BasBQ
Beef en Steak

Kip grillworst met Old Amsterdam

SandyMan

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.253
Vuurvriendjes,

Vandaag mijn eerste officiële papadag dat ik er alleen voor stond. Wat doe je dan? Juist, snel een grill sessie als die kleine z'n middagdutje aan het doen is. Ik had kipgrillworst al heel lang op mijn to do staan, na vandaag is de to do weer een regeltje kleiner gelukkig.

Naar de Appie, voor kippendijen en kaas. Eenmaal in de Appie kwam ik tegen een blok Old Amsterdam aan, die in de bonus was. Dat maakte hem goedkoper dan de belegen kaas, dus ik dacht, dat is wel leuk om te gebruiken.. maakt de grillworst een beetje uniek en 'eigen'.

Thuis geluncht, kleine naar bed, papa aan de slag. Het recept van BBQ junkie losjes aangehouden..
1100g kippendijen en 375 (met korst) old Amsterdam.

Eerst de kaas in blokjes.
IMG_20210203_131245.jpg
IMG_20210203_132254.jpg


Recept zei 1x1cm maar ik heb gepoogd ze iets kleiner te houden.
Vervolgens de kippendijen door de KitchenAid molen.. ik was te lui om de dijen te snijden, en achteraf was ik daar erg blij om. De molen trok ze er doorheen alsof t niks was.
IMG_20210203_132523.jpg


De kaas toegevoegd en even gemengd met de KitchenAid, de bak was immers toch al gevuld met rauwe kip, kan je het net zo goed doorzetten.

IMG_20210203_133321.jpg


Daarna geportioneerd in stukken van ong 250g. Ik ben de enige die dit eet in huis, dus kan ik de porties beter klein houden, heb ik met invriezen vaker plezier.

IMG_20210203_133957.jpg


In totaal 5 worsten kunnen maken van allemaal iets over de 250g. Tijdens het vormen gelijk de worsten in plastic folie gedrukt. Of eigenlijk, door het in het folie te wikkelen er worsten van kunnen maken.. nouja je snapt wel wat ik bedoel.
IMG_20210203_134835.jpg


Die mochten de koelkast in om op te stijven.
Kon ondertussen de keuken even een doekje gebruiken en kon ik een pan water heet laten worden om straks de worsten in te garen.
Worsten erin, wachten op kern temp 70graden.
IMG_20210203_143914.jpg


Daarna komen ze eruit, overal water, dikke bende in de keuken. Water in de plasticfolie gekropen en nog grotere bende tijdens het uitpakken. "Vloekvloekvloek*.

Worstjes afdeppen met een droog doekje.
Ze zien er echt niet uit op dit moment. Gekke gummystaven eigenlijk.

Een kruidenmengsel gebruikt wat ik herinner als lekker pittig en bbqerig die ik toch nog had liggen. (Louisiana cajun Rub, van Not just bbq)
IMG_20210203_150856.jpg


De worsten goed bedekt met deze rub. Zoals misschien is opgevallen zit er eigenlijk geen kruiderijen in de worst zelf, dus alle kruiden en smaak moet van het randje komen. Natuurlijk zorgt de kaas ook wel voor het nodige zout. Maar deze rub bevat ook genoeg zout.

IMG_20210203_151643.jpg


Toen mocht eindelijk de BBQ aan, mijn kleine vriend was wakker en keek lekker vanaf binnen mee hoe papa zich stond te redden buiten..
IN DE REGEN.

IMG_20210203_151726.jpg


IMG_20210203_152212.jpg


De Smokey Joe weer eens uit de schuur getrokken. De worsten hoeven alleen nog afgegrild worden. Lachen man, onder een opblaasbadje aan het schuilen voor de regen. Ik weet niet wat het is met deze bbq. Ik kan niet chagrijnig zijn als ik dit ding aan heb staan. Wat is het toch een leuke bbq, brengt altijd een lach op mijn gezicht.

IMG_20210203_152241.jpg


De grillworsten kwamen er vanaf en de geuren waren fantastisch. De kooltjes hadden wat heter gemogen, maar het mocht de pret niet drukken.
IMG_20210203_154130.jpg


Eventjes willen wachten, niet gelukt, dus met kans op verbrande vingertoppen toch ergens een plakje tussenuit gesneden en geproefd.
IMG_20210203_154611.jpg


WAUW.
Wat een smaakbom is dit. Je proeft de BBQ z'n rook, de kruiden aan de rand zijn zo sterk dat de hele plak de smaak heeft van de kruiderijen. En dan de Old Amsterdam, die unieke smaak toch wel. Heer-lijk!

Één worstje gedoneerd aan schoonouders die normaal lekker bij ons eten met bbqen, dat gaat nu niet meer met 1 persoon max, dus houden we (vooral schoonvader) blij door dit aan te bieden voor op zijn boterham morgen. Zo houden we de schoonvader-zoon relatie gezond zeg ik maar haha!

