Het is al een tijdje geleden dat ik voor het laatst heb gepost, maar inmiddels ben ik een huis, een (2e) kind en een bbq verder en begint er langzamerhand weer wat tijd te komen om met de (nieuwe) bbq te spelen
Hier liep ik tegen een (voor mij) nieuw probleem aan: afzuiging van de rook onder het nieuwe afdak...Daar zou ik graag jullie hulp/meningen/advies bij vragen! Ter info, ik heb al het nodige gegoogled en de relevante topics hier op het forum doorgekeken, maar kwam niet veel verder...
Wat achtergrond:
Achteraan het nieuwe huis hebben we een mooie overkapping (open aan 2 zijden) zitten waar mijn nieuwte aanwinste, een KJ3 onder verblijft. Nu had ik al gemerkt dat de rookafvoer bij low & slow niet zo'n probleem is, maar bij het betere grill-werk is de rook productie dermate hoog dat het blauw staat onder het afdakje. Blijkbaar komt er door de bebouwing niet genoeg trek om het af te voeren. Nu hadden de vorige bewoners daar al een kachel staan (die ze helaas hebben meegenomen), dus er zit al een afvoer in het dak die netjes was afgedopt. Mijn eerste actie was dus om daar een trek-kap op te zetten in de hoop dat dat zou helpen, maar je raad het al, helaas niet. Vervolgens heb ik er nog een meter extra pijp bovenop gezet omdat de kap maar 30cm boven het dak zat. Misschien dat het iets helpt, maar niet veel.
Nu had ik zelf bedacht dat ik er mogelijk toch maar een volwaardige afzuiging boven moest gaan hangen. Nu heb ik inmiddels al voor een paar tientjes een oude RVS afzuigkap gekocht waar ik de motor al uit heb gehaald (leek me niet zo verstandig en was toch al defect) en had ik het idee om daar een buisventilator boven op te zetten. Die zijn er natuurlijk in vele soorten en maten, maar mijn vraag is even wat voor temperaturen deze aan zou moeten kunnen en daarnaast of het verantwoord is een dergelijk ding buiten op te hangen? Ik zat dan aan zoiets te denken: LINK. Dus de opzet zou dan zijn een RVS afzuigkap kort boven de bbq (deksel moet nog net open kunnen), dan een pijp tot net onder het dak, daar de buisventilator ertussen.
Je kan natuurlijk altijd zeggen: joh, rol dat ding ff een 1,5 meter opzij, en dat is wat ik tot op heden heb gedaan. Echter, met het oog op makkelijk aan de slag gaan en een toekomstig meubel (waardoor de bbq een vaste plek krijgt) wil ik deze oplossing toch wat verder uitzoeken
Enig inzicht dat jullie kunnen/willen delen is dan ook van harte welkom!
Fotootje van de situatie:

Wat achtergrond:
Achteraan het nieuwe huis hebben we een mooie overkapping (open aan 2 zijden) zitten waar mijn nieuwte aanwinste, een KJ3 onder verblijft. Nu had ik al gemerkt dat de rookafvoer bij low & slow niet zo'n probleem is, maar bij het betere grill-werk is de rook productie dermate hoog dat het blauw staat onder het afdakje. Blijkbaar komt er door de bebouwing niet genoeg trek om het af te voeren. Nu hadden de vorige bewoners daar al een kachel staan (die ze helaas hebben meegenomen), dus er zit al een afvoer in het dak die netjes was afgedopt. Mijn eerste actie was dus om daar een trek-kap op te zetten in de hoop dat dat zou helpen, maar je raad het al, helaas niet. Vervolgens heb ik er nog een meter extra pijp bovenop gezet omdat de kap maar 30cm boven het dak zat. Misschien dat het iets helpt, maar niet veel.
Nu had ik zelf bedacht dat ik er mogelijk toch maar een volwaardige afzuiging boven moest gaan hangen. Nu heb ik inmiddels al voor een paar tientjes een oude RVS afzuigkap gekocht waar ik de motor al uit heb gehaald (leek me niet zo verstandig en was toch al defect) en had ik het idee om daar een buisventilator boven op te zetten. Die zijn er natuurlijk in vele soorten en maten, maar mijn vraag is even wat voor temperaturen deze aan zou moeten kunnen en daarnaast of het verantwoord is een dergelijk ding buiten op te hangen? Ik zat dan aan zoiets te denken: LINK. Dus de opzet zou dan zijn een RVS afzuigkap kort boven de bbq (deksel moet nog net open kunnen), dan een pijp tot net onder het dak, daar de buisventilator ertussen.
Je kan natuurlijk altijd zeggen: joh, rol dat ding ff een 1,5 meter opzij, en dat is wat ik tot op heden heb gedaan. Echter, met het oog op makkelijk aan de slag gaan en een toekomstig meubel (waardoor de bbq een vaste plek krijgt) wil ik deze oplossing toch wat verder uitzoeken

Enig inzicht dat jullie kunnen/willen delen is dan ook van harte welkom!
Fotootje van de situatie: