meer die daar last van hadden haha.

Zo'n broodje lijkt me ook heerlijk!!
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.201
Ik las dat bij jou ook al... toch gek hoor... ik rekende op 2,5 uur en half uurtje rusten... haha!
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.201
Dank Ceriel, ik hoop de wedstrijd in te kunnen met deze...  ;)
 

Bert

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.598
Mooi kleurtje
 

dave79

Stoker
 
 
 
 
Berichten
384
Als hij na 80 minuten gaar is en zo donker is je temp veel hoger geweest als 170?
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.201
dave79 zei:
Als hij na 80 minuten gaar is en zo donker is je temp veel hoger geweest als 170?

Dat kan ik me ook indenken... T op het rooster met Maverick en dome temperatuur lag ietjes lager gemeten met analoge BGE die ingebouwd is. Leek heel mooi en vooral ook constant. Volgende keer probeer ik echt low and slow 110 graden. De hele donkere kleur was ook door donkere brine en veel rookhout. Hals en puntje borst lag erg dicht bij hete luchtstroom en was daardoor iets te ver gegaan. Velletje was niet echt lekker te eten. Komt door de pekel denk ik... borst was heerlijk, poot nog zaliger en vleugels erg lekker... toch vanochtend op sandwich was Da Bom!  :D
 

dave79

Stoker
 
 
 
 
Berichten
384
Ik ook de zelfde brine en temp gebruikt bij mij 3 kg pino op 170 graden en dat duurde 3 uur. kleur was ook lichter
 

ZBBQZ

Stoker
 
 
 
Berichten
304
Lekker hoor, die sandwich ook!
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.201
Vanochtend weer zo'n sandwich en morgen weer!  :D
 

El Fumarole

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.129
Ziet er bijzonder puik uit man!
 
Bovenaan Onderaan