BasBQ
Beef en Steak

Kip-Kaas Grillworst sessie (en nog wat ander gepruts)

 
 
 
 

SandyMan

Gerijpt
Berichten
2.859
Ik vond het tijd om Zeeuws spek te maken, zoals ik al vaker heb gedaan. Echter, staande in de Makro op een vrijdag avond, voor een leeg schap.. moest er toch wat anders bedacht worden. Ik had de Nijmeegse oversteek al met de stalen ros gemaakt, dan wel over de brug die er ligt ter eren van The Waal Crossing, en niet door het water als toen.. maar toch, de tocht was gemaakt en ik stond in de Makro, en mijn plan viel in duigen.

Ineens schoot me te binnen, ik heb alle spullen voor grillworst in huis, behalve kip en kaas.
Dus naar de kippenafdeling gegaan en daar een mooie grote bak van 2,5 kilo kippendijen gescoord.
Weer naar huis gegaan om op zondag avond eindelijk tijd te hebben om aan de slag te kunnen.

Het eitje heeft ons eerst een klein voorgerechtje geserveerd, toch even delen, van semi-gedroogde tomaatjes (60 minuten op 100 graden) en mozzarella, rucola, rozemarijn olie (rozemarijn in olie warm laten worden even laten staan), en balsamico azijn.
Beetje geroosterde ciabatta erbij, en het is een feestje met een rosétje.
1661160039750.png


Het eitje opgestookt en gietijzer erin om 4 kippendijen een uurtje in een marinade te hebben gelegd (recept ff kwijt, vrouwlief had de marinade gemaakt) om vervolgens te grillen.
1661160626522.png


Toen die klaar waren de conveggtor erin met de pizzasteen erboven om op te pompen naar 200+ graden.
Flammkuchen deeg besmeerd met een mengsel van creme fraiche en bbq saus. belegd met rode ui en wat komijnpoeder. (lijntje gemaakt voor de kids' kant)
1661160657785.png


En toen het deegje klaar was de kip door wat bbq saus gehaald en er weer overheen.
Fantastisch lekker.
1661160684174.png


En de vrouw had m met geitenkaas ofzo, weet ik t. :p
1661160712842.png


" Sander, ziet er allemaal lekker uit, maar je zei kip grillworst"
Oja..

De BGE aan laten staan op een kiertje om de worst voor te bereiden.
Kids naar bed.
Begonnen met wat oude Zaanlander kaas (ong. 400g) te snijden in blokjes.
1661160792607.png


Bakje was precies groot genoeg.. ahum..
1661160844081.png


We konden beginnen, kippendij (iets meer als 2 kilo) en vleesmolen van de kitchenaid even een uurtje in de vriezer gehad en gaan met die banaan;
1661160879118.png
1661160887327.png


Om vervolgens te mengen met 80g grillworst mix kip van van beekum, en nitrietzout.
1661160939404.png



lekker laten mengen in de kitchenaid, dan introduceer ik zo min mogelijk warmte;
1661160996094.png



Wat water aan toegevoegd (geleerd uit het topic van @Ewald).
Lekker smurrie (getsie)
1661161023949.png


(even valsspelen want ben het vullen van de worst vergeten te fotograferen, je ziet m al helemaal links liggen.)
De worstenvuller der worstenvullers erbij gepakt voor het eerst (ik weet het @Stijn duurde VEEL te lang).

1661161108416.png

En wat een verademing om de worsten zo te vullen in plaats van met de kitchenaid worstenvuller.
Werkt echt 100x makkelijker.

3 grote worsten kunnen maken, die ik vervolgens een keer doorgedraaid heb om 6 (nog steeds grote) worsten te maken.
De foto's doen het echt niet eer..
1661161164573.png



En zo in een pan met heet water (beetje 80 graden ofzo gehouden) om te garen.
Verboden plaatje hier..
1661161186733.png

En toen de keuken opruimen, man wat een schoonmaak. een vleesmolen, een worstenstopper, rauwe kippen bewerkt dus alles moest brand schoon weer.
Zucht, dat af, en toen eens gecheckt op temp. dik 80 graden al, oeps. (deed niet af aan t eind resultaat)
Snel terug koelen in koud water, en buiten eens kijken of het gietijzer lekker weer wat warmte kon krijgen, schuiven weer open.
1661161363461.png


