BasBQ
Beef en Steak

Jamaicaanse kip-rum spiesen met mango! (kan ook alcoholvrij)

Rickert

Vuurmaker
Berichten
65
Dag allemaal,
In een reply op mijn welkomstrondje sprak ik over Jamaicaanse kip-rum spiesen.
Ik heb ze ooit eens voor 40 man gemaakt op een verjaardag en ze keren sindsdien
regelmatig terug. :)
Sander72 was daar wel nieuwsgierig naar dus bij deze deel ik hem met jullie. ;)

Ingredi?nten:
  • 700 gram kippendijfilet
  • 2 mango's
  • 2 limoenen
  • 4 eetlepels donkere rum of kokosmelk
  • 2 eetlepel rietsuikers
  • 2 ? 4 theelepels koekkruiden (op smaak)
  • spiesen of sat?priikkers


Voorbereiding:
Als je houten spiesen of sat?prikkers hebt laat je deze een uur weken onder water.
Een lege drinkfles met de dop er op werkt meestal wel gemakkelijk.

Vlees en marinade:
Snij de kippendijfilet in stukjes van ongeveer 2,5cm. en leg ze in een schaal.
Voeg het sap en de geraspte schil samen met de rum, rietsuiker en de koekkruiden
(naar smaak) toe. Meng dit alles goed door elkaar zodat alle blokjes goed bedekt zijn.
Hou wat marinade over voor later om ze te bestrijken tijdens het grillen.
Laat dit minstens een halve dag afgedekt in de koelkast staan.


Mango:
Snij met een mes de mango in twee stukken, volg de vorm van de pit, daar kom je
toch niet doorheen. Nu kun je de twee helften van elkaar draaien.
Lukt dit niet, dan is je mango nog niet helemaal rijp en is dit een flink gevecht.
Echt erg is dit niet want de mango wordt vanzelf zacht op de bbq.

Snij in de schil de blokjes uit en laat daarbij de schil heel. Maak ze niet te klein.
Druk nu de schil binnenstebuiten, nu kun je de blokjes er zo van af snijden. :)


Rijgen:
Nu komt een mooi karwei, het rijgen, rijg de blokjes kip en mango om en om aan
de spiesen, begin en eindig met een stukje kip.
Bewaar de marinade, die hebben je straks nog nodig.


BBQ-Time!
Nu mag de fik er in!
Zorg dat je vuur niet te heet is, je roostert de spiesen boven 'middelmatig'
hete kolen. Draai de spiesen regelmatig en bestrijk ze regelmatig met de
overgebleven marinade.
Na 6 ? 10 minuten zijn ze klaar.
Check of ze gaar zijn en eet smakelijk!




P.s. wil je ze klaarmaken voor je kleintjes of mag je geen alcohol?
Ik heb ze destijds ook met kokosmelk en wat extra rietsuiker gemaakt en ook
die waren zo op. ;)
 

Sander72

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
4.231
Dank Rick, dat klinkt zalig!

PS let wel even op... je bestrijkt de spiesjes nog een paar keer met de marinade - waar de rauwe kip in zat - en dat is best link. Goed door verhitten of anders: maak een extra marinade die niet in contact is geweest met de kip.
 

Rickert

Vuurmaker
Berichten
65
H? Sander,
Ik heb daar nog nooit problemen mee gehad, ik snap je voorzichtigheid maar ook dat extra likje gaart mee.
Ik zal het recept iets aanpassen zodat het daar meer de tijd
toe krijgt.


H? Sander,
Bedankt voor je opmerking.
Eigenlijk is het suf van mij en heb je gewoon gelijk.
Het zou verkeerde zuinigheid zijn en geen risico's nemen is altijd het beste.
Dus ik heb het recept aangepast met wat extra ingredi?nten voor wat meer marinade.
Kost je slechts een extra limoentje en de rest van de ingredi?nten koop je toch niet per lepel. ;)
 

Rickert

Vuurmaker
Berichten
65
@Ceriel
Sorry, die had ik niet gelezen. :blush:
Is het goed als ik beloof om de foto's over twee weken toe te
voegen? Dan staan ze weer op de planning en kan ik er
gelijk foto's van maken.
 

Ceriel

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.245
Rickert zei:
@Ceriel
Sorry, die had ik niet gelezen. :blush:
Is het goed als ik beloof om de foto's over twee weken toe te
voegen? Dan staan ze weer op de planning en kan ik er
gelijk foto's van maken.
Prima!
 

Rickert

Vuurmaker
Berichten
65
Zoals beloofd, de foto's zijn toegevoegd!
Mooie bijkomstigheid,
Mijn schoonvader had van z'n werk een mooie Weber compactkettle 57cm. gekregen, en die was zo vriendelijk om
deze aan mij te schenken, dus die hebben wij vandaag gelijk mooi ingewijd. :)
 

SandyMan

Pitmaster
 
 
 
Berichten
553
Wauw Rickert, dat ziet er erg goed uit en wat klinkt die marinade heerlijk.
Ik ga deze link onthouden!

Bedankt!
 
Bovenaan Onderaan