BasBQ
Beef en Steak

Charcuterie... een nieuwe wereld!

Je zult zien wanneer je de kast vol hangt met producten hij ook stabieler wordt. Een lege kast is bijna niet fatsoenlijk te regelen.

Dat besef ik me terdege. Ik heb de bevochtiger nog niet aan gehad hoor, ben alleen nog aan het meten. Het viel me al op dat de RV en T referentie (losse apparaat in het vakje in de deur) veel stabieler is dus ik veronderstelde zelf ook al een meetfout door niet ideale plaatsing van die sensor. Morgen even aanpassen en dan nog eens een paar cycli volgen. Dank!
 
respect mannen (y)
jullie onderstrepen met dit project exact datgene waarvoor een forum bedoelt is.
Mooi om te zien.
Prachtige kast is het geworden zeg. Heel heel heel erg gaaf.
@Sander72 : je nieuwe wereld is klaar. Nu nog even het klimaat onder de duim krijgen en dan kan je de nieuwe wereld gaan "bevolken".
Erg benieuwd wat voor mooie projecten je gaat verzinnen.
Succes man 💪👊
 
Het afgelopen weekend was erg spannend, maar achteraf enorm goed geslaagd!

Mijn goede vriend Peter kwam langs om 'samen met mij' de droogkast te realiseren. Dat samen moet je niet te letterlijk nemen. Ik had gezorgd voor alle materiaal-inkopen, zorgde voor koffie en heb hier en daar wat gereedschap aangegeven, maar bovenal was ik enorm zenuwachtig en bang dat we heel die koelkast kapot zouden boren... je weet wel, beren op de weg enzo.

Maar het ging dus goed, ik vertel jullie daar graag meer over!

Bekijk bijlage 18056

Dit is de koelkast die nu nog gewoon een koelkast is als elke andere. Lekker fonkelend nieuw en schoon.

Het uitgangspunt was dat beide zijwanden van de koelkast vrij zouden zijn van koelleidingen en electra. Maar daar zat hem nou net de uitdaging waar ik al die tijd zo gespannen over was... hoe weet je dat zeker? Ik had de verkopende winkel benaderd en de summiere gebruiksaanwijzing geraadpleegd maar daar werd ik niet heel veel wijzer van, behoudens de opmerking dat de garantie kwam te vervallen zodra er een boor of gatenzaag in de buurt zou komen... ja duh... dus wat was het plan, heel voorzichtig een ingang maken en dan voorzichtig prikken met een lange slanke schroevendraaier.

Maar eerst de koeling voluit aanzetten en dan op achterwand en zijwanden meten en voelen hoe de temperatuur veranderde. Heel koud bleek de koeling te zijn, heel warm de retour pers leiding... we troffen alleen dat eerste, op de achterwand. Niets aan de zijwanden. Rechts bij de deuropening zat een verklikkertje voor de verlichting dus daar wilde we ook weg blijven. Dat is gelukt!


Bekijk bijlage 18057

Hier is de gynaecoloog voorzichtig aan het voelen... let op dat aan de binnenzijde het beoogde ventilatiegat al was uitgezet. Toen het gat vrij bleek van obstakels heeft peter die doorgezet met de gatenzaag:

Bekijk bijlage 18058

Om zo min mogelijk te hoeven boren maar ook om de meetsensoren voor de vochtigheid en de temperatuur zo min mogelijk te hoeven beschadigen (we overwogen de draden te knippen en na doorvoer weer te solderen) lieten we die draden door hetzelfde ventilatiegat lopen! Hier zie je dat die heel globaal vast geplakt zijn, puur op lengte.

Bekijk bijlage 18059

Toen dat ventilatiegat gezaagd was en de beide sensoren daar paralellel aan konden lopen hebben we daar een montageplaat passend op gemaakt zodat we ruimte hadden om de Inkbirds en andere electronica op weg te zetten.

Bekijk bijlage 18060

De ventilator linksboven zou lucht aan gaan zuigen, rechtsonder maakte we daarom een tweede ventilatiegat waar filters voor kwamen om de aangezogen lucht te zuiveren en te voorkomen dat er vliegen en ander spul in zou kunnen kruipen.

