- Berichten
- 62
Gisteren was het zo ver: mijn eerste pulled pork.
De 2,6kg procureur had ik besteld bij BBQuality.nl. Donderdag avond besteld, met de vraag hem te versturen zonder icepacks. Zo was ik er zeker van dat ik zaterdag ochtend aan de slag kon gaan. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van mijn WMT, ging ik voor het eerst aan de slag met kokosbriketten van Ecobrasa, maakte ik gebruik van het hout van mijn eigen boom (https://www.bbqgenootschap.nl/threads/hout-van-mijn-oude-boom.23975/#post-346211) en meette ik de temperatuur op het rooster en in het vlees met mijn nieuwe Inkbird.
Ik ben begonnen met het opwarmen van 10 Ecobrasa kokosbriketten. ik las her en der dat 6-8 briketten voldoende zijn om de ketel naar 110-120 te krijgen, dus dat moest voldoende zijn. Terwijl deze op stonden te warmen ben ik aan de slag gegaan met knorretje.
Eerst heb ik de pork een beetje ontdaan van overtollig vet en fliebertjes, wat naar mijn idee best prima ging.
Daarna heb ik hem lekker gekruid met 'NOSKOS the pulled pork', welke ik mee had besteld met het vlees.
Na zeker 30 minuten leken de briketten mooi wit en was het tijd om de gemaakte snake te ontbranden. Eigenlijk wilde ik eerst de ketel een beetje op temperatuur hebben voordat het vlees er op ging. Maar de ketel wilde, na 20 minuten, niet boven de 60 graden uit komen. Ongeduldig als ik ben, heb ik snel nog een starter aangezet en heb er nog eens 10 bijgemaakt en deze al wat verder op de snake gelegd, voor een snellere ontbranding hiervan.
Direct na het bijleggen van de extra briketten heb ik de pork in de ketel gelegd. Toen werd mijn geduld pas echt op de proef gesteld. Blijft hij nu echt hangen op 80 graden?? lichtelijk gefrustreerd toch de starter er weer bij, maar gelukkig, vlak voor ik deze aanstak, begon er weer een stijgende trend. Hij steeg netjes door naar 115-120 graden. En kon hem daar met minimaal bijstellen netjes 5 uur lang behouden.
Na 5 uur heb ik de kerntemperatuurmeter er maar eens ingestoken waarna hij nog 3 graden moest (richting de 70) voordat hij in "the zone" kwam. ik heb nog een half uurtje gewacht, waarna ik hem heb ingepakt met aluminiumfolie, en hij lekker verder kon garen in zijn eigen stoom.
Op naar de 90! Uiteraard duurt dat nog wel even, maar toch aten we een uurtje later dan ik hoopte. Om 19.00 was de 90 graden bereikt! Maar dan begint het lastigste, een kwartier uitstomen in open aluminiumfolie, en dan nog een half uur dicht. Wetende dat er iets heerlijks ligt te wachten. maar eindelijk, iets voor 8 mocht ik dan gaan pullen. Zelf zeer tevreden met de structuur en de mooie rookring in het vlees. Deze was ook goed, maar niet overheersend terug te proeven. Na het pullen heb ik het vlees nog voorzien van Sweet Baby Ray's Barbecue Sauce, Honey.
Nu was het een kwestie van het beleggen van het broodje en genieten. Uiteraard eet je hier met 2 personen maar een klein beetje van op. Samen met wat coleslaw en augurk op een tijgerbolletje was ik een gelukkig man.
Bedankt voor alle tips die ik op dit forum al heb kunnen lezen, maar ik heb na dit avontuur nog wel 2 vraagjes over de briketen/snake. Misschien kan iemand die beantwoorden, gezien veel mensen gebruik maken van deze briketten.
Had ik gewoon langer moeten wachten en hadden 10 voorverwarmde briketten dan toch genoeg geweest?
Ik lees overals dat ze zo netjes op branden, maar ik had nog redelijk wat halve onder het as van de snake liggen: zonde (al gaan die de volgende keer wel weer op)
Is dit ook jullie ervaring? Of moet ik mijn snake anders opbouwen?
