Auteur Topic: Pizzadeeg en sauce van Dominique  (gelezen 28121 keer)

Dominique

  • Global Moderator
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 6.514
Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Gepost op: 13 februari 2012, 10:33 »
Aangezien iedereen ineens druk is met pizza, en ik graag mijn recepten deel....
 
Voor 4 dunne pizza's van +-30 cm doorsnee.

470 gram Tipo 00 bloem ( farina di grano tenero Tipo 00).
3,2 dl lauw water ( soms meer of minder)
1,5 theelepel zout
1,5 theelepel suiker
10 gram gedroogde gist, het lekkerste is biergist, dat neem ik speciaal mee uit Italie.

Los de suiker op in het lauwe water, en roer de gist er doorheen. Laat dit een kwartiertje borrelen.
Meng ondertussen de bloem met het zout.
Voeg het water beetje bij beetje bij de bloem, tot een homogene massa.
Kneed minstens 10 minuten op een bebloemd aanrecht ( dan gaan de gluten lekker werken). Als je deeg te droog is, beetje water erbij, als te nat, beetje bloem. Niet in een keer alle water toevoegen dus,mdan raak je het gevoel met deeg kwijt.
Zet deeg na kneden in een afgedekte kom op een warme plaats en laat 2 uur rijzen, het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang. Het werkt fijn om de kom af te dekken met plastic folie, en daar een hand- doek omheen te doen.
Als het gerezen is, kneed het nog een paar minuten door, verdeel het in 4 porties en doe elk portie in een bakje waar het nog verder kan rijzen, ik strijk er altijd een beetje olie overheen met een kwastje tegen het uitdrogen. Deksel erop, of plasticfolie. Het lekkerste is om het deeg dan nog een dag in de koelkast te laten staan, voor je het gaat bakken, dit komt de smaak echt ten goede!
Het deeg wat je niet gebruikt kun je in diepvriesbakjes invriezen, ook deze moeten groter zijn dan je deegbol, en laat het deeg op kamertemperatuur komen voor je het gaat gebruiken, het rijst dan weer een beetje. Doorkneden, en klaar voor gebruik.
Het is wat werk, maar het is het echt waard, een enorm verschil in smaak met wat voor prefab deeg dan ook!

Dun uitrollen, niet te dik beleggen, en bakken maar!

Pizzasauce

1 blikje gepelde tomaten
Peper en zout
1 teentje  knoflook uit de pers
Gesnipperd uitje
Olijfolie
Scheutje balsamico

Bak ui en knoflook gaar maar niet bruin, gooi blikje tomaten erbij, en peper en zout. Laat 1/2 uurtje inkoken op zacht vuur. Staafmixer erdoor, om de sauce glad te maken, en breng op smaak met een klein scheutje goede balsamico.
Deze sauce kun je ook invriezen.

Succes Mannen, en foto's maken he?

« Laatst bewerkt op: 08 april 2013, 22:22 door Dominique »


Weer of geen weer heel vaak BBQweer.
Big Green Egg Large,2X WGA,SJ,Thai Stove, Weber original 47, WSM 47.
Certified BBQ Judge

Mike v R

  • Beheerder
  • Zonder Privéleven
  • *
  • *
  • Berichten: 10.357
  • IJmuiden
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #1 Gepost op: 13 februari 2012, 10:41 »
Dominique bedankt voor je recept.

Zo gouw ik de juiste bloem in huis heb ga ik jou recept gebruiken om pizza deeg te maken.
Ik ben zelf erg tevreden over mijn saus,maar ga de jouwe ook een keer proberen.

*OTS 57cm *Primo Oval XL*WSM 47cm
*WGA *DO 6qt *IGrill *Maverick ET 732 *CSG *DPR *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Lerxst

  • Gast
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #2 Gepost op: 13 februari 2012, 10:43 »
Thanx !

Dominique

  • Global Moderator
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 6.514
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #3 Gepost op: 13 februari 2012, 10:48 »
Dominique bedankt voor je recept.


Ik ben zelf erg tevreden over mijn saus,maar ga de jouwe ook een keer proberen.


Dan wil ik ook graag jouw recept Mike, niet zoiets zeggen, en het dan niet opschrijven hoor, dat is gemeen...;-)
Weer of geen weer heel vaak BBQweer.
Big Green Egg Large,2X WGA,SJ,Thai Stove, Weber original 47, WSM 47.
Certified BBQ Judge

Mike v R

  • Beheerder
  • Zonder Privéleven
  • *
  • *
  • Berichten: 10.357
  • IJmuiden
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #4 Gepost op: 13 februari 2012, 10:55 »
Dominique bedankt voor je recept.


Ik ben zelf erg tevreden over mijn saus,maar ga de jouwe ook een keer proberen.


