BasBQ
Beef en Steak

Bloem van de liefde

 
 

Teddo

Pitmaster
Berichten
523
De familie Rothschild is bij de meeste Bourgondi?rs een bekend begrip. Een franse familie die generatie op generatie naam en faam weet te maken met een exclusieve rode wijn. Wellicht dat lezers nu vertwijfeld naar het webadres kijken, in de veronderstelling dat per abuis een verkeerd forum is aangeklikt.
Geen zorgen, dit is nog steeds het BBQ genootschap forum.

Want eigenlijk staat de familie Rothschild nu niet centraal, maar de chef kok die daar rond 1850 met de spatels en de lepels zwaaide. Deze geniale geest, Adolphe Dugl?r? heeft uiteindelijk afscheid genomen van de Rothschildjes en is een restaurant in Parijs gaan runnen, bekend als Caf? Anglais.

Met een aan Einstein grenzende creativiteit wist Dugl?r? caf? Anglais tot ??n van de meest beroemde restaurants in Parijs om te vormen. 

Hier, in ville d' amour, heeft Dugl?r? een recept ontwikkeld dat heden ten dagen nog steeds bekend en geliefd is. Hij noemde dit aardappelgerecht "pomme Anna", en wordt nog steeds met deze naam geserveerd.

De grote vraag is natuurlijk....wie was Anna. In de stad van de liefde is natuurlijk alles mogelijk. Maar het recept beoordelend moet de liefde, die aanleiding gaf tot deze creatie, enorm geweest zijn.

Vanavond in de gaarkeukens van huize Jachtfestijn wagen we ons aan deze creatie. En bij gebrek aan een authentieke rood koopren pan, wordt het een gietijzeren draak. Dugl?r? zou zich in zijn graf omdraaien bij het zien van deze barbaarse handelingen.

Daarbij hebben we het recept een beetje verbouwd. Pomme Anna a la maison la chasse party plus grande, zegmaar. Aan de rand van de bloem zijn uitgebakken spekjes gelegd om het geheel van een subtiele rooksmaak te voorzien.

Voor pomme Anna kan het best vastkokende aardappels gebruikt worden. Net een scherp mes 500 gr. aardappels in plakjes van 2-3 mm snijden. In een pan 200 gr roomboter op laag vuur laten smelten. Hier vooral niet in gaan roeren. Het boter gaat schiften en met een theezeef of iets dergelijks het witte schuim, eruit halen, zodat alleen nog blanke doorzichtige boter over blijft, geklaarde boter ofwel beurr? clarifi?.

??n laag schijfjes in de pan leggen, en hierover wat boter en zout / peper gieten. Dan weer een laag schijfjes erop en weer boter en zout / peper. De bedoeling is dat het opgegeven moment een soort roos wordt.

De bloem der liefde in ruste, die zich als een waaier openvouwt op het moment dat deze wordt verwarmd. La rose floraison.

Het geheel in twee keer 10-15 minuten garen en tussendoor keren, zodat de uiteinden goudbruin worden.

Het was in huize Jachtfestijn een smakelijk bijgerecht. Echter de roos is hier niet geweldig tot bloei gekomen. Aangenomen wordt dat de DO te hoog was waardoor de warmte in de kamado onvoldoende de schijfjes kon kleuren.

Bij gebrek van een fles Rothschild, hebben we het maar met een fles KellerGeister gecompenseerd.

Bon appetit.

Roomboter laten schiften op een zacht vuurtje.
image_zps75b3570c.jpg


Witte mousse uit de boter verwijderen, zodat een heldere substantie overblijft.
image_zps7a04f796.jpg


Van de schijfjes een bloem maken en iedere laag voorzien van geklaarde boter, peper en zout.
image_zpsa6954b82.jpg


Op de bakplaat 150 gr spekjes uitbakken.
image_zpsd15c1124.jpg


La rose d' amour (tuinieren is niet mijn beste ding, zoals te zien is)
image_zpsdaeec2e7.jpg


Kamado is voor dit gerecht misschien niet de beste keuze. Vooral in combinatie met een hoge DO.
image_zps21dfc031.jpg


La rose floraison (er zijn velden voor minder geruimd)
image_zpseedc9829.jpg


Bloemkool gekookt in balsamico azijn, en opdient met roomboter en nootmuskaat.
image_zps9ab78cf9.jpg






 
denk dat het helemaal lekker was  :)
 
Mooi verhaal weer! Die aardappels zien er goed uit!
 
Ik ben niet zo goed in Frans maar plaatjes kijken lukt me nog wel  :p
Ziet er goed uit, moet nu zeker aan de DO  ;D
 
Bloemen houden van mensen ;D En mensen van lekker eten!! :p
 
Boter en spekjes, what's not to like?
 
another nice story from Teddo!
 
Wat een mooi verhaal voor zo'n mooi gerecht.
 
Ziet er goed uit, maar het is al eerder gezegd, boter en spekkies mmmmmm.
 
Wat ben jij enorm creatief in het schrijven van je topics en ook nog eens een lekker gerecht.
 
Terug
Bovenaan Onderaan