BasBQ
Beef en Steak

Bamboo snijplank

Richard

Kooltjesharker
 
 
Berichten
237
Soms als je (in de interieurbouw zit) hou je wel eens wat over.
Dit keer een reststuk massief bamboo, even de kanten netjes gezaagd en een randje aan gefreesd, daarna goed geschuurd.

Nu nog even in de olie zetten, maar daar ook de vraag:

Met wat kan ik het beste de plank oliën?? Is dat walnootolie of druivenpitolie?
Of is er echt snijplankolie en is dat beter.?


Verstuurd vanaf mijn SM-A530F met Tapatalk
 

de volle

Kooltjesharker
Berichten
172
Er zijn 3 olieen geschikt. De snijplankolie van Ikea (parafine basis) Walnoot- em druivenpitolie zijn olieen die uitharden en geschikt voor levensmiddelen. Deze twee worden dus niet ranzig. Walnootolie heeft soms een nadeel er zijn mensen met notenallergie. Ik ga zelf over op de druivenpitolie. gewoon bij de AH

Ik heb mij hierboven niet juist uitgedrukt. Hieronder in het stukje van Triwilli staat het juist verwoord over de eigenschappen van druivenpit olie en walnootolie. Ze zijn prima geschikt maar harden niet uit.
 
Laatst bewerkt:

Peter64

Pitmaster
 
 
Berichten
662
Mooi plankie. Ik ga normaal voor lijnzaadolie voor het inolieën van snij-, serveer- en borrelplanken.
 

Richard

Kooltjesharker
 
 
Berichten
237
Gisteren begonnen met het in oliën, maar is get normaal dat de olie er heel langzaam/moeilijk intrekt???

Of ligt dat aan mij? ( heb de plank op de zaak eerst met korrel 250 dan 400 en als laatste korrel 1000 geschuurd. Werd ze mooi glad van.

Heb ik m nu dicht geschuurd??


Gisteren 2x ingewreven.
En een uur geleden ook maar hij blijft "nattig " zie foto

Gr RJ

Verstuurd vanaf mijn SM-A530F met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:

Trilliwilli

Sprokkelaar
Berichten
45
Bamboo is geen hout. Het intrekken van olie toont dan ook een ander gedrag.

Walnoot en druivenpitolie zijn beide geschikt, alleen harden deze niet uit. Als je de plank met sop afwast zal de olie er ook weer uit komen en moet je het proces dan ook herhalen.

De Skydd olie van de Ikea is, in tegenstelling tot de natuurlijke walnoot en druivenpitolie een chemische olie op basis van parafine. Ook deze olie hard niet uit en je zal de behandeling ook regelmatig moeten herhalen.

Natuurlijke olie die wel uithard (polymeriseert) is lijnolie of tungolie. Bij beide worden er siccatieven toegevoegd om het hardingsproces te versnellen. Dit zijn vaak zinkchromaten. We noemen de lijnolie dan gekookt i.p.v. rauw. Het traditionele kookproces van vroeger wordt niet meer toegepast, maar het wordt nog wel zo genoemd. Ook bij tungolie wordt dit toegevoegd.

Het verschil tussen de twee is echter, dat in het zeer kleine geval je olie binnen mocht krijgen, de lijnolie door het lichaam wordt afgebroken en de tungolie niet. Bij dit afbraakproces komen de siccatieven bij de lijnolie dus wel vrij, en bij de tungolie niet.

Nou durf ik wel te beweren dat gekookte lijnolie veilig is om te gebruiken, maar zelf ben ik voorstander van de betere tungolie. Ik gebruik deze overigens overal voor, tuinmeubels, binnenmeubels, maar ook alle kookbenodigheden.
Heften van messen, deegroller, olijfhouten spatels, alles gaat in de tungolie. Ook alle tuingereedschappen, stelen van bezems en scheppen, noem het maar op.

Ook bij hardende olie zal je de behandeling moeten herhalen, het oppervlak wordt op het gegeven moment weer bleek, maar de olie die diep in het hout zit, die zit daar en blijft beschermen. Groot voordeel is dat je hout minder vocht opneemt hierdoor en dus ook weer sneller droogt. Bij kookbenodigdheden best handig.

Je kunt na het meermaals olieën voor gebruik met tungolie je product wel tijdens gebruik onderhouden met walnoot of druivenpitolie. Walnootolie kan allergische reacties veroorzaken, met druivenpitolie zit je altijd goed.
 

Richard

Kooltjesharker
 
 
Berichten
237
On, dus het is wel goed maar ik moet meer geduld hebben en na gebruik weer in smeren. Begrijp ik het zo goed?

Uiteindelijk had ik dus andere olie moeten gebruiken.

Verstuurd vanaf mijn SM-A530F met Tapatalk
 

Trilliwilli

Sprokkelaar
Berichten
45
Overtollige olie moet je wel verwijderen. Olie hoort in het hout te zitten, niet erop. Het is geen beits of vernis, dat is een plastic laag op het hout.

Bij hardende olieën moet je de olie al na een kwartier tot half uur verwijderen, anders krijg je een plaklaag.
Welke olie gebruik je nu?
 