Dan wil ik ook graag jouw recept Mike, niet zoiets zeggen, en het dan niet opschrijven hoor, dat is gemeen...;-)

Als ik me eigen niet vergis staat ie in de recepten gedeelte bij sauzen. ;)
*OTS 57cm *Primo Oval XL*WSM 47cm
*WGA *DO 6qt *IGrill *Maverick ET 732 *CSG *DPR *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Dominique

  • Global Moderator
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 6.514
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #5 Gepost op: 13 februari 2012, 12:01 »


Als ik me eigen niet vergis staat ie in de recepten gedeelte bij sauzen. ;)

o, dat is echt weer iets voor mij, roepen en niet kijken he? Ik heb er zelfs nog iets over gevraagd....sorry!
Weer of geen weer heel vaak BBQweer.
Big Green Egg Large,2X WGA,SJ,Thai Stove, Weber original 47, WSM 47.
Certified BBQ Judge

Mike v R

  • Beheerder
  • Zonder Privéleven
  • *
  • *
  • Berichten: 10.357
  • IJmuiden
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #6 Gepost op: 13 februari 2012, 12:02 »


Als ik me eigen niet vergis staat ie in de recepten gedeelte bij sauzen. ;)

o, dat is echt weer iets voor mij, roepen en niet kijken he? Ik heb er zelfs nog iets over gevraagd....sorry!

 ;)
*OTS 57cm *Primo Oval XL*WSM 47cm
*WGA *DO 6qt *IGrill *Maverick ET 732 *CSG *DPR *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Leo

  • Global Moderator
  • Zonder Privéleven
  • *
  • *
  • Berichten: 11.333
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #7 Gepost op: 13 februari 2012, 12:09 »
ik ga ook op zoek naar goede bloem, en wil dan beide sausen een keer gaan uitproberen
2 x WGA, 2 x OTP 57 cm met grillspit, OTP 67 cm,DO-6 qt, DO-21 qt, WSM 37, WSM 47, WSM 57, hongaarse goulash ketel.

Kobold

  • Gast
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #8 Gepost op: 13 februari 2012, 12:41 »
Dank Domi!

Vanwege Chefke's DPR (Dutch Pizza Ring) productie heeft inmiddels zo'n 20 man verdeeld over de fora  een thuis staan, en ja, dan krijg je natuurlijk een stortvloed van pizzapron.
Mijn pizzasteen (40x40x3) verwacht ik van de week en dan heb ik mooi een recept voor die bodem..

Frits

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.611
  • Nijmegen
    • Easterwoodbbq
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #9 Gepost op: 13 februari 2012, 13:00 »
Bedankt voor het delen, ga ik van de zomer proberen
Weber OTG57a, OTG67, WGA, WSM57, WSM1880
Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Leo

  • Global Moderator
  • Zonder Privéleven
  • *
  • *
  • Berichten: 11.333
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #10 Gepost op: 13 februari 2012, 13:21 »
Dank Domi!

Vanwege Chefke's DPR (Dutch Pizza Ring) productie heeft inmiddels zo'n 20 man verdeeld over de fora  een thuis staan, en ja, dan krijg je natuurlijk een stortvloed van pizzapron.
Mijn pizzasteen (40x40x3) verwacht ik van de week en dan heb ik mooi een recept voor die bodem..

dus we moeten nog in spanning blijven Peter?
2 x WGA, 2 x OTP 57 cm met grillspit, OTP 67 cm,DO-6 qt, DO-21 qt, WSM 37, WSM 47, WSM 57, hongaarse goulash ketel.

Nosmo

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.619
  • Serial Heatermeter Builder
    • PietRMeter
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #11 Gepost op: 13 februari 2012, 15:52 »
Heb je een goed adresje waar je die Tipo 0 bloem vandaan haalt. Mijn plaatselijke grootgrutter heeft het vast niet.
Bij de Sligro heb ik wel speciale pizza bloem gezien, zou dat hetzelfde zijn?
Primo Oval XL , OTP 57

Dominique

  • Global Moderator
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 6.514
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #12 Gepost op: 13 februari 2012, 16:12 »
Je kan inderdaad bij de Sligro kijken, daar hebben ze een afdelinkje met italiaanse bloem, tenminste hier in Den Haag. Tipo 0 speciale per pizza of zo iets staat er op, volgens mij met een molen erop. Vechio Mulino of zo, maar pin me er niet op vast op dit merk ik heb een slecht geheugen voor dat soort dingen. Hier zijn er 3 of 4 soorten van hetzelfde merk.
Weer of geen weer heel vaak BBQweer.
Big Green Egg Large,2X WGA,SJ,Thai Stove, Weber original 47, WSM 47.
Certified BBQ Judge

Frits

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.611
  • Nijmegen
    • Easterwoodbbq
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #13 Gepost op: 13 februari 2012, 16:16 »
Moet ook even op zoek naar biergist.
Weber OTG57a, OTG67, WGA, WSM57, WSM1880
Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

El Fumarole

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.062
  • Foodporn Factory BBQ team
    • The Foodporn Factory
Re: Pizzadeeg en sauce van Dominique
« Reactie #14 Gepost op: 30 maart 2013, 10:28 »
Beste Dominique,


Deeg laten rijpen heb ik nog nooit gedaan, evenals het gebruik van biergist. Interessant om dat dus eens te gaan proberen!
Maak jij je deeg dan een hele dag van tevoren, of vroeg in de ochtend voor gebruik op dezelfde dag, als je spreekt over een dag rijpen?


Groetjes, Jeroen
Genoeg spullen.nl
Lid van competition BBQ team Triple-T 2015
Lid van competition BBQ team Foodporn Factory
https://www.facebook.com/FoodpornFactory
www.foodpornfactory.nl