Erg blij met het resultaat, een echte smaakbom, niks niet van die laffe smaken en miezerige plakjes van de supermarkt. Ik heb voorlopig even genoeg op voorraad, maar deze gaat vaker terug komen. Misschien de volgende van varkensvlees ipv kip!

Bedankt voor het lezen!
 
Laatst bewerkt:

Gielen

Vuurmaker
 
 
 
Berichten
69
Gave reportage! Zal heerlijk smaken op brood of bij de borrel


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

Viola

Kooltjesharker
 
 
Berichten
212
Mooi verhaal en leuke foto’s! Vooral die Q onder dat badje 😂. Fijn dat ze ook nog goed smaakten.
 

Bram

Gerijpt
 
 
 
 
 
Berichten
3.905
Je bent weer lekker bezig geweest SandyMan. De elementen getrotseerd om een lekker stukje broodbeleg te maken. Dit staat nog op de todo maar komt er steeds niet van. Je hebt zelfs van die speciale grillworst darm oid. Dat zou beter moet weren dan die folie.
Ziet er iig smakelijk uit.
Lekkere papadag zo, buiten het BBQen de rest ook overleeft? Of toch hulp in moeten schakelen van derde
 

Ridevi71

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.244
hahahaha. Ik heb genoten van je reportage.
1. Het niet kunnen laten om op je papadag iets met de bbq te doen
2. het schermpje om tijdens het bereiden de kleine in de gaten te kunnen houden is helemaal geweldig (y)
3. de beste dag qua weer uitgekozen om ff te bbq-en NOT !!!
4. het (gelukkig) nog half opgeblazen badje boven de SJ (niet alleen de kleine heeft staan toekijken, ook de buren denk ik: "waar is hij nou mee bezig????" :oops:)

alle respect voor jou Sander.
En niet op zijn minst wat de worsten betreft. Bij jou is de todo korter, bij mij een regeltje langer.
Bedankt man ;)
 

Revers88

Pitmaster
 
 
Berichten
544
Ziet er heerlijk uit! Gaat ook op mijn lijstje. Zou dit ook mogelijk zijn zonder gehaktmolen? En zou het een idee zijn ze te vacumeren en dan voor te garen?
 

SandyMan

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.253
Gave reportage! Zal heerlijk smaken op brood of bij de borrel


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Bedankt! Ik kijk er zo naar uit..

Mooi verhaal en leuke foto’s! Vooral die Q onder dat badje 😂. Fijn dat ze ook nog goed smaakten.
Thanks! Ja echt top, de 'kontjes' zijn wat overheersend met de kruiderijen. je hebt dan natuurlijk ook een groter oppervlak met kruiden.
Misschien de volgende keer daar op de kontjes dus iets zuiniger of helemaal niet in de kruiden zetten

Je bent weer lekker bezig geweest SandyMan. De elementen getrotseerd om een lekker stukje broodbeleg te maken. Dit staat nog op de todo maar komt er steeds niet van. Je hebt zelfs van die speciale grillworst darm oid. Dat zou beter moet weren dan die folie.
Ziet er iig smakelijk uit.
Lekkere papadag zo, buiten het BBQen de rest ook overleeft? Of toch hulp in moeten schakelen van derde
Ik heb die folie inderdaad op het forum voorbij zien komen en ook bij wat online shops. moet toegeven dat ik het dan net weer zonde vind om zoiets te kopen als dit met huishoud folie kan. Uiteindelijk is het natuurlijk niet erg als de kip een beetje nat wordt, het gaat er vooral om dat hij niet uit elkaar kookt in de pan maar dat het één worst blijft. wat dat betreft is het dus goed te doen. het probleem wat ik met dat water had had ik gewoon anders moeten doen, misschien even in een braadslede uitpakken ipv bovenop een snijplank :)
(wat een nachtje slaap al niet doet met beetje zelf reflectie haha)
Thanks man!

hahahaha. Ik heb genoten van je reportage.
1. Het niet kunnen laten om op je papadag iets met de bbq te doen
2. het schermpje om tijdens het bereiden de kleine in de gaten te kunnen houden is helemaal geweldig (y)
3. de beste dag qua weer uitgekozen om ff te bbq-en NOT !!!
4. het (gelukkig) nog half opgeblazen badje boven de SJ (niet alleen de kleine heeft staan toekijken, ook de buren denk ik: "waar is hij nou mee bezig????" :oops:)

alle respect voor jou Sander.
En niet op zijn minst wat de worsten betreft. Bij jou is de todo korter, bij mij een regeltje langer.
Bedankt man ;)
Haha ik moest lachen, wat een leuke reactie Rick :) Leuk dat al die details toch lekker doorgekomen zijn in het verslag! Die kleine is nu anderhalf en heeft al een hoop bbq sessies meegemaakt ;) ik zie hem over een tijdje al helemaal zijn eigen hamburgertje grillen op die smokey joe, geweldig! En zeker doen Rick, al maak je maar één grillworstje. zoals je ziet ben ik ongeveer langer bezig geweest met het verslag dan het daadwerkelijk maken ervan :)

Ziet er heerlijk uit! Gaat ook op mijn lijstje. Zou dit ook mogelijk zijn zonder gehaktmolen? En zou het een idee zijn ze te vacumeren en dan voor te garen?
Ziet er goed uit! Staat hier ook al even op de to do lijst....