Richard

Kooltjesharker
 
 
Berichten
237
Overtollige olie moet je wel verwijderen. Olie hoort in het hout te zitten, niet erop. Het is geen beits of vernis, dat is een plastic laag op het hout.

Bij hardende olieën moet je de olie al na een kwartier tot half uur verwijderen, anders krijg je een plaklaag.
Welke olie gebruik je nu?
Ik gebruik druivenpitolie.

Ik smeer het er op, laat het even "trekken" en poets het daarna weer uit en haal het overtollige weg.
Maar er blijft toch nattig uitzien.

Verstuurd vanaf mijn SM-A530F met Tapatalk
 

de volle

Kooltjesharker
Berichten
172
Bamboo is geen hout. Het intrekken van olie toont dan ook een ander gedrag.

Walnoot en druivenpitolie zijn beide geschikt, alleen harden deze niet uit. Als je de plank met sop afwast zal de olie er ook weer uit komen en moet je het proces dan ook herhalen.

De Skydd olie van de Ikea is, in tegenstelling tot de natuurlijke walnoot en druivenpitolie een chemische olie op basis van parafine. Ook deze olie hard niet uit en je zal de behandeling ook regelmatig moeten herhalen.

Natuurlijke olie die wel uithard (polymeriseert) is lijnolie of tungolie. Bij beide worden er siccatieven toegevoegd om het hardingsproces te versnellen. Dit zijn vaak zinkchromaten. We noemen de lijnolie dan gekookt i.p.v. rauw. Het traditionele kookproces van vroeger wordt niet meer toegepast, maar het wordt nog wel zo genoemd. Ook bij tungolie wordt dit toegevoegd.

Het verschil tussen de twee is echter, dat in het zeer kleine geval je olie binnen mocht krijgen, de lijnolie door het lichaam wordt afgebroken en de tungolie niet. Bij dit afbraakproces komen de siccatieven bij de lijnolie dus wel vrij, en bij de tungolie niet.

Nou durf ik wel te beweren dat gekookte lijnolie veilig is om te gebruiken, maar zelf ben ik voorstander van de betere tungolie. Ik gebruik deze overigens overal voor, tuinmeubels, binnenmeubels, maar ook alle kookbenodigheden.
Heften van messen, deegroller, olijfhouten spatels, alles gaat in de tungolie. Ook alle tuingereedschappen, stelen van bezems en scheppen, noem het maar op.

Ook bij hardende olie zal je de behandeling moeten herhalen, het oppervlak wordt op het gegeven moment weer bleek, maar de olie die diep in het hout zit, die zit daar en blijft beschermen. Groot voordeel is dat je hout minder vocht opneemt hierdoor en dus ook weer sneller droogt. Bij kookbenodigdheden best handig.

Je kunt na het meermaals olieën voor gebruik met tungolie je product wel tijdens gebruik onderhouden met walnoot of druivenpitolie. Walnootolie kan allergische reacties veroorzaken, met druivenpitolie zit je altijd goed.
Ik heb mijn post aangepast. De twee olieen harden niet uit.
 

STL

Sprokkelaar
Berichten
33
Ik heb niet gestudeerd voor oliën maar op mijn bamboo snijplank gebruik ik al katoen dood ordinaire olijfolie. Plank lijkt er van te genieten en hij doet het nog goed :)


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

de volle

Kooltjesharker
Berichten
172
Deze olie kan ranzig worden. Bij dagelijks gebruik zal je daar geen last van hebben en de snijplank weet niet wat jij er opsmeert.
 

STL

Sprokkelaar
Berichten
33
Deze olie kan ranzig worden. Bij dagelijks gebruik zal je daar geen last van hebben en de snijplank weet niet wat jij er opsmeert.
Misschien zit het hem daarin, jij denkt dat de plank niet weet wat ik er opsmeer maar ik geef liefde en daarom blijft hij het zo lekker doen;) ik gebruik hem idd dagelijks en reinig dus ook dagelijks. In wat voor optiek kan hij “ranzig” worden? De olie lijkt er namelijk gewoon helemaal in te trekken.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

Richard

Kooltjesharker
 
 
Berichten
237
Hij zit in de druivenpitolie, duurde wel ff, bamboo zuigt niet zo hard

Werkt top.

Verstuurd vanaf mijn SM-A530F met Tapatalk
 

de volle

Kooltjesharker
Berichten
172
Misschien zit het hem daarin, jij denkt dat de plank niet weet wat ik er opsmeer maar ik geef liefde en daarom blijft hij het zo lekker doen;) ik gebruik hem idd dagelijks en reinig dus ook dagelijks. In wat voor optiek kan hij “ranzig” worden? De olie lijkt er namelijk gewoon helemaal in te trekken.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Olie kan oud worden en word dan ranzig. Daar zal jij met het bamboeplankje geen last van krijgen. Ik heb jaren geleden een snijplank gemaakt van een 5cm dik en daar ging bijna een liter walnoot olie in. Dan moet je dus wel oppassen. Ik gebruik hem een keer per week en doe er een keer per jaar een doekje met olie over.
 
Bovenaan Onderaan