Bekijk bijlage 18061

Om zowel de lucht bevochtiger als de verwarming later makkelijk te kunnen plaatsen, besloten we een wandcontactdoosje te plaatsen in de koelkast. Met twee kabel doorvoeren konden we dat voor elkaar krijgen en hoefde we de stekker van de bevochtiger niet te demonteren. ook handig voor de evt. garantie van dat apparaat.

Bekijk bijlage 18062

Na al dat spannende zagen en boren en electrawerk hebben we de kast naar zolder getild en daar geplaatst. Daar was het al lekker warm:

Bekijk bijlage 18063

Toen was het tijd voor het leukste werk (vind ik dan) het afwerken en inrichten van de kast. Hieronder zie je de meetsensor voor de luchtvochtigheid en de thermometer voor beide Inkbirds:

Bekijk bijlage 18064

Na de plaatsing op zolder viel pas op hoe perfect veel mazzel ik had gehad met de uitlijning van de lucht aanzuiging van de kast. Die paste perfect bij de boekenkast op zolder!

Bekijk bijlage 18065

De bevochtiger los in de kast. Bijkomend voordeel is dat de verwarming zo modulair blijft. Als ik in de toekomst bier wil gaan laten gisten en er hogere temperaturen nodig zijn dan kan ik makkelijk de verwarming plaatsen en inpluggen op de WCD. Onder normale omstandigheden zal het op zolder niet kouder worden dan 12°C en hoeft de rijpingskast dus alleen zo nu en dan te koelen, niet te verwarmen. Het fermenteren van mijn droge worsten doe ik niet in deze rijpingskast maar elders. Dus voor charcuterie is het niet nodig te verwarmen. maar als het toch moet, dan kan het zo wel heel makkelijk!

Bekijk bijlage 18066

Kastje staat perfect waterpas, dus hij kan aan zodra de boel 24 uur rustig rechtop heeft gestaan.

Bekijk bijlage 18067

We zijn er al bijna klaar voor...

Bekijk bijlage 18068

Nu we er dan toch zijn... Pimpen die Handel!

Bekijk bijlage 18069

Bekijk bijlage 18070

En lekker alvast een beetje inrichten voor de aankomende projecten!

Bekijk bijlage 18071

Nu kan alles aangesloten en ingeregeld worden. Alvast een beetje proefdraaien... de ventilator is heerlijk stil en goed dimbaar. De koelkast zelf is ook lekker stil dus dat gaat helemaal goed komen. Ik heb zin in de volgende charcuterie-avonturen, de kast is alvast klaar!

Bekijk bijlage 18072

Van de week nog maar vast wat vlees pekelen, het gaat nu echt beginnen!

Vriend Peter natuurlijk nogmaals enorm bedankt voor je hulp!
Bla bla bla.... Ga er nou gewoon es ff iets in hangen, ik heb trek! Duurt lang.... 😬
 
Mooie kast, moet er ook maar eens aan beginnen want spek drogen in een koelkast is verre van ideaal.
Had van het weekend een stuk zolderspek gescoord, man o man wat is dat lekker zeg. Die moet alleen 1 jaar hangen, dus daar wil ik wel zo'n mooie kast voor hebben. Vermoed dat ik hem dan bouw op basis van een arduino, vind het wel leuk om met die dingen te hobbyen.

@Sander72 wat ben je ongeveer kwijt geweest aan kosten?
Wat betreft kast voor vergisting van bier, je moet kijken of je de gaten dicht kan maken.
 
@Sander72 wat ben je ongeveer kwijt geweest aan kosten?

Koelkast heb ik voor 250 euro gekocht, beide Inkbirds zijn als set te koop voor 100 euro. Lucht bevochtiger 35 euro. Ventilator en luchtroostertjes alsook wat klein materiaal loopt in de tientjes. Ik heb alles nu online gekocht.

Wat betreft kast voor vergisting van bier, je moet kijken of je de gaten dicht kan maken.

Waarom? Ik vergist in een apart vergistingsvat met waterslot, die zet ik dan in die rijpingskast om de temperatuur goed te kunnen beheersen. Ik kan die ventilator traploos regelen en dus ook (bijna) uitzetten.
 