Er is tegenwoordig in bijna iedere supermarkt kippengehakt te koop, dus ja is mogelijk.
Bedankt allebei! Inderdaad, het originele recept zegt ook kippengehakt te gebruiken. Ik heb de luxe van het bezit van zo'n molen, maar dat is natuurlijk niet écht nodig. Wel heb ik nu het voordeel dat ik precies weet wat er in zit, en lekker vettig door gebruik van dijen in plaats van filet.
 

Robkrekel

Kooltjesharker
 
Berichten
173
@SandyMan Ziet er mooi uit man!
De kleine van ook anderhalf krijgt hier van alles wat van de q afkomt iig 1 hapje, mits gaar uiteraard. De grillworst die ik maak gaat er ondanks de best pittige kruiden ook rap in :ROFLMAO:
 

eigenhymer

Vuurmaker
Berichten
87
.......
Bedankt allebei! Inderdaad, het originele recept zegt ook kippengehakt te gebruiken. Ik heb de luxe van het bezit van zo'n molen, maar dat is natuurlijk niet écht nodig. Wel heb ik nu het voordeel dat ik precies weet wat er in zit, en lekker vettig door gebruik van dijen in plaats van filet.
Die kippengrillworst ziet er heerlijk uit, ik denk dat die old Amsterdam ook wel een behoorlijke smaakmeerwaarde heeft. Volgens mij wordt (of werd) de originele grillworst van varkensschouder en spek gemaakt, maar in principe kun je het met ieder vlees maken.
 

SandyMan

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.253
@SandyMan Ziet er mooi uit man!
De kleine van ook anderhalf krijgt hier van alles wat van de q afkomt iig 1 hapje, mits gaar uiteraard. De grillworst die ik maak gaat er ondanks de best pittige kruiden ook rap in :ROFLMAO:
Lekker man!

Die kippengrillworst ziet er heerlijk uit, ik denk dat die old Amsterdam ook wel een behoorlijke smaakmeerwaarde heeft. Volgens mij wordt (of werd) de originele grillworst van varkensschouder en spek gemaakt, maar in principe kun je het met ieder vlees maken.
Ja klopt helemaal, voor de volgende keer. en dan met nitrietzout voor een mooie kleur..
ik kan nog even vooruit nu!



Ps.
Leuk om dit dan vervolgens van schoonouders te ontvangen;
1612443586916.png

Even een notitie voor mijzelf gemaakt dat het best iets minder mag, de kaas dan :)
 
Laatst bewerkt:

@rno

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.282
Creatief bezig geweest onder het badje 😊 om lekkere worsten te maken

3 generaties genoten, de kleine van kijk papa eens gek doen buiten, jij als chef en je schoonvader met crackers beleggen.

Met zulk weer zette ik m’n webertje op de kookplaat onder de afzuigkap
 

Robert Z

Stoker
 
 
 
Berichten
405
Haha dat badje werelds! En een gave reportage heb je gemaakt. Leuk weer eens zo te zien, niet perfect maar de snaak is raak. Lekker!
 

BearPils

Kooltjesharker
 
 
Berichten
143
Ziet er lekker uit, deze gaat ook op het lijstje!

@SandyMan hoe heb je de worsten gewrapt?
Ik gebruik voor zo'n dingen altijd de volgende methode (ik vind er niet direct een videotje van):
Je vouwt je folie over je worst en rolt hem zo strak mogelijk, vervolgens de twee uiteinden vastnemen en over je werkblad rollen zoals je met een deegroller zou doen. Op die mannier rol je hem strakker en strakker, de uiteinden vervolgens tegen de worst plooien en je hebt een strak pakketje.
Nog nooit echt veel lekken gehad.
 

Beun

Gemarineerd
 
Berichten
1.526
Deze zien er heerlijk uit. Ik heb vorig weekend na een tip van mijn vrouw de uiteindes heel erg strak gedraaid. Daarna nog een folie eroverheen. Het lekken was minimaal.
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
830
Lekker Sander. Die kaas behoudt mooi z'n structuur. Staat hier ook al een tijd op de to-do.

Waarom zet je er nou niet bij met welke maat je gemaald hebt? Behoed me nou van dezelfde fouten ;)
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
15.130
Keurig, en voor mij hoeft de kaas niet minder 😉
 
Bovenaan Onderaan