- Berichten
- 35
Kip, sate, zalm, spareribs en banaan. Dat klinkt veel! Dat was het ook! Maar wel erg lekker. Jaarlijks doen we met de buurt een BBQ. En de buurt is in dit geval 9 buren die bij toerbeurt de BBQ organiseren. En dit jaar waren wij met onze buren aan de beurt. Elk jaar een geslaagd feest, met soms een thema (Australi? of Itali?), maar wel vooral grillen. En zoals sommigen weten geeft Gerard wel eens een workshop (waarin hij zegt dat grillen niet bbq-en is) en die moet je dan ook in de praktijk brengen. Vooraf de mensen verteld dat deze keer alles in het teken stond van 'vlees' en dat ze daar zelf aan mee mochten helpen, zodat iedereen een beetje de beleving van Barbecuen kon krijgen.
We begonnen op vrijdag met het rubben van de spareribs en de 2 kippen. Vervolgens heb ik uit het boek 'Planet BBQ'de thaise kipsate gemaakt, dus ook de 3 kilo kip gesneden en die marinade gemaakt. Vervolgens in spanning wachten op de volgende dag. Die begon met het halen van een zalm. Deze haal ik tegenwoordig in Ijmuiden op de halkade. Je haalt dan een hele zalm, die wordt afgewogen en betaald en dan wordt hij op de manier schoongemaakt zoals jij dat wilt, in dit geval 2 filets van elk 1 kilo. In de middag werd duidelijk dat de regen toch echt ging vallen, dus toch maar een tent naast de verranda opgezet. Maar voordat we de tent opzetten, hebben we natuurlijk eerst de BBQ aangestoken en de ribs er op gelegd. Dat was rond 14:30 en de buren vertelden 's avonds dat ze maar eens op de uitnodiging waren gaan kijken, omdat ze dachten dat het al begon om 15:00, terwijl op de uitnodiging 17:30 stond ;-) De zalm heb ik ondertussen ook alvast klaargemaakt, eentje met mosterd en basterdsuiker en de andere met Philedelphia(geweldig lekker en droogt de zalm veel minder uit dan de normale kruidenboters) en wat zout en peper. De buurman had wat rabatdelen cederhout geregeld, dus ook die in een emmertje water gezet. Vergat ik toch bijna de suas voor de spareribs, dus snel de saus gemaakt van een recept van het bbqgenottschap, echter ipv honing vooral cherrycoke en een pot kersenjam.
Om 17:30 kwamen de gasten en hebben we eerst een heerlijke bubble uit Frankrijk gedronken; die had ik meegnomen van mijn vakantie van afgelopen jaar. Om 17:45 mocht een van de gasten helpen met moppen van de spareribs en ondertussen hadden we de kippen op de bbq van de buren gezet, die mocht lekker naar de 82C. We hebben de gasten(16 in totaal) nog een keertje uitgelegd dat we niet alles in een hoog tempo er doorheen zouden jagen, maar dat we rustig aan zouden doen.
Daarna kon het eten beginnen en natuurlijk kijkt een aantal mensen een beetje vies bij die spareribs met je handen eten, maar de lofuitingen waren niet van de lucht! Geweldig, hoe doe je dat?, zo heb ik ze nog nooit gegeten!, pittig en zoet door elkaar, hoe krijg je dat voor elkaar? Ik ging bijna naast mijn schoenen lopen, maar dat ging niet want er moest weer gewerkt worden, de kip was klaar. De kip was iets te snel gegaan en de rub wat veeel te scherp. Het vless was er niet minder om! Na de kip ging de sate er op. Ik heb nog nooit zulke lekkere kipsate gegeten! Enorm mals, niet droog, maar ja ik had ook weer een van de gasten met een kwast naast me staan die een kom kokosmelk had en telkens bij het draaien de sate weer insmeerde. Die smaak! in ??n woord: fantastisch! zo rond 2130 een paar dames gevraagd om alvast een pak rolo's doormidden te snijden en de bananen ermee te vullen.
De buurman en ik hebben de zalm gehaald en dat was wel het klapstuk hoor. Normaal een mootje in de folie en nu 2 van die lellen van een kilo. En dan zo hup, op het vuur met hout en al, de tuin begon te ruiken naar cederhout en bij het eten riep iemand: zo krijg je het niet eens in een restaurant, zo lekker! precies goed! En als je dan zegt dat je eigenlijk niets fout kunt doen, geloven ze je niet; houden zo ;-). Op 2 momenten die avond was het muisstil vanwege de smaak van het eten: bij de spareribs en bij de bananen met een bolletje ijs. De rest van de avond was zeer gezellig en de Carmen?re uit Chili smaakte nog steeds goed. om 01:00 vertrokken de laatste gasten en gingen we met een zeer voldaan gevoel naar huis!
De foto's zijn niet van de beste kwaliteit, maar ze geven wel een goede indruk. In chronologische volgorde.
Gerubte spareribs, 8 stuks
Buurman doet gek
Helemaal in het teken van BBQ, zelfs de servetten
De zalm met mosterd en basterdsuiker
De zalm met philedelphia
De saus voor de spareribs
De spareribs op de bbq. net ff teveel briketten, dus de temp liep te snel op
De kippen er op
Het welkomstdrankje
De gasten helpen met moppen
En karameliseren maar
wijntje erbij! Heerlijk!
De bruingebakken dames. Zoals ik al zei, iets te snel en daardoor iets tedonker, maar de smaak was super!
Sate, met een kom kokosmelk om ze steeds weer te bevochtigen
direct vuur en de stokjes boven de alu-schaal, zodat je ze perfect kunt omdraaien (goeie tip uit planet BBQ)
De zalm. Ze vonden de mosterd variant de beste(of anders gezegd de meest aparte) smaak hebben.
Rolo snijden en bananen vullen
De banaantjes er op
zwarte bananen en een bolletje ijs er bij
Het was voor herhaling vatbaar, maar volgend jaar mag iemand anders weer ;-)
Dank voor het lezen!
We begonnen op vrijdag met het rubben van de spareribs en de 2 kippen. Vervolgens heb ik uit het boek 'Planet BBQ'de thaise kipsate gemaakt, dus ook de 3 kilo kip gesneden en die marinade gemaakt. Vervolgens in spanning wachten op de volgende dag. Die begon met het halen van een zalm. Deze haal ik tegenwoordig in Ijmuiden op de halkade. Je haalt dan een hele zalm, die wordt afgewogen en betaald en dan wordt hij op de manier schoongemaakt zoals jij dat wilt, in dit geval 2 filets van elk 1 kilo. In de middag werd duidelijk dat de regen toch echt ging vallen, dus toch maar een tent naast de verranda opgezet. Maar voordat we de tent opzetten, hebben we natuurlijk eerst de BBQ aangestoken en de ribs er op gelegd. Dat was rond 14:30 en de buren vertelden 's avonds dat ze maar eens op de uitnodiging waren gaan kijken, omdat ze dachten dat het al begon om 15:00, terwijl op de uitnodiging 17:30 stond ;-) De zalm heb ik ondertussen ook alvast klaargemaakt, eentje met mosterd en basterdsuiker en de andere met Philedelphia(geweldig lekker en droogt de zalm veel minder uit dan de normale kruidenboters) en wat zout en peper. De buurman had wat rabatdelen cederhout geregeld, dus ook die in een emmertje water gezet. Vergat ik toch bijna de suas voor de spareribs, dus snel de saus gemaakt van een recept van het bbqgenottschap, echter ipv honing vooral cherrycoke en een pot kersenjam.
Om 17:30 kwamen de gasten en hebben we eerst een heerlijke bubble uit Frankrijk gedronken; die had ik meegnomen van mijn vakantie van afgelopen jaar. Om 17:45 mocht een van de gasten helpen met moppen van de spareribs en ondertussen hadden we de kippen op de bbq van de buren gezet, die mocht lekker naar de 82C. We hebben de gasten(16 in totaal) nog een keertje uitgelegd dat we niet alles in een hoog tempo er doorheen zouden jagen, maar dat we rustig aan zouden doen.
Daarna kon het eten beginnen en natuurlijk kijkt een aantal mensen een beetje vies bij die spareribs met je handen eten, maar de lofuitingen waren niet van de lucht! Geweldig, hoe doe je dat?, zo heb ik ze nog nooit gegeten!, pittig en zoet door elkaar, hoe krijg je dat voor elkaar? Ik ging bijna naast mijn schoenen lopen, maar dat ging niet want er moest weer gewerkt worden, de kip was klaar. De kip was iets te snel gegaan en de rub wat veeel te scherp. Het vless was er niet minder om! Na de kip ging de sate er op. Ik heb nog nooit zulke lekkere kipsate gegeten! Enorm mals, niet droog, maar ja ik had ook weer een van de gasten met een kwast naast me staan die een kom kokosmelk had en telkens bij het draaien de sate weer insmeerde. Die smaak! in ??n woord: fantastisch! zo rond 2130 een paar dames gevraagd om alvast een pak rolo's doormidden te snijden en de bananen ermee te vullen.
De buurman en ik hebben de zalm gehaald en dat was wel het klapstuk hoor. Normaal een mootje in de folie en nu 2 van die lellen van een kilo. En dan zo hup, op het vuur met hout en al, de tuin begon te ruiken naar cederhout en bij het eten riep iemand: zo krijg je het niet eens in een restaurant, zo lekker! precies goed! En als je dan zegt dat je eigenlijk niets fout kunt doen, geloven ze je niet; houden zo ;-). Op 2 momenten die avond was het muisstil vanwege de smaak van het eten: bij de spareribs en bij de bananen met een bolletje ijs. De rest van de avond was zeer gezellig en de Carmen?re uit Chili smaakte nog steeds goed. om 01:00 vertrokken de laatste gasten en gingen we met een zeer voldaan gevoel naar huis!
De foto's zijn niet van de beste kwaliteit, maar ze geven wel een goede indruk. In chronologische volgorde.

Gerubte spareribs, 8 stuks

Buurman doet gek

Helemaal in het teken van BBQ, zelfs de servetten

De zalm met mosterd en basterdsuiker

De zalm met philedelphia

De saus voor de spareribs

De spareribs op de bbq. net ff teveel briketten, dus de temp liep te snel op

De kippen er op

Het welkomstdrankje

De gasten helpen met moppen

En karameliseren maar

wijntje erbij! Heerlijk!

De bruingebakken dames. Zoals ik al zei, iets te snel en daardoor iets tedonker, maar de smaak was super!

Sate, met een kom kokosmelk om ze steeds weer te bevochtigen

direct vuur en de stokjes boven de alu-schaal, zodat je ze perfect kunt omdraaien (goeie tip uit planet BBQ)

De zalm. Ze vonden de mosterd variant de beste(of anders gezegd de meest aparte) smaak hebben.

Rolo snijden en bananen vullen

De banaantjes er op

zwarte bananen en een bolletje ijs er bij
Het was voor herhaling vatbaar, maar volgend jaar mag iemand anders weer ;-)
Dank voor het lezen!