Waarom? Ik vergist in een apart vergistingsvat met waterslot, die zet ik dan in die rijpingskast om de temperatuur goed te kunnen beheersen. Ik kan die ventilator traploos regelen en dus ook (bijna) uitzetten.
temperatuur stabieler te houden. Is natuurlijk afhankelijk van waar hij staat natuurlijk en wat voor bieren je brouwt. Maar bijvoorbeeld een ondergister waarbij de koelkast op kamertemperatuur staat lijkt me dat de koelkast wat te vaak moet aan slaan.
 
Inclusief droogrand? #dtv
Ik smeer mijn randen in met oil of olaz, dus die blijven zacht, mafketel....We dwalen af en draven door, ik snap nooit zo goed hoe dit toch steeds gebeuren kan 😂😂
 
Leuke en zeer interessante reportage Sander (y) het is een hele mooie kast geworden en nu snel vol hangen met lekkers😋
 
Dit wil ik ook eens gaan doen. Ga deze even in de gaten houden en vooral veel leren. Zet hem op, kerel.
 
Leuke en zeer interessante reportage Sander (y) het is een hele mooie kast geworden en nu snel vol hangen met lekkers😋

Snelle Projectjes zijn er niet echt... alleen het pekelen duurt al weken... maar ik hoop jullie gauw wat meer te kunnen laten zien!
 
Leuk om dit te lezen Sander. Ik ga met je meeleven en lezen. Ondertussen ook begonnen aan het boek Over Charcuterie. 👍
 
Beste BBQ-vrienden!

Omdat het pekelen best lang duurt en er verder niet veel gebeurt nog maar wat plaatjes geschoten van twee nieuwe projectjes die nu in de koelkast liggen en binnenkort de kast in mogen... eendenborstjes en varkenskinnebak.

Ik heb niet echt recepten aangehouden maar alleen het zout (zeezout en coloroso) heel secuur afgemeten.

SDJ_1459.JPG


Mooie dikke Magrets gehaald bij Hanos. Even afspoelen on der de kraan, bloedresten en vliesjes verwijderen en het vet een klein beetje strak bijsnijden en dan de kruiderij erop:

SDJ_1453.JPG


Zout mooie gelijkmatig verdeeld en daarna de kruiderij erop en (niet te strak) dicht sealen:

SDJ_1462.JPG


Die gaan voor ruim 14 dagen de koeling in. Elke dag een beetje losjes masseren en wat liefde geven.

Toch wel een beetje op het spoor gezet door @Frits ben ik ook in de kinnebakken gedoken. Tja, als je dan eenmaal wat filmpjes hebt gezien van pasta carbonara dan kun je er niet meer omheen. Dan wil je guanciale maken!

Dus langs bij de slager en met hem even wegdromen op zachte kussentjes... de Italianen noemen die varkenswangen kussentjes... en fantaseren over zalige producten die je daarmee kan maken. Ik ben ontzettend benieuwd, ik heb het zelf namelijk nog nooit gegeten.

Ook wel erg grappig, hij vertelde vol trots over de Zeeuwsche wroetvarkens die hij gebruikt, ik mocht meekijken bij het kuizen van de kinnebakken, met name de kliertjes zijn kritisch en je treft soms vervelende plekjes door ingegroeide haren of beschadigingen, maar je kon aan alles zien dat dit erg mooie kwaliteit vlees was van mooie varkens die een goede verzorging hadden genoten. Het was prachtig en het vlees rook ook opvallend lekker. Echt mooi spul.

Enne... ik liep weg met bijna 3 kilo vlees voor een tientje toen ik beloofde dat ik over een paar maandjes zou komen laten proeven!

SDJ_1469.JPG


Twee stukken gaf ik zout en zwarte peper, bij eentje daarvan nog wat extra laurier, jeneverbes, venkelzaad en tijm:

SDJ_1471.JPG


Het derde stuk zou een andere variant worden:

SDJ_1473.JPG


Die wordt in een paar maanden omgetoverd naar een gerecht dat er op de filmpjes zo zalig uitzag dat ik het moest proberen: spaghetti all’amatriciana. Zwarte peper, zout en heel veel paprika:

SDJ_1475.JPG


Duim voor me op de goede afloop!

Salute!
 
Laatst bewerkt:
Mooi project weer, en met zo’n plankje van de Cook-off komt het vast goed.
 
Het ziet er heerlijk kleurrijk uit Sander, we wachten heel geduldig af:)
 
Terug
Bovenaan Onderaan