Uitgepakt, drooggedept en besloten 2 verschillende kruidenmixen te gebruiken.
De Louisiana Cajun rub van Not Just BBQ, en de pulled pork kruiden van ome Dennis.
Uit het plastic en WAUW. Zó mooi krijg je ze niet door een plastic folie op te rollen, wauw wauw wauw wat profi:
1661161439459.png


Dus de 6 worsten ingekruid, en op een ontbijt bordje gelegd (nogmaals, de foto vertekend wat een joekels dit zijn.)
1661161501658.png


En Grillen met die billen!
1661161520062.png


Draaien draaien draaien en toen vond ik het wel gezegend, terug naar binnen. de koelkast in.
1661161543384.png


En een nachtje geslapen (want ja, zo sterk ben ik echt).
Vanmorgen schoonvader uitgenodigd die niet meer te stoppen was na al deze bovenstaande foto's om te 'helpen met snijden'.
Eerste cuttrough;
1661161586829.png
1661161593243.png


Geweldig! wat schitterend.
En toen was het ff lopende band werk met snijden (dit is een half worstje);
1661161614850.png


Fast forward;
1661161640640.png


We hebben weer wat beleg om de komende tijd op brood te doen..
(al moest ik natuurlijk voor 'alle hulp' van schoonvader IETS af staan :p )
Haha nee geintje, jullie weten dat ik graag zoiets doe voor de vader van het vrouwtje.


Bedankt voor het lezen van deze veeeeel te lange post.
 
Heerlijk. Wat een schitterend verhaal en een dito eindresultaat.
Ik begin me nu toch wel een beetje te schamen dat ik dit nog niet heb gemaakt.
G E W E L D I g

PS
Mag ik jou schoonvader zijn? Lekker stukje worst in ruil voor het snijden van wat plakjes....... Goeie deal.
 
Heerlijk. Wat een schitterend verhaal en een dito eindresultaat.
Ik begin me nu toch wel een beetje te schamen dat ik dit nog niet heb gemaakt.
G E W E L D I g

PS
Mag ik jou schoonvader zijn? Lekker stukje worst in ruil voor het snijden van wat plakjes....... Goeie deal.
Haha thanks Rick! Snel doen inderdaad, het schoonmaken is wel het meeste werk.
En als je het goed timed en je het gewoon door de dag heen maakt, kan je het savonds na het bbq'en gewoon nog ff afgrillen.

Even voor de duidelijkheid, foto's van 18+ dochters mogen altijd gestuurd worden :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: Nee, grapje dan moet ik op t matje komen hier
 
Ohh lekker man, jij kunt je collegas jaloers maken met de inhoud van je broodblikkie tijdens de lunch ;)

Is dit denk je ook te doen als je geen worstenvuller hebt?
 
Bedankt voor het lezen van deze veeeeel te lange post.
Zo veel te lang vind ik je post niet hoor 😂 zeker niet met de plaatjes die je er bij hebt gezet.

Dat moet wel heerlijk smaken zo'n eigen gemaakte grillworst ik had graag een (paar) plakjes geproefd, ik heb er de spullen niet voor anders had ik het graag eens zelf geprobeerd. ( nu behelp ik me met regelmatig een stukje van de slager, die maakt het ook zelf ;)
 
Ohh lekker man, jij kunt je collegas jaloers maken met de inhoud van je broodblikkie tijdens de lunch ;)

Is dit denk je ook te doen als je geen worstenvuller hebt?
Zo veel te lang vind ik je post niet hoor 😂 zeker niet met de plaatjes die je er bij hebt gezet.

Dat moet wel heerlijk smaken zo'n eigen gemaakte grillworst ik had graag een (paar) plakjes geproefd, ik heb er de spullen niet voor anders had ik het graag eens zelf geprobeerd. ( nu behelp ik me met regelmatig een stukje van de slager, die maakt het ook zelf ;)

Thanks beide!

