Mijn Meisje maakt tegenwoordig altijd dit recept welke is gebaseerd op het recept van mijn moeder.
Geweldig!
Let op, Als de soep vers is dan heet het Erwtensoep.
Voor Snert moet je de soep koud een nachtje laten overstaan, anders heet het geen Snert. wordt hij wel voller van smaak.
Zorg er dan wel voor dat de soep snel kan afkoelen anders kan hij gaan schiften, en is hij niet meer te eten.
Deksel schuin op de Pan of beter eerst even eraf, in een koude omgeving zetten, of de pan eerst in de gootsteen zetten en met de stop erin de gootsteen vullen met koud water en zo de soep terugkoelen, daarna in een koude omgeving zetten, koelkast, schuur oid.
Erwtensoep van Jet
Ingrediënten:
- 500 gr. spliterwten.
- 750 gr. schouderkarbonade (Procureur) (krabbetjes mogen ook)
- 150 gr. mager rookspek aan 1 stuk. (zuurkoolspek)
- 1 kleine knolselderij
- 1 bosje selderij, of het groen van de selderijknol
- 500 gr. prei, ca 375 gr. schone gesneden prei.
- 2 Uien
- 1 a 2 Laurierbladeren
- 1 st. winterpeen (ca 250 gr )
- Zwarte Peper
- ½ - 1 tl. sambal Oelek.
- 2 Rookworsten bij voorkeur Hema 1 in de soep en 1 los, gesneden erbij serveren
- 2½ liter water + Maggi bouillonblokjes** (zie hieronder) of 5 kippen Bouillonblokjes
(** Maggi bouillonblokje 3-5 blokjes per liter,
normale dosering per liter volgens de verpakking)
Bereiding:
Spoel de spliterwten goed af en week ze eventueel 1 uur in 2,5 liter water. Kook de spliterwten in het weekwater op een laag vuur samen met de schouderkarbonade en het rookspek en 3 maggi blokjes gedurende 1 uur.
Snijd intussen de prei, de knolselderij de winterpeen en de selderij blaadjes in kleine stukjes, En snipper de uien.
Voeg de groenten/kruiden en laurierbladeren samen met 1 rookworst toe aan de erwten
en laat de soep in een 1-2 uur zachtjes gaar koken, giet tijdens het koken indien nodig, iets water bij de soep. (schep het schuim niet af!)
Neem het vlees, spek, de worst en de laurierbladeren uit de pan en snijd het vlees, spek, worst in plakjes, breng de soep op smaak met peper, Maggi bouillonblokjes/zout en sambal. Serveer de soep met roggebrood.
EET SMAKELIJK !!