M
MDuLac
Gast
Hallo,
Ik ben normaal niet zo van het voorstellen.. maar toch ff kort: ik ben Martijn en hou van lekker eten
Meteen maar met de deur in huis:
Ik kwam hier terecht op zoek naar wat ervaringen wat betreft pp op de bbq.. Leuk forum, met veel goeie tips en lekkere recepten, dus hem me ook maar ff aangemeld.
Gisteren voor het eerst een poging gedaan pp te bereiden, dat is uiteraard gelukt, maar niet helemaal zoals gepland.
Ik woon vooralsnog in een appartement, zonder tuin, enkel een klein balkonnetje.
Op dat balkonnetje staat een klein simpel bbqtje. Ik heb me al wel verdiept in een bbq met meer mogelijkheden. Als ik ga investeren wil ik het liever goed doen, en dan gaat mijn voorkeur uit naar een keramische bbq. Maar op mijn balkonnetje wordt dat geen grandioos succes, dus heb ik met mezelf afgesproken dat ik dan eerst maar een huis met tuin moet kopen
Maar ik hou op zich wel van een uitdaging, dus gewoon maar proberen op de kleine bbq.
Ik ben begonnen met een procureur van krap 1,7 kg. Dat past nog wel, en ik had het idee dat ik daarmee ook wel een goeie kans had om de boel in een dagje gaar te krijgen.
Bbqtje klaargemaakt, vlees er op, past allemaal net.
Deksel er op, gewoon vleesthermometertje door de luchtgaatjes in de deksel gestoken..
10 uur zondagochtend was alles op temperatuur en lag het vlees er op.
Kerntemperatuur was toen nog wel 4 graden.. het was fris in de koelkast.
Het lukte me de eerste paar uur verbazend goed om de boel mooi op temperatuur te houden.. tot die ineens begon te zakken.
De kolen waren echter nog lang niet opgebrand. Bleek dat door het as de boel verstopt was geraakt, en er geen lucht meer bijkwam van onder. Dus de boel beetje geordend, en daarna steeds de gaatjes weer vrij gemaakt. Duidelijk een van de beperkingen van een simpel bbqtje als deze.
Na een uur of 6 zat ik op een temperatuur van 70gr, ingesmeerd met een bbqsausmengsel, en 2 uurtjes lekker door laten bakken, met redelijk wat hickory erbij. Om een uur of 6 alufolie er omheen, en het voor nog wat opgestookt, mijn theorie was dat het best iets heter mag zijn als het vlees eenmaal in de folie zit. De uurtjes daarna schommelde de bbq tussen de 120 en 140 graden.
Toch was het na 11 uur voordat de 88 graden op de thermometer stond.
Dus de vaker gelezen opmerking "het duurt zolang als het duurt" heb ik alweer in de praktijk gezien
Toch verbaasde me het een beetje, dat het dus langer dan 13 uur duurde om een procureur van krap 1700 gram gaar te krijgen, terwijl ik geprobeerd heb de "wedstrijdmethode" aan te houden.. en de temperatuur was eerder hoog dan laag.
Verder was het resultaat prima.. net 2 heerlijke broodjes op als lunch
Dus, binnenkort weer eens een poging met een aangepaste planning
Ik ben normaal niet zo van het voorstellen.. maar toch ff kort: ik ben Martijn en hou van lekker eten

Meteen maar met de deur in huis:
Ik kwam hier terecht op zoek naar wat ervaringen wat betreft pp op de bbq.. Leuk forum, met veel goeie tips en lekkere recepten, dus hem me ook maar ff aangemeld.
Gisteren voor het eerst een poging gedaan pp te bereiden, dat is uiteraard gelukt, maar niet helemaal zoals gepland.
Ik woon vooralsnog in een appartement, zonder tuin, enkel een klein balkonnetje.
Op dat balkonnetje staat een klein simpel bbqtje. Ik heb me al wel verdiept in een bbq met meer mogelijkheden. Als ik ga investeren wil ik het liever goed doen, en dan gaat mijn voorkeur uit naar een keramische bbq. Maar op mijn balkonnetje wordt dat geen grandioos succes, dus heb ik met mezelf afgesproken dat ik dan eerst maar een huis met tuin moet kopen

Maar ik hou op zich wel van een uitdaging, dus gewoon maar proberen op de kleine bbq.
Ik ben begonnen met een procureur van krap 1,7 kg. Dat past nog wel, en ik had het idee dat ik daarmee ook wel een goeie kans had om de boel in een dagje gaar te krijgen.
Bbqtje klaargemaakt, vlees er op, past allemaal net.

Deksel er op, gewoon vleesthermometertje door de luchtgaatjes in de deksel gestoken..

10 uur zondagochtend was alles op temperatuur en lag het vlees er op.
Kerntemperatuur was toen nog wel 4 graden.. het was fris in de koelkast.
Het lukte me de eerste paar uur verbazend goed om de boel mooi op temperatuur te houden.. tot die ineens begon te zakken.
De kolen waren echter nog lang niet opgebrand. Bleek dat door het as de boel verstopt was geraakt, en er geen lucht meer bijkwam van onder. Dus de boel beetje geordend, en daarna steeds de gaatjes weer vrij gemaakt. Duidelijk een van de beperkingen van een simpel bbqtje als deze.
Na een uur of 6 zat ik op een temperatuur van 70gr, ingesmeerd met een bbqsausmengsel, en 2 uurtjes lekker door laten bakken, met redelijk wat hickory erbij. Om een uur of 6 alufolie er omheen, en het voor nog wat opgestookt, mijn theorie was dat het best iets heter mag zijn als het vlees eenmaal in de folie zit. De uurtjes daarna schommelde de bbq tussen de 120 en 140 graden.
Toch was het na 11 uur voordat de 88 graden op de thermometer stond.
Dus de vaker gelezen opmerking "het duurt zolang als het duurt" heb ik alweer in de praktijk gezien

Toch verbaasde me het een beetje, dat het dus langer dan 13 uur duurde om een procureur van krap 1700 gram gaar te krijgen, terwijl ik geprobeerd heb de "wedstrijdmethode" aan te houden.. en de temperatuur was eerder hoog dan laag.
Verder was het resultaat prima.. net 2 heerlijke broodjes op als lunch

Dus, binnenkort weer eens een poging met een aangepaste planning