Het is maar hoe uitgebreid je het wilt maken.
Ik heb ook eens grill worst gemaakt zonder de kunstdarmen maar met plasticfolie
zie hier: https://www.bbqgenootschap.nl/threads/kip-grillworst-met-old-amsterdam.26631/

Zie je ook meteen waarom die 'kunstdarmen' wel een veel mooier eind product maken.
Ook wel leuk om het verschil te zien.
Je zou kunstdarmen ook zelf kunnen vullen zonder stopbus/worstenvuller maar dan wordt het wel meer gepriegel.
Opties zijn; een kitspuit ombouwen naar worstenvuller.
of het bovenste stuk van een PET fles gebruiken om hem te vullen.

Of dus, zoals ik heb gedaan in de post met Old Amsterdam erin, zelf een rolletje maken en met plasticfolie inpakken.
Ik kreeg toen niet zo'n strak resultaat, maar iemand als Meneer Wateetons kan dat bijna net zo strak maken.

Kippendijen malen kan je natuurlijk ook achterwege laten door gewoon direct kippengehakt te kopen.
 
goed bezig kerel.

Nu kan je vriendin niet meer zagen dat je de vulbus niet gebruikt ;)😁
 
Lekker man, grill worst staat hier ook al lang op de planning.
Heb afgelopen jaar de online workshop van mr wateetons gekeken en ben behoorlijk enthousiast geworden.
Nu nog de tijd ervoor vinden.
 
Hoeveel vocht heb je toegevoegd ( nooit meer dan 15% ivm met vlees eiwitten verhouding)
Ziet er top uit 🤤
 
Tja schoonmaken is wel een dingetje ja met worst maken.

En hoezo op het matje?
Jij weet je telefoon toch wel hack proof te maken? Een beetje it-er.....;)
 
Mooi verslag van hele mooie worsten.
Ik heb ook die worstenvuller van Beeketal. Nr. 3 liggend maar dan de volledig RVS uitvoering, volgens mij wordt deze rode uitvoering niet meer gemaakt, echt een geweldig apparaat inderdaad.
En die snijmachine is ook erg fijn en compact.
Enne je post is echt niet te lang hoor.
 
Hoeveel vocht heb je toegevoegd ( nooit meer dan 15% ivm met vlees eiwitten verhouding)
Ziet er top uit 🤤
5% voor kip en voor varkensgrillworst 10%
Ik doe mijn huiswerk wel;)
 
5% voor kip en voor varkensgrillworst 10%
Ik doe mijn huiswerk wel;)
Voor kip kan je ook 10% gebruiken
Kan ook meer maar dan moet je fosfaat toevoegen
Als je met varkensgrillworst mooie vette wangen hebt kan je gerust 15% vocht gebruiken wil je graag een mooie roze kleur dan kan je 1gram Carmijn per kg grondstoffen bijvoegen
 
Vinden = Maken

Bedankt @Alex1975 en @Ewald
Ik had 5% extra koud water toegevoegd ja, en zelfs nog iets minder want vond m al snel te nat worden.

Ja, je hebt gewoon gelijk.

Ik heb zojuist een starters pakket bij mr wateetons besteld. 🙈
 
Heerlijk zeg. Wat een feestje! Wordt voor mij ook wel weer eens tijd om wat worsten te gaan maken.
 
Het scheelt inderdaad echt met de in folie gemaakte worsten, mooi werk !
 
Vinden = Maken

Bedankt @Alex1975 en @Ewald
Ik had 5% extra koud water toegevoegd ja, en zelfs nog iets minder want vond m al snel te nat worden.
Daarom doe ik ook 5% voor kip omdat kipgehakt veel natter is dan varkensgehakt
Maar stijft wel heel goed op in de koelkast, Ik volg in grote lijnen altijd de worstenbijbel en acteer binnen de grenzen.
 
Daarom doe ik ook 5% voor kip omdat kipgehakt veel natter is dan varkensgehakt
Maar stijft wel heel goed op in de koelkast, Ik volg in grote lijnen altijd de worstenbijbel en acteer binnen de grenzen.
Als het dan toch te nat is iets langer laten mengen dan komen er meer eiwitten los
Of een eieren toevoegen of fosfaat langer mengen is het gemakkelijkst
 
Terug
Bovenaan Onderaan