Groeten!
De 2,6kg procureur had ik besteld bij BBQuality.nl. Donderdag avond besteld, met de vraag hem te versturen zonder icepacks. Zo was ik er zeker van dat ik zaterdag ochtend aan de slag kon gaan. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van mijn WMT, ging ik voor het eerst aan de slag met kokosbriketten van Ecobrasa, maakte ik gebruik van het hout van mijn eigen boom (https://www.bbqgenootschap.nl/threads/hout-van-mijn-oude-boom.23975/#post-346211) en meette ik de temperatuur op het rooster en in het vlees met mijn nieuwe Inkbird.
Ik ben begonnen met het opwarmen van 10 Ecobrasa kokosbriketten. ik las her en der dat 6-8 briketten voldoende zijn om de ketel naar 110-120 te krijgen, dus dat moest voldoende zijn. Terwijl deze op stonden te warmen ben ik aan de slag gegaan met knorretje.
Eerst heb ik de pork een beetje ontdaan van overtollig vet en fliebertjes, wat naar mijn idee best prima ging.
Daarna heb ik hem lekker gekruid met 'NOSKOS the pulled pork', welke ik mee had besteld met het vlees.
Na zeker 30 minuten leken de briketten mooi wit en was het tijd om de gemaakte snake te ontbranden. Eigenlijk wilde ik eerst de ketel een beetje op temperatuur hebben voordat het vlees er op ging. Maar de ketel wilde, na 20 minuten, niet boven de 60 graden uit komen. Ongeduldig als ik ben, heb ik snel nog een starter aangezet en heb er nog eens 10 bijgemaakt en deze al wat verder op de snake gelegd, voor een snellere ontbranding hiervan.
Direct na het bijleggen van de extra briketten heb ik de pork in de ketel gelegd. Toen werd mijn geduld pas echt op de proef gesteld. Blijft hij nu echt hangen op 80 graden?? lichtelijk gefrustreerd toch de starter er weer bij, maar gelukkig, vlak voor ik deze aanstak, begon er weer een stijgende trend. Hij steeg netjes door naar 115-120 graden. En kon hem daar met minimaal bijstellen netjes 5 uur lang behouden.
Na 5 uur heb ik de kerntemperatuurmeter er maar eens ingestoken waarna hij nog 3 graden moest (richting de 70) voordat hij in "the zone" kwam. ik heb nog een half uurtje gewacht, waarna ik hem heb ingepakt met aluminiumfolie, en hij lekker verder kon garen in zijn eigen stoom.
Op naar de 90! Uiteraard duurt dat nog wel even, maar toch aten we een uurtje later dan ik hoopte. Om 19.00 was de 90 graden bereikt! Maar dan begint het lastigste, een kwartier uitstomen in open aluminiumfolie, en dan nog een half uur dicht. Wetende dat er iets heerlijks ligt te wachten. maar eindelijk, iets voor 8 mocht ik dan gaan pullen. Zelf zeer tevreden met de structuur en de mooie rookring in het vlees. Deze was ook goed, maar niet overheersend terug te proeven. Na het pullen heb ik het vlees nog voorzien van Sweet Baby Ray's Barbecue Sauce, Honey.
Nu was het een kwestie van het beleggen van het broodje en genieten. Uiteraard eet je hier met 2 personen maar een klein beetje van op. Samen met wat coleslaw en augurk op een tijgerbolletje was ik een gelukkig man.
Bedankt voor alle tips die ik op dit forum al heb kunnen lezen, maar ik heb na dit avontuur nog wel 2 vraagjes over de briketen/snake. Misschien kan iemand die beantwoorden, gezien veel mensen gebruik maken van deze briketten.
Had ik gewoon langer moeten wachten en hadden 10 voorverwarmde briketten dan toch genoeg geweest?
Ik lees overals dat ze zo netjes op branden, maar ik had nog redelijk wat halve onder het as van de snake liggen: zonde (al gaan die de volgende keer wel weer op)
Is dit ook jullie ervaring? Of moet ik mijn snake anders opbouwen?
Groeten!
Laatst bewerkt: