- Berichten
- 12.056

In de Big Green Egg kun je heel goed pizza maken op een hoge temperatuur. Bij deze methode bakken we de pizza's in zo'n 8 minuten gaar op 325-350?C, het standaard vilt is geschikt voor temperaturen rond de 300?C, dus doe dit alleen als je high heat vilt zoals nomex op je eitje hebt zitten.
Ik doe het als volgt:
Gebruik nieuwe houtskool, als er nog een restje inzit van de vorige sessie haal dat er dan uit, je wilt brandstof hebben met de meeste energie want je gaat hem hoog opstoken.
Vul de kolenbak en de ring tot de max en steek het houtskool aan met drie aanmaakblokjes, onderste luchtschuif vol open. Als de aanmaakblokjes zijn gedoofd en het houtskool gloeit dan doe je de platesetter in het ei met de poten naar beneden dit geeft een oppervlak dat ongeveer even hoog is als de rand van het ei, handig met het er uit halen van de pizza.
Als je nu de pizzasteen op de platesetter legt dan wordt hij bloedheet en is je bodem verbrand voordat de bovenkant gaar is. De truuk is om drie propjes aluminiumfolie of 3 koperen waterleiding knietjes op de plate setter te leggen en dan daar je steen op te doen. Op die manier is er wat ruimte tussen platesetter en pizzasteen en zal de steen minder heet worden.


Sluit de deksel en laat de BGE opwarmen tot zo'n 350?C, sluit je onderschuif iets en regel met de bovenste regelaar de temperatuur zodanig dat je op 325-350?C blijft hangen. Laat het eitje goed opwarmen, alles bij elkaar een half uurtje, en hij is perfect op temperatuur om de pizza's van Dominique's recept te maken.
Doe met deze methode geen dikke Chicago style pizza's want dan is alles verbrand voordat het gaar is. Dit is specifiek voor dunne Napolitaanse / New York stijl pizza's. En laat de steen mee opwarmen en afkoelen in het eitje om te voorkomen dat hij breekt door plotselinge grote temperatuursverschil.
En gebruik een goede kwaliteit steen, mijn low budget Cadac steen overleefde de tweede sessie niet

